Att jobba heltid och blogga professionellt

Det här året har jag bloggat i 10 år och under åren har jag insett att det är min största hobby. Det är något jag älskar att göra och gärna ägnar min tid åt. Men det var inte förrän jag började jobba heltid som jag insåg hur mycket tid och energi bloggandet faktiskt tar, särskilt när man tagit det till en ny nivå och börjat blogga professionellt.

Professionell bloggare?

Det finns bloggare som har bloggen som huvudsyssla och primära inkomstkälla. Bloggar man inte själv kan det vara svårt att föreställa sig hur mycket tid som faktiskt ligger bakom inläggen, bakom alla texterna och bilderna. För att inte tala om allt jobb som läggs ner runt omkring bloggandet (bloggdesign, sociala medier, SEO, analytik, läsa andra bloggar osv). Även om jag inte driver bloggen som min primära inkomstkälla så driver jag ett eget företag och tjänar lite pengar på bloggen, således kan jag titulera mig själv som en professionell bloggare.

blogga professionellt kombinera jobb och blogg

Att jobba heltid och blogga professionellt

Så hur är det egentligen, att driva en blogg professionellt samtidigt som man jobbar heltid och försöker hinna med vardagslivet?

Jag håller med om att det är tufft ibland, särskilt när man vill hinna med andra saker som att träna och umgås med folk, eller bara se på serier. Det finns stunder då jag på riktigt överväger att skaffa städhjälp, för att det inte känns som om jag hinner städa mitt hem på 50 kvadratmeter (hello bortskämd 90-talist). Men ännu har jag lyckats kombinera mitt bloggande med mitt heltidsjobb rätt bra!

Så lyckas du kombinera heltidsjobb och blogg:

Här är mina 5 bästa tips för hur du kan hantera och kombinera ditt heltidsjobb med ditt bloggande. Det är i alla fall vad som fungerar för mig.

1. Bloggandet måste komma naturligt. 

Varför skaffade du en blogg från första början? Här tror jag det är viktigt att det på något vis är ett syfte som kommer inifrån och från dig själv. På så sätt kommer det vara lättare att hålla fast vid bloggandet även när du egentligen inte hinner. Når du en punkt där du helt enkelt är för busy för att blogga, ja då kanske bloggandet inte är det du faktiskt vill göra. Prioteringar mina vänner, prioriteringar.

2. En hobby måste vara rolig. 

Oavsett om du tjänar pengar eller inte på bloggen så är det förmodligen en av dina största hobbys och en hobby MÅSTE vara rolig, annars kan du lika gärna lägga av. Det huvudsakliga målet bör inte vara pengar eller uppmärksamhet, utan där måste finnas något mer hållbart.

Läs mer: så tjänar du pengar på att blogga

3. Pressa inte dig själv för hårt.

Sänk kraven! Blondinbella publicerar 3-4 längre inlägg om dagen, för att det är ett av hennes främsta jobb. Hon har ett helt crew bakom sig som hjälper till med alltifrån professionella bilder och kollage till god knows what. Du har ett annat heltidsjobb och bloggen är det roliga du gör på fritiden, jobba (alltså blogga) utifrån dina förutsättningar.

4. MEN, det är inte alltid roligt. 

Om du har ambitiösa mål med ditt bloggandet och faktiskt planerar att göra det på en professionell nivå, så finns det stunder som inte är lika roliga. Detta är något jag själv ”tvingats acceptera” på senare tid och något jag insåg under ett samtal med min pojkvän där han sa, ”kom ihåg – även om du älskar ditt jobb så är det inte alltid roligt”. Lite så är det med bloggandet, ibland måste man bara sätta sig ner och skriva det där inlägget trots att man hellre skulle titta på två avsnitt av House of Cards.

5. Samla dina idéer! 

Skriv ner idéerna så fort de dyker upp så kan du spåna vidare på inlägget när du har mer tid. Sen så behöver du inte alltid ha som mål att skriva klart ett inlägg. Jag har många halvskrivna inlägg sparade som jag skriver klart senare och vissa som aldrig får se dagsljuset, men precis som mitt favoritcitat lyder: time spent writing, is never wasted.

blogg som jobb

Något som inte fungerar för mig:

*Att jobba så effektivt som möjligt. Jag tänker aldrig effektivitet när det kommer till bloggen, det skulle nog göra mig mer stressad än det skulle göra nytta.

*Jag är inte heller jätteduktig på att schemalägga inlägg eller att ha några stående teman i bloggen. Min bloggstil är väldigt spontan. Det är också något jag rekommenderar: hitta vad som fungerar för dig! Du måste inte ha en editorial calendar eller göra som alla andra gör. Det bästa sättet är det som funkar för dig, men inspiration är såklart alltid bra!

Vad säger ni som också bloggar, känner ni igen er?

Följ:
0
Jennifer Sandström
Jennifer Sandström

Jag hjälper jag dig öka din trafik med SEO. I bloggen får du läsa om marknadsföring, företagande, foto, skrivande, böcker och resor. Gällivare är min hemstad/favoritplats, bor i Helsingfors pga kärleken.

31 Kommentarer

 1. 12 september, 2016 / 16:33

  Ja som redan konstaterats så kör vi nog lite liknande stil du och jag. Jag försöker planera bloggen, men kanske det är lite så att lusten sen försvinner. Bäst att försöka pumpa ut text när jag är på gång. Min största fördel är att jag skriver rätt snabbt, så kan få ur mig ett inlägg rätt enkelt. :)

  • jennifer
   Författare
   23 september, 2016 / 11:32

   Det är helt klart en fördel! Jag tror att jag skriver rätt snabbt också när det kommer till själva skrivardelen – det som brukar ta mest tid till blogginlägg är om man behöver göra någon typ av research (t.ex. när man länkar till andra bloggar inom samma ämne) eller redigera och fixa bilder :)

 2. 12 september, 2016 / 18:53

  Jag har bloggat i kanske 8 år och är på intet sätt professionell men en sak känner jag igen i ditt inlägg, nämligen att det tar tid. Tid att skriva, fotografera, redigera och forska. Och ibland är det idétorka men det tar jag som det kommer, inget jag hänger upp mig på, utan huvudsaken är att det är roligt att skriva när jag får någon idé. Jag är inte heller någon typisk bloggare, en herre i mina bästa år, får jag väl kalla mig ;-) , med en liten skara trogna läsare. Den första bloggen jag hade var helt anonym och ingen visste vem jag var. Det var den roligaste tiden. Ända till jag publicerade en bild som någon kände ingen och lade ihop två och två.

  • jennifer
   Författare
   23 september, 2016 / 11:33

   Tycker det är jättekul att du bloggar och någon som inte går inom ramen för en ”stereotypisk bloggare” ;) Spännande att du började anonymt också!

 3. 12 september, 2016 / 19:29

  Jättespännande att läsa dina reflektioner! Vi är ju alla olika så det är alltid intressant att höra olika points of view så att säga. Kul med 10års-jubileum också. GRATTIS!

  • jennifer
   Författare
   23 september, 2016 / 11:33

   Tack så mycket Elin! :)

 4. 12 september, 2016 / 21:36

  Sicket bra inlägg (som vanligt) och klockrena poänger! Ska verkligen ta dem med mig. Har förvisso en plan med vad jag ska skriva om när (krävs en del planering när det är intervjuer med i artiklarna) men håller verkligen med om att lusten måste styra det man gör. Grattis till tioårsjubileumet (och till mig som ändå hittat din blogg nu på tionde året)! ;) :D

  • jennifer
   Författare
   23 september, 2016 / 11:34

   Tack så mycket Clara, vad fint sagt! Ja, för ditt upplägg förstår jag att det krävs lite mer planering ;)

 5. 12 september, 2016 / 23:09

  Jag försöker planera litegrann, men ibland så ändras det, Men för det mesta så bloggar jag bara för att det är skönt att skriva av sig lite.

  • jennifer
   Författare
   23 september, 2016 / 11:34

   Förstår vad du menar Lotta :)

 6. 13 september, 2016 / 06:07

  Ja tid har man alltid för lite av! Släng då till några barn med allt vad det innebär, ett stort egnahemshus o lite annat, då tar tiden verkligen slut! Men grattis till 10 år! Mitt bloggande är långt ifrån professionellt för tillfället, men kanske nån dag…

  • jennifer
   Författare
   23 september, 2016 / 11:36

   Herregud, har faktiskt svårt att helt förstå hur man med barn och hus också hinner blogga ;) Kanske kunde du skriva ett inlägg om dina tankar att kombinera jobb, blogg och familjeliv?

  • jennifer
   Författare
   23 september, 2016 / 11:36

   Tack Yasmin <3 Kul att de uppskattas!

 7. 13 september, 2016 / 13:16

  Bra inlägg :)

  Som resebloggare tar varje inlägg extremt lång tid. Bilder ska redigeras, fakta kollas upp och intressant artikel skrivas…

  Jag har också som dig svårt med det där att planera och vara effektiv. Inläggen måste få ta tid och kännas rätt. Så mitt enda schema är att försöka publicera 2-4 inlägg i veckan :)…
  Det är lätt att tappa glädjen om man fokuserar för mycket på schema, effektivitet, seo och en massa måsten…

  • jennifer
   Författare
   23 september, 2016 / 11:38

   Tack Daniela!

   Jag håller helt med dig, det är mina reseinlägg som helt klart tar längst tid att få ihop. Så att skriva renodlat om resor och med hög kvalité tycker jag 2-4 inlägg är rätt bra tempo :)

   Skönt att du också tycker inläggen får ta tid och inte behöver effektiviseras i minsta detalj.

 8. 13 september, 2016 / 16:15

  Intressant! Jag är ju där – jobba heltid och blogga professionellt. Jag tycker nästan alltid att det är roligt att blogga. Men en del runt om kan bli jobbigt ibland, typ fakturera, tjöta med folk som vill köpa inlägg för skitpengar, planera inlägg i förväg (vill helst skriva här och nu men ibland går det inte), bråka med html-kod osv. Så ALLT är inte roligt. Har ingen strategi riktigt och planerar inga inlägg i förväg förutom lördagarnas gäster ;)

  • jennifer
   Författare
   23 september, 2016 / 11:39

   Ja gud ja, allt det administrativa arbetet också och det tekniska ;)

   Era lördagsgäster är ett himla bra återkommande tema!!

 9. 13 september, 2016 / 17:25

  Bra inlägg! Jag har bloggat ungefär lika länge som du :) Jag försöker organisera mitt bloggande lite grann numera, för jag har så mycket att blogga om att jag skriver upp en lista över vilka inlägg jag skulle vilja publicera under de kommande veckorna. Men vartefter jag kanske får mer att blogga om kan jag få omprioritera och flytta fram vissa inlägg. Det är inte så strikt, utan mer för att jag inte ska fastna utan ha lite koll på vilket inlägg jag kanske kunde sätta igång med näst. Något jag tycker tar väldans mycket tid är att jobba med mina bilder, så om jag t.ex. har ett par nattskift (behöver knappt göra något, men måste vara vaken) brukar jag passa på att redigera så många bilder jag orkar – vips har jag sparat flera timmars jobb som jag annars hade fått göra på fritiden/dagtid! ;)

  • jennifer
   Författare
   23 september, 2016 / 11:40

   Tack! Och så kul Maria att du också bloggat i en herrans massor av år! :)

   Vilken bra grej att kunna bildredigera på nattjobbet, just bilder tar verkligen tid…

 10. 13 september, 2016 / 22:29

  Vilket bra inlägg! Jag är likadan som du, med just att det måste komma naturligt och att jag inte är så bra på stående teman. Jag har försökt med det där senare några gånger men glömmer det ofta, haha. Förutom att jag ibland gör throwback thursdays, men det är mest roligt för min egen skull :)

  Jag har bloggat i snart tio år jag med och tycker fortfarande tat det är lika kul. Eller okej, vissa dagar har jag ingen inspiration och när jag flyttade hem från Paris så hade jag svårt att hitta en ”nish”. Sedan kom jag på att de som läser min blogg uppskattar den för dess varierade innehåll. Sedan är det kul att vara ensam om vissa ämnen, eller att skriva om sådant som JAG kan.

  Jag tror att det är viktigt att man verkligen tycker om det och gör det för att man verkligen vill. Det får inte bli konstlat eller framtvingat för det märks i inläggen.

  • jennifer
   Författare
   23 september, 2016 / 11:43

   Tack Christine! <3 Och du har också bloggat så länge? Vi är några stycken som ihärdigt fortsätter år efter år :)

   Du har en väldigt bra poäng - att man ska gilla det man gör och att det märks i bloggen!

 11. 15 september, 2016 / 20:20

  Rolig idé till inlägg helt klart! Egentligen mår man nog bäst av att inte reflektera för mycket kring exakt hur mycket tid man ibland lägger på research, bildredigering, texter och inte att förglömma, korrekturläsning..!

  Samtidigt, så är det allt lite beroendeframkallande trots allt, annars skulle man nog tröttnat för länge sen.

  Förresten, om du någonsin tycker att bloggen tar alltför lite tid i anspråk kan jag alltid rekommendera varmt att ge dig på att blanda in videoklipp inget hela med. Där kan vi verkligen snacka tidskrävande sysselsättning!

  • jennifer
   Författare
   23 september, 2016 / 11:51

   Åh herregud ja, video! Det är något jag gärna skulle göra men det verkar ta sjukt mycket tid. Kanske den dagen bloggen är heltidsjobbet det kan bli aktuellt ;)

   Tack för din kommentar Joakim!

 12. 15 september, 2016 / 20:42

  Många bra tips!! Det behöver man alltid =)

  • jennifer
   Författare
   23 september, 2016 / 11:51

   Kul att du uppskattade dem Terese, tack!

 13. 16 september, 2016 / 20:02

  Tur att du fått beröm av många för detta inlägg, det förtjänar du. Superbra måste jag säga. Jag gillar din punktlista och jag tillhör också gruppen som har ett heltidsjobb och bloggen som hobby. Mitt största huvudbry just nu är att det inte är de inlägg som jag lägger ned mest tid på som är de mest uppskattade/får mest spridning. Ska jag då sluta skriva ”ineffektiva” inlägg? Nej, de är ju ibland de inlägg jag gillar bäst själv men ibland undrar jag ju varför i fridens dagar som jag lägger så mycket tid på bloggen!

  • jennifer
   Författare
   23 september, 2016 / 11:53

   Men så fint sagt Linda, tack!

   Jag förstår helt vad du menar, men tycker du resonerar rätt i att det såklart inte är inlägg man ska sluta skriva :) Better Bloggers beskriver bland annat detta bra i det här inlägget tycker jag (som egentligen främst handlade om SEO): http://betterbloggers.se/seo-stressad-van-med-google/

 14. 24 september, 2016 / 21:58

  Vilket bragt inlägg Jennifer :) Jag tillhör de som vill och behöver ha en ganska strikt struktur på mitt bloggeri :) Det blir liksom svårt att få ihop det annars med barn, lite jobb, liten hund och en man som önskar sig lite kärlek ibland :) Jag har ett frö till en inläggserie om hur ett inlägg på Lanclin blir till, får se om de får se dagens ljus någon gång i framtiden.

  • jennifer
   Författare
   25 september, 2016 / 20:37

   Tack Linnea!! Förstår verkligen att det är lite annorlunda med den familjebilden ;) Låter spännande, är alltid kul (och inspirerande) att höra om hur andra gör sitt bloggande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Looking for Something?