Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Inte en sån som mediterar

Det är svårt att ta in nya saker i sitt liv. Alltså nya rutiner, eller ska vi kalla dem ritualer? Ni vet något som till slut blir så självklart att man inte glömmer bort det. Som att borsta tänderna typ. Det är ju lite av en ritual man gör liksom morgon och kväll. Eller pussa sin kille hejdå varje morgon, alltid oavsett vad.

Något jag tidigare försökt ta in i mitt liv är meditation. Och här pratar jag inte om att gå in i någon sorts meditativ trans i flera timmar. Inte ens att försöka göra det på egen hand. Men att ta några minuter åt mig själv varje dag, stanna upp, reflektera, andas, känna efter, sortera tankarna. Jag har testat appen Headspace, och appen Calm. Men eftersom man måste betala efter några dagar, har jag istället slutat.

Så kanske är jag inte en sån som mediterar, trots allt?

Men en morgon när jag och Amanda pratade i telefon så kom vi in på ämnet. Vi var båda less på att vi börjar dagen med mobilen, sociala medier. Intryck intryck intryck. Så jag föreslog: let's köra en utmaning tillsammans! Så det gjorde vi. Vi började med en vecka, meditera varje morgon (eller alltså hitta en tid på dagen som passar in i ditt schema, men kör samma tid pga. annars lätt att glömma bort). Och tänkte sen se lite, hur känns det här?

Sanningen är att det känts så pass, bra? Så bra att jag nu är inne på dag 21. Jag behöver givetvis fortfarande påminna mig själv, har glömt någon morgon och kört på kvällen istället. Men grejen är att tröskeln inte behöver vara så hög – och att det börjar hända massor av saker inom en. Eller åtminstone lite saker. Blir påmind om ett lugn och att känna tacksamhet. Sånt som antagligen alla kunde må lite bättre av.

Foto: Helena.

Kalla det vad du vill, meditation, eller några minuter för att clear your thoughts. Messa en kompis och kör en utmaning tillsammans, ladda ner Headspace-appen (tycker den är bättre än Calm, det finns flera olika packs som du kan välja bland för vad just du behöver och ärligt talat – utan guidningen är det skitsvårt) och testa. Bara 3 minuter per dag, det har du tid till när som helst, eller hur?

Berätta sen hur det går och vad du tycker!

FÖLJ:

13 svar

  1. Jag kör min meditation när jag är ute med hundarna, tar sällan med mobilen ens. Höll på att säga att “det är ju varje dag” men ärligt talat har vi bara hasat runt parken rätt många dagar på sistone, och det är inte direkt nån avslappning. Skärpning på det. I morgon blir det skogen efter jobbet, hur mycket skymning det än är. Kaia får vara i koppel så drar hon inte efter rådjuren som är aktiva när det skymmer!

    1. Det är så underskattat att gå ut och promenera utan mobil, små saker som verkligen gör gott :) Och helt okej att komma ur de rutinerna ibland också, tror du snabbt är tillbaka på banan igen!

  2. Jag gillar podcasten “Meditation minis”, den är gratis, ca 5-10-minuters guidade meditationer på olika teman. en del lite fåniga men många väldigt härliga tycker jag. Brukar lyssna på nåt avsnitt av den på min lunch, eller ibland i någon rast mellan patienter när jag har mottagning som läkare, för att liksom “reseta” hjärnan så jag ska orka vara närvarande i nästa människomöte. ofta mer effektivt än en kopp kaffe även om kaffevanan ligger nära till hands!

    1. Men bra tips! Det jag gillar med headspace är att man kan välja tex ett pack för ”productivity” och det är då tio sessions. Så fokuserar man på det under de dagarna 👌🏼

  3. Vilken bra idé! Jag har väldigt svårt för både meditation och yoga. Har ännu inte hittat något “Lugn”. Men min kille och jag har faktist börjat med en utmaning att yoga 30 minuter varje morgon (dag 3) så lycka till till oss båda ;)

  4. Har alltid velat vara en person som mediterar men har aldrig fastnat för det. Men 3 minuter har man ju alltid. Ska nog ge det ett nytt försök :) Så duktig du är som hållit på så många dagar redan!

  5. Jag älskar känslan jag får av både yoga och meditation och ÄNDÅ lyckas jag inte få det till en rutin. Varför?! Men kanske nyckeln är att sätta en utmaning med någon, så man verkligen kommer in i det och sen hoppas att vanan stannar! Bra tips :)

  6. Jag vill såå prova på att ta in meditation in i min morgonrutin. Måste se vart den skulle passa. Har redan en ganska så bra rutin, men den kan alltid bli ännu bättre. Håller faktiskt på och skriver ett inlägg om den just nu. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.