Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Hur var första veckan som egenföretagare?

Nu är jag redan inne på vecka 2 som egenföretagare och jag tänkte berätta lite hur det har känts och hur det har gått såhär långt. Jag var förhållandevis lugn inför mitt nya liv som 100% egen men blev lite omskakad av alla frågor jag möttes av när det blev officiellt. Och jag förstår att folk är nyfikna, men det blir liksom lite stressande att förväntas ha ett svar på vad man har för plan och hur man ska tjäna pengar när man mest har inställningen att det löser sig (och ju faktiskt redan drivit en enskild firma i två år). Anyways, jag kommer skriva mer om att ha en plan och just ekonomi senare. Nu vill jag berätta hur första veckan som egenföretagare var!


Första veckan som egen – så var den

Jag kickade igång måndagen med att ringa upp Amanda, min blogg- och företagarkollega (som bland annat är med i senaste Ute-magasinet). Vi peppade varandra i en timma med idéer om hur vi bäst bör strukturera upp våra dagar och vilka mål vi har för veckan. Det var en bra start att börja så. Sen rullade veckan på bra, i ett härligt men lagom tempo. Det kändes som om jag var effektiv och dessutom upplevde jag en fantastisk känsla av frihet.

Hemma hos Sandra i Paris, där jag befinner mig den här veckan. 

Det känns på riktigt så overkligt att göra saker som man liksom inte vill sluta med. Att jag kan plocka upp mejlen 21.30, eller sluta klockan 15 och åka till havet. Eller ta fredagen ledig och plocka svamp i skogen. Jag bestämmer, och jag måste inte jobba x antal timmar för att jag förväntas göra det. Och det gör också att jag faktiskt vill jobba. Det är ingen ångest över att det blir måndag, det är snarare en längtan. Undra hur länge nyförälskelsen håller i sig?

Något annat jag pysslat med är ett säljuppdrag som tagit upp en hel del tid och som varit sjukt roligt. Det är skillnad på sälj och sälj mina vänner, att ringa coldcalls från Indien (som jag gjorde under mitt internship där 2013) eller sälja en attraktiv produkt som man själv tror på och stöttar, det går liksom inte att jämföra.

Veckan avslutades med en aw på fredagen tillsammans med Anna / Schysstva och Dorro / Tidscoachen och veckan kändes ungefär fulländad.

Foto av Dorro, på mig och Anna, på Tredje Långgatan.

Anna och Dorro. Mycket mycket bloggsnack och sociala medier när vi ses. Den här gången snackade vi mycket Instagram.

Platser jag jobbat på: 

En del i den här frihetskänslan, förutom att kunna jobba exakt när jag vill, är att jag också kan jobba var jag vill. Min tidigare anställning var i och för sig också flexibel med distansjobb men det är skönt att inte behöva stämma av med någon chef om det är ok att vara borta eller oroa sig för att man inte har internetuppkoppling etc.

Och hittills har jag hunnit med följande platser:

* Hemma hos mamma i Göteborg

* På Le Pain Français vid Redbergsplatsen

* Hos min bror ute på Hisingen

* Och den här veckan blir det både i Paris och Stockholm

Och ja såklart jobbat lite från sängen också. För att jag kan osv.

Några insikter jag tar med mig:

* Ergonomi! Jag måste skaffa en ordentlig stol. När jag var hemma hos min bror satt jag på en kontorsstol från Ikea och herregud vilken skillnad. Det är sådant man inte ens tänker på när man har ett kontor, men efter att ha suttit hemma några dagar nu inser jag tjusningen. Jag har dessutom plockat fram mitt trådlösa tangentbord, införskaffat en mus och kommer ställa upp min dator på ett laptopstöd. Ergonomi mina vänner, det är inte förrän det är försent som du upptäcker värdet av att faktiskt tänka på det.

* Flow är fantastiskt, att hamna i ett flow alltså. Hur kan dagarna plötsligt gå så snabbt? Och det antar jag att man gör när man får jobba med något som är såhär kul.

* Att vara offline typ en halvtimma innan sovdags gör guld för sömnen.

Bra nätverk är ett måste och jag är så tacksam att jag förstod det redan innan jag sa upp mig och bestämde mig för att göra detta fullt ut.


Den här veckan blandas som sagt med lite turistande i Paris och resande. I morgon, torsdag, flyger jag till Stockholm. Och fredag-lördag ska jag till Sigtuna för att påbörja min fotokurs (som efter en fysisk träff är helt på distans). Nästa vecka är jag tillbaka till Finland igen, min finskakurs kickar igång och jag kommer kliva in i höstvardagen till 100%.

FÖLJ:

15 svar

 1. Bästa starten på veckan att få bolla med dig min distanskollega 😘❤ låter som att du haft en härlig vecka och Paris!! Jag dör lite inombords av avundsfriskhet 😍👆

 2. Låter som en jättebra start på en vecka. Kom ni fram till något bra om hur ni ska strukturera upp dagarna? Jag har lite samma problem här.

  1. Hmm tjaa… Jag jobbar fortfarande på att få igång någon form av planering. Har ju flängt i 2 veckor så inte fått in någon rutin ännu men ;)
   En idé är att liksom jobba i block och lära känna sina egna mönster och planera to dos efter de – typ träna på eftermiddagen om man tex är trött då osv :)

 3. Vilken bra start! Det låter som om du redan insett alla fördelar och uppmärksammat annat viktigt som just ergonomi.

  Jag har ju drivit eget i snart tio år och kan bara säga: Känslan håller i sig! :) Jobbar omväxlande från mitt hyrda kontorsrum (på ett kontorshotell), hemma i en soffa, i hemmabiblioteket, i trädgården, på café i Stockholm eller på resa. Guld värt! Så länge man varierar sin arbetsställning funkar det bra med soffor också emellanåt. :)

  Lycka till med fortsättningen!

  1. Tack så mycket Anna! Jag ska hålla tummarna för att känslan stannar kvar :) Och ska också variera arbetsplats så som du gör, det verkar smart!

 4. Investera i ett höj- och sänkbart skrivbord! Eller ta budgetvarianten som min syrra och trava alla brädspel under datorn så du kan stå upp!

  Och köp en bra stol som du sitter korrekt i, med öppen höftvinkel. Typ BackApp. Eller budgetvarianten (som dessutom är portabel, det är ju praktiskt för dig) och köp en BackJoy. Jag har sån både i bilen och på köksstolen och kan sitta i timmar utan smärta!

  1. Jaaaa, det är på gång! Tack Åsa!! :) Kommer nog ett blogginlägg om inte allt för länge om detta, har nämligen hittat en sjukt smart lösning för just ståbord.

  1. Jaa, för en del är det nog det, eller kanske många – i alla fall jag värderar flexibilitet och frihet!! Det kan ju fungera som anställd också :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.