Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Hur jag och min kille är när vi reser ihop

Jag glömmer aldrig vårt första bråk. Vi hade precis börjat dejta i München och en kväll bestämde vi oss för att hyra bil och åka iväg redan nästa dag. Tredje natten stannade vi i Dornbirn i Österrike och gick ut och åt på en restaurang. Jag beställde råbiff och med den serverades ett helt vanligt vitt rostat bröd. Något som T dissade lite lätt (brödet alltså! och hur lame det var, typ) och jag blev SÅ STÖTT. Surade i flera timmar.

Vi kan säga som så att vi kommit en bit sedan dess (så många bråk vi haft och lärt oss av). Och Ts “bluntness” är något jag lärt mig hantera, haha.

Så hurdana är vi när vi reser tillsammans?

Spontana (fast jag är den som har koll)

Jag gillar lite framförhållning, till exempel att boka biljetter i hyfsat god tid och ha boende etc. någorlunda planerade. Det gör mig lugn. T skulle kunna fixa allt dagen innan om han var på egen hand. Men gemensamt delar vi att vi är hyfsat spontana och inte i stort behov av att göra genomgående research innan resan.

Vi öppnar Google Maps när vi kommer fram till en ny stad. Googlar lite.

Men det här kräver kanske att man reser till resmål som är förhållandevis enkla. På alla platser funkar det ju inte att vara lika spontan.

Jag är ofta också den som bokar resor, boende etc. Han brukar dock vara bättre på att hitta riktigt bra boenden. Som den här pärlan i Serbien förra sommaren. Men så när vi väl reser är det jag som har koll, har bokningarna, betalar dem – och om något inte stämmer, så är det också jag som tar diskussionen (ser varje tillfälle som en möjlighet att vässa min förhandlingsteknik).

Dåliga på att planera och glömmer äta

Vi är ganska kassa på att planera. T är liksom den som klär på sig, knyter på sina kängor och är redo för en heldagsvandring på fem minuter. Medan han går ut ropar jag efter honom – men hallå, har du vatten? Plåster? Snacks? Regnjacka? Och sen är vi åtminstone lite mer förberedda.

Men denna förmåga att inte planera allt gör att vi vid tretiden kan titta på varandra och konstatera att vi behöver LUNCH NU. Jag brukar vara känsligast för detta men under senaste resan var det faktiskt han som verkade lida mer av för lågt blodsocker, (hehe och gissa vem som fick lida av det).

Han kör – jag läser kartan

När vi bilar är det alltid han som kör. Så typiskt va? Som det stereotypiska paret… Men det började med att det tidigare var billigare eftersom han var äldre (yngre förare kostar ofta mer när man hyr bil) och sen är det dyrare att ha två förare registrerade. Sen har han bil som han använder till jobbet så kör mer än vad jag gör. Och han tycker det är roligare. Plus att jag kan inte fickparkera (man behövde liksom aldrig göra det i Gällivare).

Och jag har blivit en allt bättre co-driver, haha. Obs: inget lätt jobb vill jag lova när man kör i nya länder och städer (när vi kör på motorväg hinner jag dock skriva och redigera bilder, det har till exempel varit så jag hinner blogga). Bästa kartan för navigation (vi tar aldrig navigator till hyrbilen utan använder bara mobil) är Here. Google Maps är faktiskt ganska värdelös när vi jämfört. Here är också helt gratis.

Läs fler tips för att hyra och köra bil utomlands

Allergiska mot det superturistiga

Brittiska män i grupp och i bar överkropp, norska studenter med fötterna slängda över armstöden på Starbucks uteservering. Japp det möttes vi av i Budapest. Ni vet den där mängdturismen som blir liksom respektlös? Ogillar det starkt. Men vi gillar att se vanliga gator, och titta på hus och byggnader (arkitektur) är också nice.

Sen har vi inget behov av att göra saker bara för att. Vi skippade till exempel baden den här gången i Budapest för att det var asvarmt ute och inte direkt lockade. Dessutom var det ganska dyrt? Så man skulle ju gärna ha en halv dag där.

Därför reser vi också helst utanför högsäsong, även om det innebär att saker och ting kanske håller på att fixas på hotellet eller restauranger inte har öppet.

Inte så kräsna och kan bo hur som helst

Under vår roadtrip nu hade vi Airbnb, lägenhet, hotell, stuga på typ camping, och hostel. Fast T är inte lika förtjust i Airbnb som jag är. Men knepet är som tidigare nämnt att bo hos superhosts. Dessutom delade vi lägenhet med våra vänner de första dagarna och vi sov tre nätter på en bäddsoffa i vardagsrummet. Inga problem.

Vi är inte heller så kräsna och myror inomhus är till exempel inte en big deal. Vi gillar genuina upplevelser framför perfekta.

Fast vi insåg i Slovenien att vi trots allt är LITE bekväma (och jag älskar fina boenden), och om man ska campa/tälta bör man nog vara 100% inställd på det och ha rätt utrustning. Vi skulle säkert fixa det också.

Lägger oss och vaknar tidigt

Om man reser så pass intensivt som vi gjort så är tidiga kvällar ett måste. Man är helt slut på kvällen så är bara skönt att få sova. Men dessutom är det alltid lite magiskt att gå ut vid 8 på morgonen i en stad och följa med i hur den vaknar.

Promenerar överallt

När vi besöker städer så går vi alltid överallt så långt det är möjligt (alltså till jag klagar på att fötterna är trötta, T klagar exakt ALDRIG på något, inte värme, inte hunger, inte trötta ben – jag däremot…). Och vi tar väldigt sällan taxi. Så om det krävs tar vi buss, spårvagn eller metro. I Budapest är faktist både spårvagnen och tunnelbanan värda att testa! Och staden är ganska stor så av den anledningen är det också ett bra komplement.

Reser också därför alltid med sköna skor. Här fungerar inte några tjusiga sandaler med lite klack liksom.

Tunnelbanan i Budapest, den äldsta på kontinententen! Hur charmig?

Maten då?

Vi äter sällan fine dining. Äter hellre frukost ute på café än på hotellet. Testar gärna det lokala. Och gillar inte tripadvisor men brukar istället googla fram bra tips på restauranger, enligt T har hemsidan the culture trip alltid bästa tipsen (de berättar mer om restaurangen och varför de tipsar om just den)!

Och vi dricker väldigt lite alkohol, precis som hemma. Av ganska naturliga skäl när man bilar runt, men också för att ha energi till allt. Under den här resan drack jag en gintonic och T ett par öl allt som allt (förutom bröllopet som var en helt annan sak, haha). Vi dricker desto mer cola zero och nice lemonades som dessa nedan.

Det händer att vi äter något litet på ett ställe och går vidare någon annanstans för att äta huvudrätt. Som här i Bratislava.

Egentid!

Vi brukar faktiskt försöka ha en paus från varandra, om så bara för ett par timmar. Men den här resan hade vi inte det! Förutom sista dagen när jag gick och klippte mig, haha. Det gick förvånansvärt bra, men tror det är riktigt bra att ta lite tid för sig själv när man reser ihop. Dels för att göra något som den andra kanske inte vill göra och dels för att få vara med sina egna tankar en stund – DET är nyttigt.

Och vad säger T?

Jag frågade honom precis: hur tycker du det är att resa med mig?

“Det är väldigt roligt. Du är ganska lätt att resa med. Vi gillar liknande saker, men aktiviteter skulle jag kunna testa att klättra men du var inte lika pepp på det. Vi är nyfikna båda två.”

Han säger också att visst är det kul att se sevärdheterna, men bara snabbt och inte spendera så mycket tid där utan hellre hänga på lugnare områden där folk faktiskt bor t.ex. Det behöver inte ens vara ett mysigt café, hellre ett shitty café om det är genuint.


I framtiden skulle jag gärna vilja visa T både Nya Zeeland och Indien. Vill också åka med honom till Sydamerika (så bra att han kan spanska!) Men just nu drömmer vi om Georgien och Skottland. Ni vet hur det är när man reser, man får direkt mersmak!

FÖLJ:

10 svar

 1. Vill man lära känna en människa lite närmare, gör en resa tillsammans! Då brukar ens personlighet, nycker och ovanor komma fram.
  Själv brukar jag planera och forska på förhand en hel del. Dels för att spara tid på resmålet men också för att göra resan på flera sätt. Planering, själva resan och till sist bilder, blogg och kostnader. Men jag följer inte en plan slaviskt; om annat intressant dyker upp så finns det tid till det också. Många gånger roligare och intressantare än det planerade.
  Jo, Here är en bra navigator och gratis. Jag har också en köpenavigator i telefonen, Sygic, men använder den sällan sedan jag hittade Here.
  Jag föredrar också att lägga mig tidigt på resor och ta vara på morgnarna. Och jag föredrar även att i första hand promenera eller använda lokala transportmedel. Inte minst bussar för att se och höra locals.
  Jo, jag börjar också planera nästa resa redan under pågående.
  Tack för tipset om https://theculturetrip.com/

  1. Verkligen sant! Är ju ingen som kan hålla uppe endast sitt bästa jag i flera dagar och under diverse utmaningar haha. Också lite läskigt att åka på resa med andra – man har ingen aning om hur man kommer fungera ihop.

   Sygic har jag också kikat på men inte testat ännu. Under denna resa körde vi först Google Maps för hade inte laddat ner offlinekartorna till Here ännu, men sen insåg vi hur otroligt mycket bättre Here var på att förklara hur och när man skulle svänga och ta avfarter osv.

 2. Åh skulle älska om ni reste till sydamerika haha för jag älskar att läsa om era resor :) Blir dock hungrig och törstig av bara tanken på att vara ert resesällskap haha (men så äter jag gärna lunch 11 och säger inte nej till middag vid 15, även om 16 är vanligare).

  1. Haha – där har vi ännu en bra anledning för att åka dit alltså! 😉 söt du är!

   Och skrattade så mycket åt din kommentar. Att stanna för en dryck eller gå in att köpa något enkelt i en butik är såklart fritt fram, eller så får du bära med dig en liten ryggsäck med nödproviant 😂

 3. Jag letar också i princip alltid matställen från the Culture trip. Annars tycker jag inte den sidan är 100a då det bara är vanliga tips. Kul att läsa om hur ni reser.

 4. Vad spännande att höra! Jag ska ju till Thailand med S i vinter, men vi reser ju inte riktigt ihop eftersom han åker tidigare och kommer hem senare, jag är bara där några veckor på mitten av hans vistelse. Men jag har goda erfarenheter av att resa själv så det blir säkert bra det med. Och sen ska vi ju mest klättra :P Fast han har fått lova att visa mig liite mer av Thailand än bara klipporna, jag har ju aldrig varit där och kommer kanske aldrig åka tillbaka medan han har varit där minst 3 månader om året i många år.

  Jag gillar dock Trip Advisor, både i Gdansk och i Vimmerby hittade vi värsta pärlorna med hjälp av den!

  1. Åh kan jag få skicka med T? Så han får sin äventyrliga klättring haha! Låter som en urmysig och härlig resa. Nice med någon som känner till området ibland också så kan man bara glida med :) vart någonstans är det du ska?

   Och vad intressant om tripadvisor! Tycker det är så svårt att veta om något verkligen är ett legit tips… och inte bara en typisk turistfälla. Har du något tips? :D

 5. Helt ljuvligt att läsa om er två! Jättekul att läsa om hur ni fungerar ihop. Kanske din T:s kommentarer på din fråga var så där korta men jag fnissade lite när jag först läste ditt långa strukturerade blogginlägg och sedan hans två rader om typ samma sak :-)

  1. Hahaha. Det är sällan han bjuder på noveller, det händer någon gång i månaden och då vågar jag inte säga något utan blir helt tyst och bara lyssnar… Han är ganska finsk trots allt 😄

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.