Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Hur gör jag som egenföretagare för att koppla bort jobbet?

Igår ställde jag upp på en intervju för en kandidatuppsats och pratade om hur det är att ha bloggen som jobb (eller att vara influencer snarare, men identifierar mig ganska lite med just det begreppet).

Fick frågan gällande hur jag skiljer på jobb och fritid och insåg att jag har några saker jag gör för att “klara av” att inte jobba jämt. Först tänkte jag nämligen nej jag är nog inte så bra att skilja på jobb och fritid men när jag började prata så kom det upp flera saker som jag gör för att koppla bort jobbet.

* Somnar och vaknar utan mobil

Oh heavenly lord. Det här är min största bedrift någonsin. Jag trodde aldrig det skulle ske och jag trodde att jag var nöjd med att sova med mobilen bredvid kudden. Men i början på året utmanade jag mig själv att lämna mobilen i köket på kvällarna. Dels somnar jag snabbare pga. ligger inte och kollar i mobilen när jag ska sova. Och dels vaknar jag snabbare pga. måste gå upp direkt klockan (mobilen i köket) ringer. Förutom vissa morgnar när jag inte vaknar och min kille istället går upp och hämtar mobilen, haha!

Detta har gjort SÅ gott för att sova bättre och inte börja/avsluta dagen med energidränerande sociala medier.

* Inga mejlnotiser

Jag minns inte riktigt när jag stängde av detta, någon gång under hösten kanske? Men har inte saknat det en sekund. Det kändes bara så självklart att inte se varenda mejl som kommer in på telefonskärmen. Det är egentligen helt galet att ha mejlnotiser på? Ingenting kan vara så viktigt att det måste tas hand om nu, i så fall ringer man. Eller i alla fall inte mina mejl, och det är ju upp till en själv vad man vill ha för regler.

Att öppna mejlen självmant är så mycket bättre. Och kom ihåg att din mejl är som en öppen att göra-lista som vem som helst kan skriva till, låt den inte ta över ditt liv… :)

* En rimlig att göra-lista

Om du har en orimlig att göra-lista kommer du känna att du borde jobba jämt. Jag har lärt mig att se vad som är rimligt att jag faktiskt hinner/orkar göra, och försöker planera därefter. Det var när jag testade konceptet att prioritera 3 saker varje dag som jag insåg att det inte är så mycket mer man hinner med (beroende på vad dessa 3 saker är förstås, men det dyker ofta upp annat i form av olika mejl som bör prioriteras).

Att göra-listan kan med fördel delas in i vad du måste göra idag/den här veckan/senare. Och när man gör detta måste man också inse att man blir aldrig klar. Jobbet kommer inte ta slut, det är ju själva meningen med att jobba med något – att det fortsätter. Och jag tror om man har en rimlig att göra-lista kan man känna sig nöjd för dagen/veckan och inte känna att man borde jobba jämt.

* Ledig när alla andra är lediga

Den bästa tiden för detta är jul och juli månad. Men faktiskt också alla helger. Jag tycker det är lite jobbigt att vara helt ledig när världen snurrar på som vanligt. Därför är det smart att maxa ledigheten när världen står stilla, som det känns att den gör när alla är lediga samtidigt.

Jag är sällan helt ledig under helgen, men då och då tar jag helt ledigt, lämnar telefonen hemma och bara njuter av allt som är där och då.

* Tid för träning och meditation

I början av året satte jag ett tydligt fokus för mig själv, träningen ska prioriteras högt. Alltså aldrig skippa träning pga. måste jobba. Mår så mycket bättre när jag går till gymmet, promenerar eller springer regelbundet. Allting hänger liksom ihop. Dessutom ger träning en bra känsla efteråt men har också massor av fördelar på lång sikt, och det förbättrar också ens fokus. Att välja bort träning för att man har för mycket jobb är alltså ingen rimlig ursäkt, eftersom det innebär att man inte kommer kunna prestera lika bra.

På samma sätt har jag märkt hur viktiga de dagliga 10 minutrarna av meditation är. Funkar som magi. Till och med mot pms (i alla fall för stunden).

* Tid för vänner och kärlek

Bästa sättet för mig att inte jobba är faktiskt att göra något med andra. Då kopplar jag bort som mest och det är väldigt sällan jag sitter med min telefon när jag pratar med folk utan koncentrerar mig helt på samtalet.

Vad som egentligen är ett genomgående tema är balans. För mig är det inte viktigt att vara ledig just på kvällar eller helger, men snarare att jag inte jobbar jämt eller orimligt mycket. Jag får t.ex. inte prioritera bort träning eller att träffa vänner, familj eller se på en serie med min kille – det kan hända någon gång, men det får inte bli en rutin att alltid välja jobb. Det är inte heller problem för mig att köket blivit mitt hemmakontor (som bilden ovan illustrerar, verkligheten är ännu lite rörigare dock), men det kanske är för att vi alltid äter middag i soffan? ;)

Som jag brukar säga är det viktigaste att man hittar ett hållbart sätt som funkar för en själv, och så här gör jag.

Hur gör du?

Läs mer: 10 tips för att jobba hemifrån

FÖLJ:

4 svar

 1. Jag jobbar ju främst när jag faktiskt är på jobbet, och där har jag mailnotiser på datorn, men inget pling utan bara att det kommer upp en liten ruta i hörnet på skärmen. Tycker det känns bättre och mindre stressande än att ha några tider på dagen när jag kollar mail.

  Privat har jag INGA notiser på min telefon. Messenger kommer upp symbolen om jag öppnat mobilen, men inga andra appar får göra det, inget får låta. Jo, om man ringer eller SMSar mitt telefonnummer, då är det ljud på. Men hur många gör det? Mamma :D Jag jobbar ju en hel del ideellt och sånt vill jag göra när jag känner för det själv, inte när det kommer in.

  Jag har inte heller fler kollegor än min närmaste kollega på facebook. Hon kan kontakta mig i jobbsaker på min “privattid” om det är akut, men gör det sällan. Vi är vänner och hänger lite privat åxå så det känns rimligt ändå. Annars håller jag kollegorna på jobbet och vännerna på facebook.

  1. Är nog väldigt bra att kunna identifiera vad som funkar för en också! :)

   Och alltså det här med att kollegor kontaktar varandra med jobbsaker på t.ex. facebook fattar jag inte?! Har aldrig varit med om det och skulle aldrig falla mig in. Känns som ett märkligt fenomen.

  1. Jaa vissa morgnar unnar jag mig att gå tillbaka några minuter – men annars flyger jag upp för att stänga av larmet och stannar uppe när jag ändå tagit mig ur sängen 😅

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.