Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Hur börjar man blogga?

Läs också min guide och mina bästa tips: Hur startar man en blogg?

Min bloggläsare Jo ställde en legitim fråga till inlägget om svenska resebloggar:

Åh, jag vill också blogga! Men kommer liksom aldrig igång. Jag skulle kunna blogga om mitt liv här i Madrid, mina resor jag gör (Afrika varje år, samt Oceanien) och när vi flyttar härifrån kommer vi garanterat bo i nåt annat spännande och kul land.

Är det svårt att komma igång? Känns det inte lite egotrippat liksom? Jag skulle nog ha svårt att skriva som om jag förväntar mig att nån annan än mamma läser det liksom.

För det första skulle jag nog bli gladast i världen om Jo började blogga – just för att hon, precis som hon skriver, verkar ha ett spännande liv. Jag råkar nämligen vara rätt sugen på just Madrid också och skulle gärna följa någons liv där. Så min första spontana reaktion: JAA – BARA GÖR DET! Följdfråga: har du försökt starta en blogg och börja skriva?

Det är svårt för mig att säga om det är svårt att komma igång då jag bloggat i princip dagligen i åtta år nu. Men jag tror att det kan vara bra att ha en tanke om vad man vill blogga om och varför man gör det. Du undrar om det inte känns egotrippat? Och att det är svårt att föreställa sig någon annan än mamma som läser. Jag tror inte man bör börja blogga med alla som ska läsa i åtanke – utan snarare för att man har någonting att berätta, något man vill skriva ned – antingen för att komma ihåg eller för reflektion. Att utgå ifrån att mamma är den enda läsaren låter som en väldigt bra början. Gillar man att skriva underlättar det förstås och är man mer av en fotomänniska kan man lägga mer krut på bilderna och mindre på texterna.

I början är det också bra att sätta upp ett mål just för att komma igång. Vi måste göra något ett visst antal gånger för att det ska bli en vana och rutin för oss. Och då behöver man ibland pusha sig själv. Vill du blogga en gång i veckan? Varannan dag? Sätt upp ett mål som känns rimligt för dig och håll dig till det.

starta en blogg

Så låt oss summera mina tips för att komma igång med bloggandet.

Tips för att börja blogga:

 • Fundera på varför du vill blogga – har du en historia att berätta, vill du dokumentera ditt liv och reflektera över det du upplever, samla inspiration, eller hålla nära och kära uppdaterade?
 • Bestäm dig på ett ungefär vad du vill blogga om, det sägs att ‘fem pelare' alltså fem ämnen, är en bra grund att ha och försöka hålla sig till dessa ämnen.
 • Inspireras av andra! När du har en tanke om din egna blogg kan du hämta inspiration från liknande bloggar.
 • Fokusera inte på läsare/läsarantal – skriv för din egna skull (och för mamma).
 • Sätt upp ett mål över hur ofta du ska blogga.
 • Blogga via mobilen! Eller anteckna åtminstone de idéer som dyker upp. Det är sällan jag har ro att sätta mig ner vid min mac och skriva utan jag bloggar oftast via min telefon.

Läs också: Hur startar man en blogg?

tips för att börja blogga

Det här är en bild från mitt första inlägg på den här bloggen, våren 2012. Jag började 2006 på Blogspot, med två olika bloggar. Sedan fortsatte jag i flera år på blogg.se för att gå vidare till Spotlife.se (den bloggen raderades när jag slutade använda den, lite synd, var några månaders vackra blogginlägg!) och så blev jag erbjuden att vara toppbloggare hos Finest och det var jag medan jag pluggade i Kanada. Slutligen bestämde jag mig för att skapa en egen domän – och det ångrar jag inte!

Att bestämma vilken platform man vill blogga via, det är också en djungel. Vill ni ha ett eget inlägg om tips för det kanske?

FÖLJ:

5 svar

 1. Wow, tusen tack för fantastiskt bra svar! Grymt hjälpsamt och nu är jag ännu mer peppad!

  Kram härifrån!

 2. Ohhhhhhh du är så bra Jennifer på att upplysa om saker och ting.. och ja, jag tycker verkligen det vore bra med ett inlägg angående domän. Kan tänka mig att det kan spela sån himla roll.

  Kram!

 3. Jag bloggar aldrig via mobilen, däremot använder jag den som anteckningsblock. Så fort jag kommer på ett bra tema på ett inlägg (eller temainlägg över längre tid) så åker det in i en checklista. Sedan sätter jag mig ner och skriver av mig när tillfälle ges.

  Vad gäller bloggplattform så finns det väl egentligen bara en som är rimlig idag. WordPress så klart. Miljontals användare, lika många plugins och det uppdateras ofta.

 4. Vilket bra inlägg Jennifer! Jag brukade ju blogga när jag bodde i USA just för min egen dokumentation och hålla nära och kära uppdaterade, men blev förvånad över hur roligt jag tyckte att det var. Att skriva ett inlägg om dagen blev en del av vardagen så snabbt och jag saknar det ibland!
  Jag kommer med all säkerhet fortsätta skriva på den nästa gång i livet jag flyttar utomlands :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.