Jennifer sandström

Hundspann i vinterparadiset. 

Hundspann i Gällivare, Avvakko

Jag har varit så lyckligt lottad den här senaste veckan att jag fått vara ut på två turer med hundspann. Först med pojkvän, mamma etc. under påskhelgen och sedan i fredags med pappa och så mina “internet”-vänner som kommer från södra Sverige. Det är kanske inte något man egentligen gör när man bor här i Gällivare, man åker nog mer skidor och skotrar som man har lättillgängligt.

Men alltså, jag skulle rekommendera alla den upplevelsen, att åka hundspann! Det är så häftigt och roligt, samtidigt som det är rogivande och fantastiskt vackert. Dels får man träffa och hänga med hundarna och möta deras personligheter, och dels får man i vårt fall hänga med det fina paret Sabine och Ronny som driver detta ute i Avvakko.

Vi kom ut till den lilla byn utanför Gällivare och fick börja med att sätta fast alla hundar i sina selar och på hundspannen. Sen hade vi en genomgång om hur man körde släden och så gav vi oss i väg ut i vinterlandskapet!

hundspann Gällivare
åka hundspann vinter upplevelse GällivareDen andra bilden är jag och min kompis Josefinas pojkvän, de är härligaste paret från Lund. Jag fick börja köra i fredags, jag var ju redan veteran då ;) På tredje bilden är jag och min Mumin när han körde släden förra helgen.

Det kände först lite läskigt att lilla jag skulle stå bakom den här släden när de fem-sex hundarna skulle dra iväg med oss. Om man inte bromsade så kunde de lätt dra iväg med en – och sen måste man vara uppmärksam och respektera hundarna och deras behov. Men när jag väl vågade prova så var det såå roligt! Och bara att sitta på hundsläden är nice.

Man sitter där och beundrar naturen medan hundarna exalterat springer fram genom skogar och över isar. Sedan så kom vi tillslut fram till en liten rastplats mitt ute i skogen där vi stannade till. Där gjorde vi en eld och så grillades det korv och kokkaffe, såklart. Älskar verkligen att sitta vid en sprakande brasa i gassande solsken med fint sällskap, just såhär på vårvintern.

hundslädevinter Gällivarevinter Lappland

Och snön här just nu är perfekt skare-snö, vilket innebär att man kan promenera rakt ut på vilken snö som helst utan att sjunka. Största delen av vintern är man mer begränsad till preppade spår som skoterleder eller skidspår, men nu är man ganska fri att utforska vintermarkerna om man önskar :-)

snö vinter
Det är ganska fint att mysa omkring i varma och sköna vinterkläder!

Efter korven och lite fika och intressanta samtal så fortsatte vi hemåt med hundarna igen. Båda sällskapen var extremt nöjda efter den magiska turen! Här på bilden är det framifrån Josefina, jag, min pappa och så Sabine som kör den stora släden.

hundspann i norrlandhundspann avvakko

Vill du åka hundsläde eller hundspann i Gällivare?

Lämna en kommentar till det här inlägget eller kontakta mig direkt så kan jag föra vidare kontaktuppgifter till Sabine i Avvakko så kan ni boka hundspann direkt! Eller så hittar du mer information här på deras hemsida (RC's turism & fordonsservice, lite alltiallo kan man säga). De är flexibla och ordnar turer efter era önskemål. Men det är en perfekt turist-upplevelse för den som besöker Norrland och turistar i Gällivare! Eller kanske om du bott här hela livet men inte ännu testat på att åka hundsläde? :-)

FÖLJ:

5 svar

  1. Så roligt att du gillade det!
    Passar på att göra reklam för firman om fler vill åka : “RC’S Turism &Fordonsservice AB” är det som Är så här magiska ?!
    Kramar till dig fina Jennifer ❤

    1. Tack Kristin. Vad bra att du påpekade det, la till länken till deras hemsida! :) Kram till dig

  2. Men ojojoj, detta är en grej jag aldrig gjort! När jag läser bloggar så ser jag så mycket exotiskt: hundspann, skoter och norrsken…. inget av det har jag sett eller gjort i mitt liv. Men så kommer jag ju från Skåne och tycker att Stockholm ligger fasligt långt norrut ;)

    1. Nu får ni ta husbilen upp till Dundret nästa påsk!! Var mycket folk på deras camping i år faktiskt ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.