Jennifer sandström

Gör en fotobok inför julen

Jag har funderat på vad jag ska ha för approach till julklappar i år. Vi brukar vara ganska low-key i min familj när det kommer till klappar och presenter. Men jag kan ändå tycka att det är en fin grej, gillar liksom ritualen av att förbereda något och sen stunden då alla öppnar sina presenter tillsammans. I år beror det dock också lite på var någonstans vi ska fira jul. Det är nämligen inte spikat ännu.

Men jag gillar julklappar på ett villkor: det måste vara allt annat än stress. Det ska handla om att göra något fint/personligt. För julen är ett bra tillfälle att göra detta på, att visa uppskattning till varandra. Vi människor är inte smartare än så att vi kan behöva påminnelser som högtider för att göra detta. Och det är kanske, helt okej?

Om det är något som är en bra julklapp, så är det foton. Att ge bort ett minne. Och därför tycker jag det här samarbetet med Smartphoto känns passande inför julen. Foton är något som funkar bra att ge till familj/släkt, föräldrar, mor- och farföräldrar och pojk- eller flickvän.

Vill du ge en fin fotoklapp i jul, då är det faktiskt läge att börja tänka på detta redan NU.

Rabattkod – 25% på ditt köp

Gå in här och ange koden AU20AFS i fältet för erbjudandekod så får du 25% rabatt på ditt köp, gäller ALLA produkter – koden är giltig till och med 7.10.

Pyssla ihop en fotobok inför julen

Jag och T har i flera veckor jobbat med en fotobok. Eller det är faktiskt han som har suttit med den då han är nitisk medan jag känner lite mer för att “låt oss bara få detta överstökat”. Vi valde ut bilderna tillsammans men sen har han suttit och pysslat ihop fotoboken för att den ska bli inte bara ett kul minne utan också en fin sak att titta på. Och den vi beställde i våras liknar ärligt talat nästan mer en genuin och snygg katalog med reklam för Balkan. Haha.

Med det sagt är det dock inte något man måste lägga jättemycket tid på.

Det här är mitt tips: sätt dig ner på egen hand eller tillsammans med din partner en helg nu i november, plocka fram något gott att äta och dricka och välj ut bilder från till exempel:

 • En resa
 • Ett minnesvärt event (födelsedagar, fester, bröllop?)
 • Ett helt år
 • Flera år
 • Eller varför inte hela det senaste årtiondet (vi går ju faktiskt in i ett nytt nu i och med 2020, wow)

Släng in dessa i en färdigt designad fotobok från Smartphoto, skriv eventuell några ord, eller bara platsen/personerna/datumen och beställ hem som en julklapp till dig/er själva!

Eller varför inte överraska någon annan med en fotobok?

Här är de två fotoböckerna vi gjorde i våras från förra årets sommarresa och en vår-weekend året innan. Nu gör vi alltså årets resa och kanske också en av weekend-resorna från 2018. Den stora är en liggande fotobok i storlek L och den tyckte vi passade bra när vi hade många bilder från en resa!

Jag har dessutom en rabattkod åt dig som ger 20% rabatt på ett köp.

Gå in här och ange koden AU20AFS i fältet för erbjudandekod innan du går vidare från varukorgen. Gäller ALLA produkter – koden är giltig till och med 7 oktober.

Koden fungerar också i Finland om du beställer från den finska sajten.

Fler favoriter från Smartphotos sortiment:

Utöver fotoböcker finns det några andra saker jag tycker passar som julklappar:

 • Adventskalender med poster (ges ju innan jul, så mer bråttom att beställa!) – alltså en adventskalender med 24 luckor med bilder som du valt ut
 • En klassisk väggkalender – som du själv pyntar med bilder för varje månad
 • Poster med hängare – välj ut en favoritbild, kanske från en resa, eller om du är duktig på att fota varför inte ge bort en annan fin bild du tagit?

Några tips som underlättar:

 1. Välj vilken typ av klapp du vill ge, här hittar du ännu mer inspiration från Smartphotos gedigna sortiment!
 2. Skapa en mapp i din dator.
 3. Dags att börja samla bilder! Gå igenom gamla hårddiskar, mobilen eller till och med Facebook där bilder faktiskt kan sparas ner i helt okej kvalité (Smartphoto meddelar också om upplösningen är tillräcklig). Protip: vill du ha bilder på dig och en specifik person, gå in på hens Facebook-profil, klicka på de tre prickarna och “See friendship” så får du upp alla bilder som ni båda är taggade i.
 4. Börja designa!
 5. Protip nummer två: kom ihåg att en enkel fotopresent är bättre än ingen. Det är lätt att fastna i att vilja göra det perfekt och man kan faktiskt ägna timmar åt att finjustera. Men det går också att enkelt bara importera alla bilder och låta programmet placera ut dem.

Jag håller just nu på att kolla om jag kan hitta något fint till T, han läser ju knappt den här bloggen (bara när jag ger order). Så kan avslöja att jag kikat på att ge honom en sån här adventskalender med bilder på oss, vad tror ni om det? Det ju också en bra idé på en annorlunda eller rolig adventskalender som vi pratade om i veckan – och något man har glädje av även efter julen.

Eller du, varför inte ta tillbaka den gamla traditionen och skicka några riktigt klassiska julkort? Jag tror att många skulle bli förvånade – och känna sig särskilt utvalda! Här hittar du julkort med olika design!


Läs också: tips på klimatsmarta och hållbara julklappar

FÖLJ:

7 svar

 1. Så bra tips, älskar fotoböcker!
  Vi har blivit bjudna på två 70-årsresor i år och vet sedan tidigare att bok från resan uppskattas SÅ. Tar ju en aning annan typ av bilder än jubilarerna själva, och de älskar att visa sina kompisar. Måste ta tag i detta! Hur länge gäller koden?

  1. Jaa! Så kul att kunna ge bilder från en resa till någon annan också.

   Nu har jag beställt lite julklappar själv precis, tog hela söndagseftermiddagen haha! Koden är faktiskt giltig till och med 31 december – så ingen brådska 😉

  1. Hehe BRA! 🙏 Du tar ju så många fina bilder så de måste få komma till liv på papper också!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.