Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Första fotopromenaden och första redigeringen i Lightroom

Jag har börjat ta små baby steps med mitt fotograferande. Förra helgen fick jag hem min kamera och började experimentera lite med den hemma i lägenheten. Sen så var jag på Sandra Beijers föreläsning här i Helsingfors tillsammans med Kugge, det hade varit ett bra tillfälle för att få använda kameran när det liksom händer något. Men jag glömde helt bort att jag numera äger en kamera.

Min första fotopromenad

Men så träffade jag Malin för lunch i veckan och vi bestämde att vi skulle ta en fotopromenad tillsammans under helgen! Hennes fotoskills är lite bättre än mina och det är tacksamt att få chansen att lära sig från någon annan. Vi gav oss ut längs med Drumsös kust men hade lite otur med extremt grått väder och blöta snöflingor i luften, så promenaden blev ganska kort – men ändå en väldigt bra start på mitt fotograferande!

Här är hon, Malin.

P1090134

Jag insåg att det var roligare att ta porträttfoton istället för att försöka fånga skönheten i den inte allt för uppiggande gråa vintern. Dessutom är Malin fotogenisk och ett fint objekt att fånga med kameran! Och jag tror att mitt objektiv fångar just människor väldigt bra.

P1090136

Kameran är jag fotar med är alltså en Lumix G7 och objektivet jag fotat med här är ett 25 mm F1,7. Jag kommer inte ens ihåg vad den där bokstaven F och siffran 1,7 står för. Mumin har försökt förklara för mig men tycker det är lite komplicerat… Och tänker att det får komma allt eftersom, en sak i taget osv. Jag är lite mer av en doer än en teoretiker, hehe.

P1090139-3
P1090143-2

Min första redigering i Lightroom

När jag kom hem från fotopromenaden fanns det bara en sak att göra, skaffa Lightroom. Det är det program jag hört så många i bloggbranschen snacka om att det inte kändes som om det fanns något alternativ. Jag har vissa kunskaper i Photoshop sen tidigare, men absolut inga avancerade sådana så jag kan lika gärna lära mig ett helt nytt program från grunden.

Men även här har jag svårt för att googla mig till saker, mitt tålamod är kasst och jag är som sagt väldigt mycket learning by doing. Så jag har frenetiskt klickat mig fram tills jag lyckades åstadkomma något som kändes bra.

P1090145

Därför får ni ha lite tålamod med min redigering. Jag har nämligen aning om hur jag redigerat dessa bilder. Jag har ärligt talat bara ändrat i alla staplar(?) jag kunde hitta och som verkade göra bilden något finare än originalet. Sen körde jag copy-paste på redigeringen till de andra liknande bilderna (kanske bästa funktionen i Lightroom!).

Så jag har med all säkerhet lyckats göra ett gäng “misstag”. Men jag har tänkt gå en kurs i Lightroom när jag lärt känna kameran lite bättre. Kanske även en fotokurs, det skulle vara kul!

Nästa spännande objekt vi stötte på var vassen vid strandkanten. Något som stack ut lite och som var hyfsat fint att ta bilder på.

P1090154
P1090148
P1090150

En mindre bra bild

Mitt 25mm/F1,7-objektiv gör sig väldigt bra på nära håll och med detaljer. Men när jag försökte fånga Tallink-båten ute på havet så kändes det mest misslyckat. Redigeringen blev också ganska hemsk. Sen så hjälper det ju inte bilden direkt att vädret var ganska deppigt. Frågan är om jag borde använda objektivet som följde med kameran till denna typen av bilder istället?

P1090130

Hej lilla båten i den här lite sorgliga bilden.

Feedback?

Om ni känner för att framför någon sorts feedback så blir jag givetvis jätteglad. Ni behöver inte vara rädda för att krossa några känslor, jag är inte så emotionellt förankrad till dessa bilder. Jag är väl medveten om att jag har mycket kvar att lära. Så därför, all typ av feedback ni kan tänkas ha är varmt välkommen! Även om det är feedback som “gå en kurs!!!” ;) ♥

FÖLJ:

27 svar

 1. Tycker bilderna är jättefina och även redigeringen. Det är ju ungefär så det ser ut ute ibland och du har fångat det bra! Men förstår vad du menar med bilden på båten, ibland är det för mycket vidvinkel och ibland på tok för lite vidvinkel. Det är svårt ibland speciellt när man inte orkar släpa med sig alla objektiv :)

  1. Vilken ära att både du och Katarina kommenterar så fint, de två fotograferna som toppar min inspirations-lista, tack <3 Och ja precis, det blir svårt att få någon annan känsla än sanningen när det är grått vinterväder ;) Det där med vidvinkel ja, det är något jag inte alls funderat över tidigare men nu kommer jag nog allt eftersom börja förstå dess betydelse, haha. Tack så mycket för din kommentar Helena!

 2. Men hej fina bilder! Vilken skillnad dårå :)

  Lumix verkar vara en fin liten kamera och du gör nog rätt i att använda det där objektivet som du köpt till, till det mesta, men såklart kanske det som följde med presterar bättre i vissa situationer som båten som är på långt håll. Då kanske du kan zooma lite.

  gällande LR så lär en sig ett steg i taget. kanske vill du inte redigera bilderna så mycket eftersom du inte brukar redigera. För ditt öga så kanske bilden som den är fotad är bäst. Men dra lite i spakarna låter rätt. ;)

  Porträtten är jättefina för övrigt och de små vassen. Det blir kul att följa dig och din fotoutveckling nu.

  1. Ja, lugnt sagt en upgrade från lille iPhone kan man säga ;) Och tack!! Som jag svarade till Helena – en ära att få just era åsikter! <3

   Något jag också börjat förstå är att det hänt mycket med kamerorna senaste åren och att en hel del är möjlig med en sån här liten mini-mini ändå. Malin påstod till och med att de nyare inte är lika ISO-känsliga?? Aporpå den diskussionen som kom upp i Åre.

   Lightroom ja, överväldigande till en början! Jag är mest van att redigera i appen Snapseed i telefonen och där är ju funktionerna begränsade... Men jag ser nog att jag lyckas skapa lite magi mellan den redigerade och originalet, originalet ser ofta alldeles grått och färglöst i jämförelse.

   Tack så mycket Katarina!!

   1. Ja. Kameran dovar mot gråa färger så man får alltid redigera för att skapa mer färg.

    Ja, de skapar inte så mycket brus på höga iso-tal. Det var kanske det du menade? De olika talen bestämmer hur känslig sensorn ska vara för ljus. Vad är ditt högsta tal på din modell?

    1. Ja precis det jag menade :) Kan det stämma att det är ISO 25600? På min gamla systemkameran fanns det inte ett så högt tal vad jag kan minnas :O Men det kanske också är en del i utvecklingen?

     1. Ja oj. Det är högt iso. Men du kan också läsa recensioner och se hur bra den presterar på så höga iso också. Ju mer iso, ju mer brus generellt och många kamerar klarar inte så höga iso utan att det blir jääääättemycket brus.

      1. Juste. Ska läsa på lite och experimentera mig fram. London blir första resmål och försökskanin att försöka fånga med kameran!!

 3. I LR brukar jag dra Skuggor till +100 och Högdager till -100 i de flesta bilder. Som en grundinställning. Sedan kollar jag om horisonten är rak och justerar den om den lutar lite. Går att göra med beskärningsverktyget strax under diagrammet. Eventuell beskärning görs så att onödiga och mindre attraktiva partier försvinner. Så brukar jag börja och sedan ser jag om det behövs finslipas ytterligare enligt tycke och smak.

  Bilden med strand och stenar som sträcker sig ut mot holmen blev ju riktigt bra!
  Det blir nog bra skall du se, träning ger färdighet!

  1. Vänta va, + på skuggor och – på highlights?! Jag redigerar alltid tvärtom på båda, alltså åt andra hållen. Kan du visa någon bild som du redigerat så?? :)

   Tack så mycket och tack för din kommentar! Japp, det är ju så, man kan ju inte bli ett proffs över en natt… :)

 4. Ljuvliga bilder! Jag tycker att du ska fortsätta att dra i alla reglage och försöka få kläm på vad de gör med bilden, för mig är det det allra bästa sättet att lära mig på :)

  1. Åh tack Sandra! Vad fint att du håller med om att det är ett bra sätt för att lära sig, då fortsätter jag så ;)

 5. Aaah men jättefina porträtt och jag gillar de dova, blå färgerna i bilderna – de hör ju det gråa vädret till! Angående sista bilden så svarar jag ja, för större vyer och landskapsbilder så är nog kitobjektivet lite bättre lämpat och även att höja bländaren så att du får ett större skärpedjup :)

  Alltså – jag skulle ju jättegärna komma och hälsa på i Finland för att ha lite foto -och redigeringskurs med dig om du vill? Grymt att du numera kör med Lumix dessutom, jag kan ju kameran väldigt bra!

  1. Tack Rania!! Du är ju ytterligare en fotograf på min inspirationslista *-* (tänkte att det där ser ut nästan som en smiley med hjärtögon, hehe).

   Och jaaaa – du är så välkommen till Finland! Det skulle ju vara drömmen att bli instruerad och inspirerad irl av en fellow bloggare och Lumixare!!

  1. Jaa det är faktiskt guldvärt att ha någon som delar samma intresse och kan ge input. Dessutom en trevlig aktivitet att göra ihop med någon :)

 6. Riktigt fina bilder! Jag har ännu inte börjat använda mig av Lightroom utan redigerar allt i PS. Men målet är att börja använda Ligthroom under året.

  1. Tack så mycket Mia! Vad kul att du också tänkt gå över till LR. Jag har eventuellt tänkt ta kursen som finns hos InoS :)

  1. Tack så mycket Annie! Ja det var lite svårt att lyckas fånga något annat än den gråa vintern – men kul att du gillar det! :)

 7. Må va att du känner dig okunnig, men tycker bilderna blev riktigt bra! Är inte heller någon mästerfotograf, men tycker att foto är superkul. Öva på!

  1. Men tack Simone!! Övar för fullt här i ett grådassigt London just nu ;) Vad fotar du själv med för kamera?

   1. Köpte mig en enklare systemkamera för ett par år sedan. En Canon 600D, men nackdelen med en sån kamera är såklart att den är sjukt osmidig att ha med sig när man reser. Är himla sugen på en liten smidigare resekamera :)

    1. Exakt! Det var mitt kanske viktigaste kriterium, att den skulle vara liten och smidig. Lumix var något mindre och lättare än den Olympus Pen som jag också kollade på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.