Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Mellanlandningar och när man nästan missar flyget

När jag bokar flyg så gillar jag inte riktigt idén av att ha allt för ont om tid vid en mellanlandning. Egentligen är det ju lugnt så länge resan är bokad i samma bokning och oftast då även med samma flygbolag. Om du missar ditt anslutningsflyg på grund av oförutsedd försening eller liknande, så ordnar de alltid så du får komma på nästa flyg och även om det kan bli lite besvärligt så löser det ju sig. Att däremot boka flyg med separata bokningar och olika flygbolag där bytet sker på samma dag, är inte något jag rekommenderar och något som jag personligen skulle stressa över från bokning ända tills resan är över.

flyg mellanlandning

Foto: Unsplash

Lång VS kort mellanlandning

Men det här med att ha långa eller korta mellanlandningar blir alltid lite av en trade off när jag ska boka flyg. Min vanligaste flygplats för mellanlandning är Arlanda, där jag hänger typ varje gång jag flyger till Sverige med SAS och vill till en annan ort än Stockholm.

Efter det som hände mig nyligen och som jag snart ska berätta, så kan jag känna hellre ett par timmar på en flygplats än att stressa. Jag gillar ju att hänga på flygplatser. Min senaste flygning till Arlanda såg ut såhär, först på Helsingfors flygplats med en cappuccino och lite jobb:

Och på hemvägen hade jag 3 timmar att ta tillvara på. Drack en smoothie, njöt av ett lugnt hörn på Arlanda och bloggade lite.

Nu senast var det alltså flygresan till Åre som innebar en mellanlandning på Arlanda och på vägen dit var alternativet att antingen åka tidigt på förmiddagen och ha “gott om tid” till nästa flyg eller att åka efter lunch och istället ha endast 45 minuter att hinna ta mig från terminal 5 till 4. Jag tänkte, äh – så länge vi är i tid så hinner jag ju, och valde det senare alternativet.

När flyget blir försenat

Problemet var att den här gången var vi inte i tid, och vi kom iväg så mycket som 30 minuter sent från Helsingfors – av oklar anledning. Jag hann somna på planet innan vi började röra på oss. Här började jag bli lite stressad. Men att stressa medan man sitter fast på ett plan hjälper ju inte och kanske flyger vi ikapp några minuter eller kanske mitt anslutningsflyg väntar på mig?

Så jag höll mig lugn, tills vi landar och det dröjer innan vi får gå av. Jag känner hur hjärtslagen börjar slå snabbare och tänker att jag verkligen verkligen inte vill missa min skjuts från flygplatsen + välkomstmingel + första middagen i Åre.

När jag tillslut kommer av planet hinner jag snabbt fråga markpersonalen som svarar “äh, du får ta nästa flyg”. Fan heller, jag tittar på klockan som visar att det är 10 minuter till planets utsatta avgångstid, och så sätter jag av mot terminal 4 med benen på ryggen. Med en vanligtvis låg stresströskel har jag dock nu såhär i efterhand några lärdomar jag plockar med mig från bedriften “att ta sig från Arlanda terminal 5 till terminal 4 på 10 minuter” – och dessa vill jag nu dela med mig av.

kqvhrmhvwwm-erez-attias

Foto: Unsplash

8 tips om du håller på att missa ditt anslutande flyg

* Förberedelser! Vet du att du att du kommer ha kort om tid för ett byte? Se då till att du har spring-vänliga skor och en smidig väska som du packat för att kunna ta dig genom security på enklaste vis.

* Fråga personalen på planet om de har information om din connecting flight väntar.

* Sitt långt fram och vid gången.

* Bli inte för stressad – mina förebilder och idoler när det kommer till detta är Jacob och Frida med bloggen Everyday Explorers. Deras inlägg Värsta dagen någonsin kan få vemsomhelst att föreställa sig paniken och samtidigt bli påmind om att allting löser sig. Och de lugnet som de lyckas behålla, det är beundransvärt. Jag lyckades inte behålla lugnet och börjar med att springa upp för helt fel trappa så fort vi kommit ut ur planet och ner på marken, förlorade säkert en minut på grund av min felspringning.

* Spring. Och se till att träna kondition mellan resorna så blir det inte lika tungt. Hehe. Jag tror aldrig jag har sprungit så snabbt förut, eller lyckats pressa mig själv så hårt. Jag fick nämligen uppleva konceptet “blodsmak i munnen” för första gången när jag tillslut nådde fram och hann med planet.

* Fråga efter snabbaste vägen, på Arlanda finns till exempel en genväg som är tillför fast track men som möjligen släpper igenom dig vid nödfall som dessa.

Så tar du dig snabbast mellan terminal 5 och 4 på Arlanda: det finns en genväg där SkyCity slutar där egentligen bara “Fast Track” får passera, men om du håller på att missa ditt flyg gäller inga regler. Be om att få passera här och förhoppningsvis låter de dig. Från terminal 4 till 5 får alla passera genom den här gången och det sparar dig några minuter och metrar.

* Kom ihåg att security inte gör några undantag, datorn och vätskor ska packas ur och om de gör stickprov – låt de ta din tid men påminn om att du håller på att missa ditt flyg. Här var jag redan så stressad att jag inte tog ut datorn och fick vänta på väskan som åkte igenom en andra gång… Dessutom blev jag såklart sticksprovskontrollerad med bomb-undersökning och check av skor.

* Står det att gaten är stängd? SPRING! Om du har tur frostar de av vingar, tankar eller väntar på något annat och du hinner boarda! Det var det som räddade mig, pjuh.


Era upplevelser och åsikter

Har ni någon gång missat ett flyg eller varit lika nära på sekunden som jag var? Jag tror faktiskt aldrig att jag har missat ett flyg, peppar peppar. Och brukar ni boka resor med olika bokningar och flygbolag eller tycker ni precis som jag att det är för risky?

FÖLJ:

29 svar

 1. Jag skulle må dåligt redan innan resan hade börjat om jag visste att marginalerna var så små haha. Jag har jobbat på flygplats i många år, både i säkerhetskontrollen och check-in och vet hur bökigt det är att behöva stressa så där! Plus att jag är tidspesimist ? Hellre ute i alldeles för god tid!

  1. Ja jag vet… Bäst att ha minst en timma på Arlanda och vissa flygbyten utomlands kan nog kräva mer ;)

 2. Jag brukar göra en bokning för alla flighter. Säkrast så, ifall det strular till sig.
  Jag har inte missat något flyg pga av försenat tidigare flyg däremot har flyg blivit inställda och jag har fått ta följande flyg som går att ordna enkelt just pga av en bokning.
  Jo, vid närmare eftertanke har jag varit med om att mitt flyg varit försenat och att följande flyg väntat en stund.
  En gång skulle jag flyga från Vasa till Köpenhamn. Flyget från Vasa till H:fors var kraftigt försenat och jag hann med nöd och näppe, efter språngmarsch till gaten, komma med rätt flyg. Det gjorde däremot inte mitt bagage som saknades i Köpenhamn. Följande flyg H:fors – Kastrup skulle ta med mitt bagage vilket det också gjorde men jag fick åka hem till Malmö och vänta. Tyvärr blev det tät dimma på Kastrup så mitt bagageflyg måste landa på Sturup. Den tiden fanns det ingen Öresundsbro så man fick ta flygbåt eller svävare. Så det tog en stund innan jag var hemma. Senare räknade jag ut att någonstans på Öresund möttes jag och mitt bagage. Det på väg till Kastrup, jag på väg till Malmö. Följande dag gjorde mitt bagage retur från Kastrup till Malmö och allt var frid och fröjd.

  1. Haha gud vilken komisk story med bagaget. Min väska kom faktiskt inte heller med till Åre, den var inte lika snabb som jag ;) Men den kom med nästa flyg och kördes med transport till Åre samma kväll, tackolov.

 3. Hehe… det här är inte min bästa grej. Har missat i Rom och Hamburg och räddats av turen många gånger. Bla förra veckan från Umeå, en resa från Beijing (när vi trodde flyget gick 15:30 fast det gick 14:30 och kom till check in 14:00… hehe), samma som Beijing i BKK när jag inte kollat när planet ska gå, i OSL när jag satt vid en DY gate och åkte SK flight till LA från FRA när jag chansade på en 20 min connection och en hel del till.

  1. Hahaha det är dock inte förvånansvärt alls med tanke på din flygfrekvens. Kan tänka mig att man blir lite väl bekväm i kläderna efter ett tag också ;)

 4. Påväg hem från USA i somras upplevde jag en mardröms mellanlandning. Planet från Seattle va 1,5 timma sent vilket va i princip hela mitt stopp i Chicago. Väl där när vi landat hade jag 8 minuter på mig.

  Hade på planet studerat terminalen och vilken gate jag skulle till. Så visste vägen i huvudet utan att ha varit på flygplatsen tidigare. Sprang som en galning och hann! Kom fram genomsvettig och när jag kommit ombord stängdes dörren och vi taxade ut.

  För att sen få infon om att det va dåligt väder (anledningen till att vi va sena från Seattle) och att vi skulle bli stående ett tag!!! Aaaah!

  Men jag vet att det går :)

  Har också sprungit på Arlanda några gånger. Usch!

  1. Just det, jag minns någon kring det – att du var orolig för om du skulle hinna!!
   Haha så typiskt…

 5. Vi blev flera timmar sena från H:fors och trodde nästa flyg på Island åkt utan oss men när vi landade fick vi veta att alla väntade på oss så vi fick springa.

  Vårt bagage hann dock inte med så vi fick klara oss utan kläder innan bagaget eftersändes. Inte den roligaste starten på semestern. ?

  1. Skulle ni vidare mot USA? Kan tänka mig att långflygningar eller där nästa flyg inte går lika ofta eller skulle ha lediga platser, att man då faktiskt väntar in försenade anslutande plan – och det är ju en trygghet :) Men nä, att börja semestern utan bagage är sällan kul… Ni fick inte någon ersättning så ni kunde köpa lite grejer?

 6. Skulle på en pilgrimsresa 2015 och då är det minst sagt ofta kaotiskt då det flygs ofattbart många flyg från hela världen mot Mekka. Vi var inställda på förseningar. Efter alla förberedelaer, dyra biljetter osv börjar Lufthansa sin pilotstreik 2 dagar innan vår avresa. Ett par flyg skulle fortfarande åka inom Tyskland men inte det som skulle ta oss från Berlin till Frakfurt. Från Frankfurt hade vi ett chartat flyg till SA så det var lungt. Paniken som då infattade sig hos oss alla- hur fan ska vi nu ta oss ner till Frankfurt- natttåg, skjuts med bil, buss????? Dagen innan vår egentliga avresa, maken är då på jobbet fortfarande, ringer telefonen- ni ska infinna er på flygplatsen om 2h, ni har fått plats på ett flyg ner till Franfurt. 2h kanske låter mycket men 1: maken jobbar 1 h från Berlin 2: Berlin är en stor stad, bara att komma från A-B kan ta sin timma. Paniken alltså, den önskar jag ingeeeeeen. Men hjärnan är på något skummt vis anpassningsbar och man bara kör kör kör. Vi hann på flyget i sista sekund, landade i Frankfurt utan hotell för natten. Då får vi reda på att flygbolaget bekostar hotell pga strejk. Hepp. Vi tackar och bugar. Och det blev ett fematjärning för att allt annat i stan blivit uppbokat
  redan. Jaha, tack tack. Det jag vill komma fram till är att när man tror att det precis värsta som kan hända en håller på att inträffa, så behåll nerverna för allt fixar sig! Ibland blir det till och med bättre än vad man någonsin kunnat hoppas på.

  1. Tack så mycket för kommentaren, wow – vilken berättelse! Och som det kan lösa sig ja. Det är nog bra att inte ge upp på en gång utan ha lite is i magen och behålla lugnet! :)

 7. Vår mardrömsresa när det kommer till förseningar och missade flyg var en hemresa från Madagaskar (via Paris). Just denna dag bytte den svenska tiden till sommartid, vilket vi klantigt nog trodde gällde även på den afrikanska ön vi befann oss på… Vi tog alltså fel på klockan en timme, vilket visade sig vara förödande för hela resan.

  Vi missade första inrikesflyget från kusten till Antananarivo, Madagaskars huvudstad, och skulle därför inte hinna med långflyget till Paris. Använda biljetterna till nästa flyg? Om en vecka. Köpa nya med tidigare flyg? Svindyrt, var inte ens ett alternativ. Men tro det eller ej – fantastiska AirFrance fixade nya biljetter (!) som gjorde att vi hann med långflyget. Sista sträckan, Paris-Stockholm, blev vi dessutom uppgraderade till första klass. Har aldrig flugit så flott (och lär aldrig göra det igen, haha)!

  1. Men wow, ännu ett exempel på hur otroligt bra det kan lösa sig! Och vilken insats från AirFrance eftersom det egentligen var helt och hållet erat misstag?! Gud kan bara tänka mig paniken när man inser att man tagit fel på tiden… Men som sagt, tur att det löste sig så fint, inte varje dag man får flyga flott business ju :) Tack för din kommentar och berättelse Sanna!

 8. Haha shit låter så sjukt stressigt! Jag har också stressat vidare på Arlanda, så bökigt med ny säkerhetskontroll!! I allmänhet föredrar jag också långa mellanlandningar, hatar att stressa!

 9. Jag är tvärtom, hatar att vänta! Därför bokar jag alltid (för?) tighta byten vilket ofta resulterar i att jag maste springa kors och tväts över flygplatser för att hinna. De ganger jag checkat in en väska har denna inte hunnit med det tighta bytet utan kommit nagon dag senare. Dumsnal med tiden Yao.

  1. Haha, alltså jag ogillar också att vänta egentligen – men det är mer väntan till exempel 5 minuter på bussen. 5 minuter är aldrig så långsamma? Om man däremot har ett par timmar och en dator är det ju lugnt, tänker jag ;)

 10. Ah, det där har jag gjort på Schiphol en gång! Planet kom aldrig iväg från Linköping och när vi väl landade och tog bussen in SÅG jag att de boardade planet jag skulle vidare till Trondheim med. Ville bara skrika åt bussen att stanna och släppa av mig där, men det gör de såklart inte. Så jag fick springa genom hela Schiphol. Som tur var skulle jag döma agility så jag var sportigt klädd, bra skor och bara handbagage. Och jag hade flugit från Schiphol förut så jag hittade på ett ungefär.

  Jag bordade typ tre minuter efter att de egentligen hade stängt. Och hann. Annars hade den tävling jag skulle döma på fått ställa in/senareläggas med flera timmar..

  Har för övrigt sprungit väldigt många gånger genom Stockholms Central till olika tåg. Alldeles för ofta med båda hundarna med mig dessutom. På sena fredagkvällar. Bara att samla ihop dem i kort koppel och be dem samarbeta. Vi har alltid hunnit!

  1. Åh herregud, paniken när man SER boardingen och vet att man måste ta världens omväg. Smidigt med sportkläderna och du är säkert i hyfsat bra form också! ;)

   Men på Centralen, är det för att du kommit in med flyg/tåg för ett byte där??

   1. Ja, jag har åkt mycket Linköping-Märsta, och när jag bokar så vill bokningen att jag tar tåg, inte pendel, mot Uppsala. Och då får man springa när tåget från Linköping är sent till Stockholm…

 11. Oj hoh! Då tänker jag i alla fall att 45 min ändå är “tillräckligt gott om tid”! :D Är också annars en sån som gärna bokar med lite extra tid på flygplatserna, men när vi var i Seychellerna hann jag också bli lite stressad. Vaknade av världens oväder på avresedagen och när vi kom till den lilla flygplatsen på Praslin fick vi veta att inga plan gick p.g.a. El Niño stormen. Det första lilla planet var bokat separat från resten av resan, så då blev det nervöst. Tur hade vi gott om tid och personalen satte oss på första planet därifrån så vi hann med till slut!

  1. Ja men eller hur, det var tillräckligt tills vi blev 30 minuter försenade liksom ;) Ojj, vilken tur att det löste sig där för er, men förstår stressen. Hade inte varit roligt om ni missat nästa flyg ju…

 12. Men åh så stressigt..! Jag har vid ett par tillfällen kommit fram till gaten när de sista människorna varit på väg att boarda flyget, en gång var det inte ens connecting flight utan jag och en kompis skulle ta oss till flygplatsen i Tammerfors (Finland), hon körde och ingen av oss var direkt bekanta med stan så vi körde flera gånger på fel utfart så vi blev galet försenade till flygplatsen. Vi hann inte längre checka in nåt bagage så vi fick rusa tillbaka till bilen, snabbt packa om det vi kunde i våra handbagage, en vänlig herreman hjälpte oss att snabbt komma genom säkerhetskontrollen och vi eskorterades till gaten och hann boarda i sista stund. Slutet gott, allting gott iaf :) och kompisen köpte en resväska som vi gemensamt fyllde med saker vi shoppade under resan och som fick åka med till Finland som incheckat bagage ?

  1. Haha herregud, vilken story – kan inte låta bli att le lite. Det är så sjukt otippat att man ska köra vilse i Tammerfors och pga det nästan missa sitt flyg ;) Och vilken genialisk idé att packa om till handbagage, samtidigt som guuud vilken panik. Jag har alltid mardrömmar om just packning. Jag skulle säkert bli helt låst och typ bara packa med mig alla skor eller typ bara tröjor och inga nederdelar, haha! Bra lösning på hemvägen dock, då hade ni ju all anledning i världen att faktiskt shoppa ;)

 13. Usch så jag känner igen mig. Var just på Arlanda som jag var nära på att missa mitt flyg i våras. Tekniskt sett så missade jag det första (mitt flyg var försenat) så blev automatiskt ombokad på ett nytt, men fick ingen info om gate eller något!!! Sprang igenom Arlanda och insåg då för första gången hur fruktansvärt stort det är. Paniken som uppstod när man hör sitt namn ropas ut och man skall igenom säkerhetskontrollen… Var den allra sista som skulle med och dom stod och väntade på mig vid gaten ?? hann ju i alla fall och kul upplevelse så här i efterhand.

  1. Haha gud ja…. Jag hann faktiskt aldrig höra mitt namn den här gången eftersom jag just bara hann komma in i terminalen och nå min gate. Så den har jag fortfarande kvar på bucketlisten, hehe ;)

 14. När vi skulle hem från München 2013 fastnade vi i storm på Kastrup, vilket då äventyrade resten av resan. Vi hade ett plan på Arlanda att hinna med för att ta oss hem till Östersund på kvällen. När alla tusentals strandade människor stod och halvsov höll vi koll på avgångsskyltarna och när vi efter ett par timmar ser att en SK-flight plötsligt har gaten öppen tar vi oss dit. Där tackar vi oss själva för att vi reser med handbagage, för det gjorde att vi fick planets två sista platser. Vi lyfter, som ett av de första planen när stormen börjar avta, och landar på Arlanda några timmar senare än tänkt. Kvar på marken står kvällens sista flyg till Östersund – kraftigt försenat. Vi lyckas komma med det planet och medan alla runtomkring oss suckar över att de är jätteförsenade sitter vi och njuter eftersom vi skulle få komma hem redan samma kväll och sova i våra riktiga sängar. :)

  Just det, när jag flög Arlanda-Frankfurt-Toronto-Vancouver förra våren höll jag på att missa sista flyget. Det visade sig att jag blev tvungen att hämta ut bagaget i Toronto och gå igenom immigrationen eftersom sista flighten var inrikesflight. Jag hade ändå 1½ timme i Toronto men den tiden krympte väldigt snabbt. Blev en joggingtur mellan terminalerna men det gick vägen. Hade säkert 10 minuter tillgodo väl vid gaten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.