Jennifer sandström

Flytta utomlands för kärleken

Människor korsar landsgränser för kärlekens skull, och hur kär måste man vara för att det ska ske? Kärlek är inte enkelt och det ska inte alltid vara det heller. Men hur vet man när det är värt att ge upp något annat för en annan människa? Hur vet man när man träffat honom som det är värt att offra allt för?

Tankar som snurrade i mitt huvud som tjugoåring, nu har jag svaret.

Det var aldrig till Finland jag skulle flytta. Jag hälsade på här sommaren 2011, med min mormor som är finsk och mina yngre kusiner. Jag såg Helsingfors och tänkte vad vackert det är. Det var sommar och fint och jag kände ju till och med någon som bodde här, förutom släktingar. Men aldrig tänkte jag att, här – här vill jag bo. Jag drömde om städer och länder längre bort. Jag pluggade ett helt år utomlands på platser som var så långt bort som man kunde ta sig från Sverige. Jag testade Indien, kom tillbaka till Europa. Och så gick det som det gick. Jag blev kär och kanske var det aldrig meningen att jag skulle förälska mig i en kiwi, fastna i Indien eller ta mig till NYC. Kanske var det exakt det här som var tanken, att jag skulle hitta tillbaka till rötterna – rötterna bortom den lilla staden i norr där jag själv vuxit upp. Rötterna i Finland som väntade på mig. Kanske var det så.

Är det värt det – att flytta för kärleken?

Sanningen är att även om man offrar allt, vinner man något ännu större: kärleken. Att flytta utomlands för kärleken är också den främsta anledningen till att folk flyttar utomlands, tillsammans med anledningen att man hittade ett jobb (enligt Expat Insider). 12% av alla expats har flyttat för kärleken. Och jag skulle vilja tro att de flesta tycker det varit värt det.

Jag tror att alternativet kan vara mer smärtsamt, att ge upp kärleken på grund av avståndet. Jag tror att det finns en risk att man alltid kommer undra över vad som hade kunnat bli. Därför skulle jag säga – ge det en chans. Flytta. Testa. Se om det leder till något. Och sen om det inte fungerar, tar slut eller du inte vill bo i ett annat land bara för kärleken – då vet du det, då kan du ta beslutet. Men jag tycker inte kärlek ska kastas bort. Det var därför jag följde med min finska förälskelse den där hösten 2014.

Träffa en utländsk kärlek – vems land ska man flytta till?

Kanske är det inte du som flyttar för kärleken, kanske är det din kärlek som flyttar till dig. Det är ju faktiskt inte ett givet val, vem som ska flytta vart, oavsett var man träffas. Det finns många praktiska saker som kan spela in här när ett sådant beslut ska fattas.

De kanske två främsta praktikaliteterna är visumkrav och språk. Kan den ena överhuvudtaget flytta till den andres land? Eller krävs det kanske att ni ingår äktenskap? Och är ni så pass säkra på varandra att ni är redo att göra detta? Och så det andra, språket. Jag tror att anledningen till att många svenskar flyttar till USA, Kanada, Storbritannien eller Australien för kärleken är att vi redan har engelskan, medan ens nyfunna kärlek sällan sitter inne på samma svenskakunskaper.

Min största rädsla över att flytta till Finland var språket, och då är ändå svenska ett officiellt språk här. Men så fick jag ett jobb där svenskan var min styrka och fördel och vips så visste jag att det löser sig alltid.

Den tuffaste utmaningen?

Enligt de bloggar jag följt och berättelser jag har hört så verkar den kanske tuffaste utmaningen vara när barn kommer in i livet. Alex har skrivit att det känns som om att istället för att ge sitt barn två kulturer så blir det bara halvt. Också Linnea har skrivit om tankarna kring ifall skilsmässa skulle bli aktuellt. Det är ju nog jobbigt hur ens livssituation än ser ut, men om man skulle vilja “flytta hem” – hur löser man det då?

Och jag kan förstå att det känns så deppigt ibland. Men det finns ju två sidor av allt och jag brukar tänka ibland om jag har Sverige-längtan att hade jag bott i Sverige hade jag längtat bort. Det är något man får acceptera som en del av livet helt enkelt. Man kan inte heller planera sitt liv efter att allt kommer gå åt helvete, eller tänka på skilsmässa när man faktiskt är lyckliga ihop. Kom ihåg det!

Flytta utomlands för kärleken – mina tips

* Att flytta till ett annat land för sin kärlek är en unik chans att lära känna ett nytt land närmare. Du kommer aldrig en kultur så nära som via en local.

* Var tydlig och öppen med hur du känner inför din partner, känns det bra att flytta? Vill du prova ett år? Vill du också att ni provar bo i Sverige? Och prata också om hur ni ska lägga upp det, till exempel hur och var ni ska fira högtider.

* Våga! Det finns inget värre än att dras med ”tänk om…” Om du är kär är det alltid värt att ta chansen!

* Bygg upp ditt egna liv. Även om en partner är ett perfekt sätt för att komma in i landet och den nya staden snabbare så kan det vara skört och jobbigt att vara helt beroende av honom eller henne. Satsa därför på att hitta egna hobbies och tillslut också vänner som blir helt och hållet dina. Det har varit väldigt hälsosamt för mig. Du kan gå någon kurs, hitta aktiviteter eller gå på event, och engagera dig i grupper. Men ha tålamod.

* Kärlek handlar om att kompromissa och det här är särskilt utmanande om man kommer från olika länder. Ett bra exempel på mig och min killes situation är att jag fick jobb här i Finland och flyttade hit – men han har samtidigt pluggat svenska och är nästan flytande vilket betyder att det är lättare för oss om vi skulle vilja flytta till Sverige en dag.

* Dra aldrig någonsin argumentet ”jag har faktiskt flyttat hit för din skulle så nu måste du…” – du får aldrig skuldbelägga den andra för din flytt. Så kom ihåg att ha det i åtanke när du fattar ditt beslut. Ingen tvingar dig att flytta – du gör det för dig och för er.

Livet utomlands – #8 Flytta utomlands för kärleken

Vi har diskuterat det här ämnet i senaste avsnittet av min och Sandras podcast Livet utomlands. Så för dig som vill fördjupa dig och är nyfiken på att höra mer om hur det är att flytta utomlands för kärleken in och lyssna. Du kan lyssna direkt här nedan, eller i din poddapp. Sök bara på Livet utomlands och välj 8:e avsnittet.

Beskrivning av avsnittet: Vad gör man inte för kärleken? Experten på det här ämnet, att flytta utomlands för kärleken, är Jennifer – men Sandra har också gjort en utlandsflytt tack vare sin kärlek. Hur ska man tänka när man flyttar till ett annat land för att man är kär? Vems land väljer man? Och hur vet man om det är värt det? Få inspiration, pepp och kanske modet du behöver för att ta det där steget.

FÖLJ:

27 svar

 1. Blir nyfiken på om det någonsin var på kartan att ni skulle flytta gemensamt till Sverige? Och är det självklart för dig nu att ni stannar i Finland?

  1. Ulrika, spännande frågor!! Om jag säger att jag utvecklar svaren i podden – vill du lyssna då? ;) Annars återkommer jag med ett längre svar <3

  1. Åh du måste ha grubblat så! ;) Det är nämligen alltid första frågan jag får – hur det kommer sig att jag flyttat till Finland, hehe. Och tack!

 2. Intressant :)

  Tänker att för mig som ung hade drömmen varit att träffa en spanjor (bara han var längre än mig hehe..), men det hade varit betydligt tuffare att träffa någon som kom från ett land jag från början saknade intresse för.

  Idag är jag tacksam att jag träffade en från samma stad. OM något skiter sig så kommer ingen vilja flytta långt bort, liksom… (tråkiga, men viktiga tankar med barn). Det är en sak som oxkså kan vara bra att ta upp – “om vi får barn och jag inte vill bo här längre, vad gör vi då?”. Risken är ju att man blir fast någonstans där man vantrivs. (Men just du verkar ju ha byggt upp en fantastiskt härlig vardag med vänner osv.)

  1. Haha, hur lång är du??

   Och ja, jag tror det är ett jobbigt men viktigt ämne att ta upp. Förhoppningsvis har man byggt upp en så passa bra vardag att man vill stanna. Jag känner nog att jag har lite kvar ändå, ge det kanske en 8 år här eller något? Vi får se om det hinner bli så länge ;)

 3. Vi resonerar likadant som du. Kärlek överskuggar allt annat i livet. När två människor har hittat varandra känns det rätt att ge kärleken en ärlig chans, alldeles oavsett bakgrund.

 4. Så jobbigt tufft och skitjobbigt men såååååå värt det!
  Mycket fint inlägg. Har redan glömt er podd och börjat lyssna om på avsnitt av andra poddar jag redan hört i ren desperation. Ska lyssna på er imorgon på väg till jobbet!

  1. Haha jag gör så med poddar också, glömmer och hittar tillbaka. Och tack! Tipsade precis om din blogg i vår facebookgrupp :)

 5. Det är så svårt! Skulle vilja säga att A och O är att bygga upp sitt eget liv, inklusive att bli 100% självständig med språket.
  För min del ångrar jag mig inte, men jag vill inte stanna. Jag vill hem. Lyckligtvis vill gubben hänga på. :P
  Men som sagt, det är mycket man måste fundera på innan och sen upptäcker man ändå miljoner saker längs med vägen som man inte kunnat förutse.

  1. Vad härligt att ni är överens om vart ni vill, eller att han vill hänga på dig – det är ju bra! :)

 6. Min syrra flyttade till Skottland för kärleken, saknar henne oerhört mkt. De senaste åren har varit extremt tuffa för henne när mina föräldrar blev sjuka och sedan dog, vissa perioder utomlands blir givetvis tuffare än andra.

  Jag och min man såg La La Land i helgen, väldigt intressant (och SORGLIG!) ur aspekten flytta eller inte flytta utomlands för kärlek/karriär.

  1. Usch ja. När familjen går igenom något oerhört tungt vill man inte gärna befinna sig i ett annat land. Det är förstås en större utmaning än det där med att få barn. Jag var på andra sidan jorden när mina föräldrar skiljde sig, det var ganska tungt!
   La la Land är så fin – och verkligen. Den lämnade ett avtryck på mig när jag såg den på bio tidigare!

 7. Jag är så glad att jag snubblade över det här inlägget. Att flytta för kärlek är banne mig inte lätt och man får försöka hitta ett sätt som funkar för båda. Tack för att du delar med dig. Fint att inte vara ensam i det här.

  1. Åh, vad fint att du uppskattade det, tack! Lyssnade du på poddavsnittet också, eller föredrar du textformat? <3

 8. Hejsan Jennifer!
  Så intressant läsning och att få höra din story, tack för att du delar med dig.
  Jag kan relatera till mycket och kan inte annat än hålla med i det som du skriver, personligen att våga ta chansen och att våga förlora fotfästet för chansen till att ta hem jackpotten. Jag tog mitt pick och pack och lämnade stress och utbrändhet i Stockholm bakom mig och flyttade ner till Gran Canaria där jag fått arbete och där jag även träffat svenske Andreas, jag ville se hur/vad som kunde bli mellan oss eller inte. Idag driver vi tillsammans som ett par (jippiiiii) vårt företag inom hälsoturism här på ön och jag är tacksam och stolt att jag vågade ta chansen den där gången för snart 3 år sedan. Jackpotten blev min:).

  Önskar dig en fortsatt fin dag, nu ska jag sätta mig i solen med en kaffe och läsa ditt blogginlägg ännu en gång:);).

  Kram från mig:)

  1. Hej Tamy, tack själv för din spännande kommentar! Vad kul att höra om ert äventyr och att du också bloggar om det. Fantastiskt att du vågade ta den där chansen för 3 år sedan. Helt rätt!

   Ha det bra och tack igen för att du lämnade en kommentar och delade din story :) Kram!

 9. Så bra inlägg! Ser fram emot att lyssna på podcasten till mitt eftermiddagskaffe <3

  Jag känner utan tvekan att den kärlek jag hittat nu är värd att flytta för. Aldrig har jag haft ett så bra förhållande. Att jag arbetar som frilansare gör det lättare. Även om det är svårt att etablera sig så KAN jag göra mitt jobb var som helst i världen vilket känns tryggt :)

  1. Gud vad fint att höra att du känner så!! Och det är faktiskt ett tillfälle då frilansaryrket är särskilt bra – man kan ta med det överallt :)) <3

 10. Vilket bra inlägg!

  Visste inte att du hade en poddcast, måste in och lyssna direkt!

  Jag kan relatera mycket till av du skriver i ditt inlägg! Så otroligt skönt att se att fler personer är i samma situation! ❤️ Detta gjorde min dag

  1. Tack så mycket Anna – vad fint att höra. Har du alltså också flyttat utomlands för kärleken?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.