Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Finland och spelautomaterna

Vi har pratat om Finlands bästa uppfinning och nu ska vi prata om ett lite märkligare fenomen…

Något bland det första man märker när man kommer till Finland (eller egentligen bara kliver på Finlandsfärjan) är hur vanligt förekommande spelautomaterna är. Slotmaskinerna är liksom överallt. Eller, alltså, inte riktigt, mest i matbutikerna. Alla matvarubutiker har 1-10 spelautomater (beroende på hur stor butiken är). Stora Citymarket har fler och de mindre butikerna färre. Men till och med lilla ‘Sale' nedanför oss har en slotmaskin. Dit går unga som gamla (fast mest äldre tror jag), män som kvinnor, och lägger i sina växelmynt som de fick när de betalade eller om de råkar ha något mynt i fickan… Jag vet egentligen inte vilket syfte dessa maskiner fyller? Själv upplever jag det som lite udda. Och jag undrar varför slotmaskinerna är så populära här?

Åsikterna verkade delade kring det här. Sist jag nämnde det i bloggen så nämnde jag även att alla vinstpengar från maskinerna går till välgörenhet – så det är ju för ett gott ändamål? Men andra menar på att det uppmuntrar spelberoende. Jag vet dock inte om det är ett argument jag köper. Om man hamnat så pass illa att man känner ett beroende av att spela finns ju en uppsjö med platser på nätet där man kan stilla sina behov. Jag ser alltså inte hur maskinerna i en butik skulle kunna vara problemet – men kanske någon som har djupare insikt i det kan berätta sin synpunkt? Tydligen verkar det även på många platser fungera som en egentligen inkomstkälla enligt den här artikeln. Folk kommer till baren för att spela, eller har något att sysselsätta sig medan de är där så de stannar längre. Tror dock inte automaterna fyller samma funktion i matbutikerna…

Mormor min som är finsk, har alltid spelat poker med oss sen vi var barn. Inte med någon insats förstås, men ändå. Jag undrar om det ligger lite i finnarnas natur det där? Spelautomater och poker… Vad tror ni?

Jag kom och tänka på det när jag var inne på Citymarket i förra veckan, tog den här bilden då. Mitt på ljusa dagen och mer än hälften av tiotalet spelautomater var upptagna. :-)

spelautomater Finland

En sidostory… Jag kom ofrivilligt tomhänt ut från Citymarket. BÅDA mina kort vägrade fungera. Inser att 1. ICA-kortet har gått ut i november och 2. mitt Handelsbankenkort har avaktiverats (och mitt nya kort låg hemma). Hade spenderat 40 minuter där inne och så omsorgsfullt plockat allting jag skulle ta med mig för att överleva färjan hela torsdagen… Lagt upp allt på bandet, låtit kassörskan blippa allt och sen ba NÄHÄPP. Den ilskan… Man blir så arg att man gråter. I alla fall jag. (Dock först när jag var hemma).

FÖLJ:

12 svar

 1. Intressant och lättläst blogg.

  När jag var ung på 70-talet fanns det Pajazzo-spel och flipperspel. Jag vet inte om Pajazzo är så vanligt förekommande mera med då var det väldigt populärt. Annars har jag också svårt att förstå alla de som står där och ger bort sina slantar. Gammal ovana kanske?

 2. Intressant betraktelse! Jag har ju sett automaterna pa K-market utan att egentligen reflekterat över dem. I Österrike debatteras spelautomaterna rätt flitigt; o nu ser jag nagonstans en koppling. Jätteintressant inlägg, och ögonöppnande!

 3. Det finns de som går till affären/R-kiosken enkom för att spela på automaterna utan att nödvändigtvis vara beroende, men det finns också de som verkligen inte kan slita sig och står i timmar och spelar. Kanske är de beroende, kanske har de bara inget bättre att göra. Min uppfattning (även som f.d. butiksanställd) är att det oftast är samma personer som står vid automaterna. Sedan finns det de som ALLTID stoppar växeln i automaten, varje gång de handlat vilket gör att man kastar bort ganska stora summor i månaden (om man räknar med att vinsterna är små och få), men de som har så dålig ekonomisk koll spenderar ju nog pengar på mycket annat onödigt också… Men summan av kardemumman är att automaterna närmast ger mig rysningar pga negativa erfarenheter av olika personer som faktiskt inte kunnat spela måttligt på dem eller avgöra när det är passande att spela.

  1. Jaa det blir ju en hel del om man gör det till en vana att alltid spela. Men det kanske är människor som har råd att “skänka” de pengarna – eller hoppas de snarare varje gång på att de ska dra hem en storvinst? Eller så är de människor med dålig koll som slösar på annat onödigt också.
   De kanske skulle kunna införa spelautomater man inte behöver pengar till och som man inte kan ta ut några pengar från när man vinner? Haha

 4. Intressant. Jag hade faktiskt aldrig hört talas om att finnarna har spelautomater överallt.
  Jag köper inte heller riktigt att det skulle orsaka spelberoende. Finns säkert människor som är i riskzonen för det, men de kan ju lika gärna testa det på internet – precis som du skrev.
  Jag tror nog mest att det är något som ligger i deras natur i så fall. Men jag kan inte låta bli att tänka på hur mycket växelpengar det skulle bli på ett helt år, om man spelade på dom varje gång man handlade.. Är det kort eller cash som gäller i Finland förresten?

  1. Precis, blir ju en hel del till sist eftersom man knappast vinner mer än man förlorar. Kort fungerar nog överallt, men jag brukar försöka ha lite cash till exempel till bussen – tror inte de tar kort där?

 5. Ja du e ju dum om du åker till ett annat land utan att ha kontanter i fickan.Då får du suga på tummen med ditt plastkort medan vi som har cash handlar vad vi vill.

  Samtidigt så skänker du pengarna till utlandet iform av kortavgifter som butiken betalar till visa och mastercard i usa och till banken varje gång kortet dras (Detta blir till högre priser på varorna i alla butiker,p-automater,bussar osv).
  Och ju mer banken tjänar och ju mindre kontanter som hanteras desto fler blir arbetslösa i europa.(bankkontor,väktare,bankomatfabriker och annan infrasturktur personal som blir arbetslösa i onödan)
  I tyskland har man fattat detta och använder cash så mycket man kan. runt hälften av butikerna tar ej visa eller mastercard. Men i finland och sverige är människor dönickar slavar till usa och ett plastkort. Om nån hackar banksystemet eller om banken går i konkurs kan de ta dina pengar när de vill eller så kan du inte använda plastkortet.SOm sagt Cash is king

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.