Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Finland gör Lucia fel.

Jag var så nära gråten när vi satt i Åbo domkyrka och begrundade Åbos lilla luciatåg. Med betoning på lilla. Och gråten, inte pga stämningen och hur fint det var – utan för att det var HELT FEL. Besvikelsen var total. Kyrkan var dock väldigt vacker, så det var ju ett plus. Här har ni en liten bild i alla fall:

IMG_1748.JPG

Men alltså, Finland som knappt firar lucia, gör det dessutom helt fel. Det är mest finlandssvenskarna (som jag förstått det), men de verkar inte viljat ha anammat hela svenska traditionen, eller så har de bara misslyckats. Jag vet ärligt talat inte.

Dessa fel gjorde Åbos luciatåg (och alla andra luciatåg i Finland?):
1. Lucian kom in med släckta ljus.
2. Luciatåget bestod av en lucia + 4 tärnor. VAR var alla stjärngossar och tomtenissar och alla hundrasjuttioelva tärnor?
3. De sjöng inte när de gick in… Orgeln spelade något icke stämningsfullt.

Och det var väl lite där – när det minimala luciatåget kom in med släckta ljus, alldeles tysta, i en upplyst kyrka (med enorm publik full av skrikande småbarn och hostande människor, men sådant kan man ju inte klaga på) – som jag kände, alltså nej. Sedan fortsatte de med ännu fler fel:

4. Luciatåget satte (!) sig ner medan den lilla kören beståendes av små tomtenissar (rödklädda utan tomteluva) sjöng ett par julsånger. De var visserligen söta, barn som sjunger med sina barnstämmor är väldigt söta tycker jag!
5. Allihopa sjöng någon sång, en kvinna läste upp en dikt eller bön.
6. NU först gick lilla luciatåget upp och det var dags att tända ljusen… Det var på tiden.
7. Luciatåget sjöng 3 sånger. Med någon av tärnorna som inte riktigt kunde det där med att träffa rätt ton.
8. Alla sjöng en sång, igen.
9. Luciatåget lämnar kyrkan, tysta igen, givetvis, till den hemska orgeln.

10. Hela folkmassan samlas utanför för att invänta lucian som ska komma ut ur kyrkan? För att hoppa på en häst med vagn? För att åka in till torget och…?

Nästa år Finland, då ska jag se till att göra en guide i god tid innan Lucia, som förklarar exakt hur man bör göra. Okej?

FÖLJ:

35 svar

 1. Bara för att ni gör annorlunda i Sverige betyder det väl inte att den traditionen är den enda rätta? Tycker det är ganska fult att inte ha i åtankarna just det att traditionerna kan vara annorlunda i olika länder fast det är samma sak det handlar om.

  De e ju lite som att man som finne skulle anta att för att det e vanligt i Finland att äta våra jultårtor på ett visst sätt här så skulle man bli jättebesviken av att inte få jultårtan likadant i Sverige. Visst lucia är en fin tradition, men att börja klanka ner på våra traditioner är ju lite att ta i. Blev bara lite förvånad av hur upprörd du blev av ett stillsam luciafirande.

  1. Jo, i Sverige vet vi hur man firar lucia och det är bara vi som gör det, ska man ta efter de traditionerna bör man göra exakt som vi gör – annars kan man låta det vara. SKOJA.

   Jag är ledsen att du tolkade mitt inlägg som om jag klankade ner på Finland och dess traditioner – det var inte min mening. Men det är klart, ibland är det svårt att få ironi/humor att framgå tydligt i text. Läs igen, med glimten i ögat :)

   1. Jennifel du, lilla flicka. Kan du ta nästa tåg till Helsinfors och se hur man firar Lucia-dagen där. Det är lite som i Sverige men vackrare. ( se tex, video: Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski, som Lucia). Inte så pampigt men vackert. Man sjunger och Lucian sjunger ensam, det finns kör och spelmen. Vackra Domkyrkan är en fin bakgrund och Lucian är BLOND! Eftersom det är ju ljusens fest, eller hur? “Gråt ej min lilla flicka, ta en liten huicka av goda heta glöggen att dricka”, Så gör vi här i Finland, men hur e det där i Sverige? Tar man en “Puts” av flaskan eller (blanda hembränt med lite juice). Ta inte illa upp, det e bara på skoj, detta. Hej o hoo glada du, lyft lite rumpan din och dansa en humppan (folkdans) av Vikingarna. Och sedan detta. Åbo är inte finlandsvenskarnas huvudstad, därför är Lucia-firandet lite åt skogen. Men i Helsingfors finns det ju massor av finlandssvenskor och sverigefinskor som har tagit denna Luciafirandet från granlandet Sverige. Och Italien? Go Jul o Gott nytt år lilla Jennifer.

    1. Haha, tack Heidun lilla du för en underhållande kommentar! Du har helt rätt – luciafirandet i Helsingfors som jag såg på tv:n igår var superfint. Var imponerad. Det höll högre klass än det svenska som visades på SVT ;)

     1. Ok, om du lilla flicka, tyckte så. Men jag (häpnad och se) tycke inte, att det va så bra. (Tack vare sig med den hemska kvinnliga reporter, med sin tal och annat).

  2. Det vore givetvis rätt löjligt att bli uppriktigt upprörd över en sådan sak som luciafirande, inte sant? ;)

 2. aldrig varit med om ett sånt luciafirande som det du beskrev, hör nog till undantagen, “alla” gör inte “fel”!

 3. Tycker inte att du kan säga att vårt sätt att fira Lucia är fel!! Bara för att vi är svensktalande finländare så gör vi inte som i Sverige, utan vi har egna traditioner!!
  Har läst din blogg förr, men nu tappade jag nog smaken!!
  Brukar det inte vara ta seden dit du kommer?

  1. Mitt inlägg är skrivet med glimten i ögat och mest ett skämt. Se gärna min kommentar ovan :) Tråkigt att du tolkade det så hårt. Givetvis respekterar jag olika länders olika traditioner och kulturer, allt annat vore dumt.

 4. Du verkar ha tagit del av ett “dåligt” finlandsvenskt Luciafirande, när vi firar är det väldigt stämningsfullt :)

 5. Mig veterligen kommer traditionen från Italien och då är det väl ingen av oss nordbor som firar den rätt? Italienarna skulle nog rynka på ögonbrynen åt både den svenska och finlandssvenska traditionen. Men- Varje land firar på sitt sätt. Så här har Lucia firats i Åbo redan länge, så länge jag minns, och jag vågar tro att jag ha levt dubbelt längre än du. Det är med andra ord en rätt så etablerad sed som känns helt rätt i Åbo. Sen får väl andra göra som de vill.
  Den finsktalande befolkningen har inte firat Lucia, det har kommit in först på de senaste tio åren lite trevande, och de har egentligen ingen aning om vad det betyder. Finlandssvenskarna har däremot redan länge haft en egen luciatradition. Om jag förstått rätt så festas det ganska vilt på Luciadagen i Sverige, med början redan från morgonen. Här firar man Lucia på eftermiddagen, i kyrkan. Inget festande eller supande hör till Luciadagen här.

  1. Mitt inlägg framgick lite för seriöst än vad det egentligen var. Jag tycker inte luciafrianden är en big deal och tycker alla bör få fira exakt så som de vill. Med eller utan ljus, 100 personer eller 10. Spelar ingen roll :)
   Jag festade nog på lucia när jag var 16-18, var hur kul som helst och ser inget problem i det? Lika lite som jag ser ett problem i att man vill fira det i kyrkan.

 6. Traditionerna är säkert lite olika på alla ställen. De luciatåg jag har sett har sjungit när de tågat in och ut. Stjärngossar har funnits med ibland, men främst i skolornas lucia. Ljusen man har i händerna brukar ibland tändas först uppe på scen, för att symbolisera att ljuset sprids vidare.

 7. lucia firas i sverige, finland, danmark, norge, island och italien. alla har sina sätt att fira och sina traditioner. åk till italien (därifrån lucia kommer) och säg att de firar på fel sätt..

 8. nej fy vad hemskt!!! det är väl självklart att lucia också i finland kommer in med tända ljus och första “mmmmm-ar” lucia-sången, kanske “aaaaa-ar” när de är halvvägas framme och när de väl står där tar i för president och fosterland! :O

  hemsk upplevelse och som österbottninga kan jag bara utbrista: WTF is wrong med dej Åbo?!?!

  ;)

 9. Uscha buscha om du inte var nöjd med luciatåget; dock tror jag det kan ha mer att göra med själva lucia-tåget i sig än vart man är. Även om sannolikheten för ett bra luciatåg säkerligen är högre på svensk mark än utomlands. jag hade en liknande upplevelse i Graz (… där jag dessvärre var en av tärnorna!).

 10. men ååh va trist! Man vill ju se Lucian för att få lite mera julstämning, attans att de gjorde så många fel. Det är ju självklart att Lucian ska komma in med tända ljus. Ja vi hoppas att det blir bättre nästa år! :)

 11. Du är nog lite för stereotypisk av dig nu. I till exempel Helsingfors kommer lucian alltid in med tända ljus och sjunger på vägen in. Det är nog bara Åbo som gör fel isåfall. ;)

  1. Ja givetvis gör ju inte alla luciatåg likadant – inte ens i Sverige antar jag. Haha. Men det blir såhär i blogginlägg ibland… :)

 12. De e nu bara så i Hesa tror jag, för i skolorna går det inte ens till så där. Ljusena lyser, o tåget sjunger med stjärngossar,tomtar,lucia och tärnor.

 13. Hej!

  Har följt med din blogg en tid och tyckt det varit intressant att läsa om dina äventyr i Indien och Tyskland. Tyckte det var speciellt kul att läsa att du flyttat till min hemstad Åbo.

  Har aldrig kommenterat förut, men nu blev jag bara så upprörd att jag bara måste få säga några ord.

  Efter att du bott utomlands i flera olika länder måste jag med ge att ditt sätt att skriva om Lucia traditionen i Åbo var taskigt gjort. Verkar som du inte lärt dig någonting av dina utlandsvistelser. Inte ett dugg om olika kulturer och att ta seden dit man kommer. Tolkade nog inte texten med humor eller att du skrivit den med glimten i ögat. Sorry!! Kanske du måste förtydliga det nästa gång??!!

  Efter att själv bott 7 år utomlands i 3 olika länder, kan jag säga om man bara är ute för att kritisera den nya kulturen och jämföra allt med hur det är hemma, kommer det att bli jätte tråkigt och tungt i längden (för dig själv). Hoppeligen lär du dig det med tiden.

  Vill bara säga att min mamma som är en av arrangörerna av Lucia kortegen i Åbo, hälsar dig hjärtligt välkommen att kontakta Folkhälsan (i Åbo) nästa höst då förberedelserna inför Lucia kör igång igen. Frivilliga arrangörer behövs alltid. Då kan du vara med och arrangera, fixa och “säga hur det skall gå till på riktigt”. Nu är det upp till bevis, eftersom du har en ypperlig chans att påverka och inte bara kritisera.

  Hälsar en Åbo tjej

  1. Hej! Vill bara säga att jag såg Helsingfors Lucia-tåg på tv:n i år och var riktigt imponerad. Tyckte nog det var “vackrare” än den svenska Lucian som sändes på tv i år :) Tycker också det är en fin tradition att de åker iväg med häst och vagn efteråt också.

 14. Wow, jag måste ha missat detta inlägg förut. och Wow, vad det blev liv bland kommentarerna.

  Precis som någon skriver här ovan, du som är så världsvan borde ju vara öppensinnig till att det kan gå till på flera olika sätt. Det tycker hjälper en förstå att detta var skrivet med glimten i ögat!
  Dessutom, detta var ju uppenbarligen en reaktion i förhållande till dina förväntningar och inte för att det var dåligt i sig. Klart som tusan att man vill ha traditioner på sitt “hemma sätt” när man bor utomlands och allt annat är annorlunda.

  Nä ville bara säga att jag tyckte detta inlägg var roligt och KRAM på dig!

 15. Ojdå :) Hittade den här inläggen från en post i 2019. Ganska så känslig sak, Lucia, tydligen… Som en finska talande finländare hela traditionen låter lite “silly”. Men det håller på att sprida – båda mina pojker har Lucia firandet i sina finska skolor varje år.

  1. Haha, ja jag kan förstå det om man inte är van med traditionen! Men härligt att det sprider sig – jag tycker det är ett såå mysigt inslag i hela julen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.