Jennifer sandström

Festa Major de Gracia

I augusti varje år anordnas en festival i Barcelona som är något utöver det vanliga. Vi var ju i Barcelona i augusti och råkade pricka in festivalen precis med de dagar vi valt att spendera just i den staden. Och festivalen, Festa Major de Gracia, fick vi höras talas om från vänner och bekanta som bor/bott i Spanien. Det är världens happeningen, men hyfsat icke-turistigt. Helt perfekt med andra ord. Men jag har ju inte hunnit berätta allt om den för er, eller visa alla bilder därifrån!

festa major de gracia

Vad händer under Festa Major de Gracia i Barcelona?

Det är ingen vanliga klassisk musikfestival där x antal mer eller mindre kända artister uppträder under ett par dagar. Nej, utan hela distriktet Gràcia (som ligger lite norrut om Barcelonas stadskärna), förvandlas till en fantastisk gatufestival. Kvarter efter kvarter spenderar, vad det ser ut som, hela året att förbereda inför gatu-utsmyckningen som sätts upp för den här veckan. Det är helt galet!

Festa Major de Gracia

spanien barcelona

Varje gata har sitt eget tema. Jag vet inte exakt hur det fungerar, men tror det är så att alla som bor på den gatan går ihop och ordnar detta tillsammans. Vissa mer ambitiösa än andra. Men ni ser ju vilka skapelser och konstverk? Vilken fantasi! Otroligt vackert och häpnadsväckande att gå runt och kika på. Allt ifrån teman efter olika länder (som ovan), filmer (t.ex. Moulin Rouge och Avatar) eller saker (som tivolit nedan).

Festa Major de Gracia barcelonabarcelona Festa Major de Gracia.barcelona Festa Major

Hehe, jag ääälskar ju popcorn! Älskade den här lilla skapelsen.

Musikuppträdanden är det dock också en hel del av. Dels något band på var och varannan gata som står och spelar musik i äkta spansk (katalansk kanske?) anda. Och i kärnan av alltihop finns en större scen där just kvällen vi var där ett något mer känt band spelade – som jag är glad att vi fick chansen att se! Vi började med en mojito inne på en bar precis i närheten av scenen. Öl och mojitos säljs överallt under festivalen och det här helt ok att ta en takeaway och gå vidare med ditt platsglas. Så bäst.

blogg barcelona

Sen när bandet drog igång så gick vi och trängdes med den euforiska och hoppande publiken. Bandet var Itaca Band som spelar ska-musik. Jag tycker sådan musik är så sjukt skön! Uppåt och härlig. Filmade lite och la upp på Youtube nu för att kunna visa er…

gracia festa majorturist barcelona

Vi var faktiskt två dagar och besökte festivalen då det fanns så mycket att se och ingen dag blir ju den andra lik på ett sådant här ställe. Och det var så mysigt att trängas med alla spanjorer där, dricka en öl, lyssna på musik och bara vara. Ni vet hur full av energi man blir av Spanien och deras kultur? Så underbart!

Festa Major de Gracia Spanienbarcelona festivalgracia festivalgracia festival barcelona

Det här var ett annan musikuppträdande som vi råkade passera och det var HELT FANTASTISKT. Det var ett feministiskt hörn av festivalen där en tjej med så himla bra röst sjöng. En liten grupp hade samlats för att lyssna, som ni ser på bilden nedan. Vi stannade och lyssnade ett tag. Jag älskade det. Och var tvungen att fånga en liten bit av detta på film, tänkte att ni kanske vill se det också??

gracia festival musik

Ni måste lyssna på det här musik-klippet. Jag var helt fängslade av hennes sång. Och är lite ledsen att jag inte har hennes namn nu och kan leta upp hennes musik på nätet. Får kanske försöka efterlysa hennes musik? Jag har ju det inspelat åtminstone.

Så om ni planerar att besöka Spanien i augusti och mer specifikt tänker åka till Barcelona – missa inte den här festivalen, Festa Major de Gracia. 2015 var den alltså 15-21 augusti och kan tänka mig att den är liknande datum varje år. Det var en sjukt cool upplevelse! Rekommenderar alltså starkt :-)

FÖLJ:

Ett svar

  1. Pingback: Reseåret 2016.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.