Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Excellence.

Kommer ni ihåg förra veckan när vi pratade om att bli mer kreativ? Och hur du måste bryta mönster och vanor för att väcka hjärnan, tankarna och kreativiteten till liv. Men, det handlar om undantag och inte att du hela tiden ska fokusera på att göra saker annorlunda. Du kommer automatiskt gå tillbaka in i dina vanemönster och vissa dagar gå helt på autopilot, just eftersom vi i naturen är “bekväma”.

När jag har funderat på detta så kom jag och tänka på det här citatet:

We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.
—Aristotle

Sanningen är att vi är våra vanor och om man vill ha en förändring, så är det just sina vanor man måste ändra. Det handlar inte om att “optimera sitt dygn” för det tycker jag känns så sjukt tråkigt men att vara medveten om hur man lever och vad man skulle kunna göra och ändra för att eventuellt må lite bättre.

Vi är kanske flera som kan känna igen oss i följande citat: 

I realised a few weeks ago that my morning routine was spending 30–45 minutes on my iPhone before getting in the shower. Just reading random crap online. – Jon, Medium

Men vadå, är det inte okej att vara lite lat ibland? Eller om man trivs med sin rutin, är det inte okej att behålla den då? Jon fortsätter…

Note – I’m not saying you have to be productive all day every day. I watch Netflix and read comic books as much as anyone else. What I am saying is that everyone does some pretty pointless crap that they don’t even enjoy but has turned into a habit. And if they cut it out, they’d have time to do something they really give a shit about.

When you want to accomplish anything, the best way to do it is to stop dreaming. To focus and treat it like a project you’re being paid to do.

Medium bjuder på fler inspirerande (och möjligen lite klyschiga) artiklar på ämnet och känner man för att yay, jag vill bli en morgon-människa kan man t.ex. läsa den här artikeln om att bli en morgon-människa.

Jag vill dock också påminna er om att ni förmodligen redan har några vanor som är bra för er och som får er att utvecklas. Mina skulle nog vara att jag är ganska bra på att dricka vatten (sägs ju vara hälsosamt), träna regelbundet, de senaste veckorna plugga finska och så sist men kanske mest betydande: skriva blogg nästan dagligen i snart 10 år. Det senaste är alltså något som definitivt utvecklat mitt skrivande och boostat min lust till att faktiskt vilja fortsätta skriva. Och här snackar vi alltså 3650 dagar och förmodligen ännu fler timmar.

Och så är det ju faktiskt med allt. Såklart att man inte är bra på något innan man övat och övat. Jag tycker till exempel det verkar i princip omöjligt att hantera en segelbåt och segla ut på stora hav, men uppenbarligen är det ju något som nästan vem som helst kan lära sig.

Jobba med vad du har och börja där du är.

FÖLJ:

6 svar

  1. Jag laddade ned en app till mobilen som mäter hur mycket jag aktivt använder mobilen, alltså inte lyssnar på musik/podd utan surfar etc. Och jag gillar verkligen inte vad den mäter. Vissa dagar sitter jag med mobilen i fyra timmar!! Jag skulle verkligen kunna använda den tiden bättre så jag försöker ändra det men det är svårt, mobilen är ett starkt beroende för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.