Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Ett år utan smink.

Ett år utan smink. Vem hade kunnat tro det? Vem hade kunnat tro att den här donnan skulle inse hur icke-nödvändigt och fantastiskt skönt det är att inte sminka sig över huvud taget? Men hur vågar man gå osminkad och vad ska man göra om man får hemsk hy av smink och måste vara utan smink?

våga gå osminkad

Insåg i helgen att det är exakt ett år sedan jag la ner sminkpenslarna och slutade sminka mig dagligen. Det var inte ett helt självständigt beslut utan snarare en order av läkaren som tittade på min infekterade hy, skrev ut antibiotika till mig och sa “låt din hud vila, unga kvinnor som dig behöver inte dölja sin hy”.

Trots att jag såg hemsk ut (som om jag hade varit någon form av catfight) så kontrollerade jag mig själv och kletade inte på smink igen för att försöka gömma såren. Bilden visar också att jag emellanåt kände mig helt jäkla uppgiven över denna hy (varför jag fotar mig själv med tårfyllda ögon är en bra fråga, men jag antar att det är ett sätt att minnas). Min hy var såhär till och från under en väldigt lång tid och ju mer jag pillade på allting desto värre blev det – väldigt jobbigt och det var som en ond cirkel.

hemsk hy utan smink

Dock när jag väl lät huden vila från smink läkte det väldigt snabbt, såhär såg det ut efter en vecka. Sen råkade det bli tre veckor utan smink och plötsligt har ett helt år passerat och jag tycker fortfarande det är nice att inte behöva göra den där dagliga rutinen av att sminka sig… När jag kom till München sminkade jag mig lite i början men tog bara någon vecka innan jag slutade helt igen. Tiden man sparar på morgonen är liksom guldvärd.

Så vågar du gå osminkad – läs tipsen! ←

Hittade ett inlägg jag sparat som utkast med ännu fler bilder där jag är råsminkad. Jag tycker det är sjukt kul att se vilka faser man passerat genom åren…

/Jennifer, stolt och tacksam över detta faktum

FÖLJ:

40 svar

 1. Din pappa är jättestolt att du fattat ett så klokt beslut. Du är ett föredöme. :-)

 2. Vilket otroligt imponerande inlägg! Jag tycker verkligen att du är vacker utan smink. Det är sorgligt att nästan alla tjejer, inklusive mig, känner att dom måste sminka sig för att vara fina när vi egentligen är ännu vackrare utan.. Jag tycker att du är grym!

  1. Varför svårt utan mascaran? Vet att många tycker de ser så trötta ut utan mascara, men kanske är det lite en vanesak?

 3. Hej Jennifer!
  Jag såg din kommentar på Elaines blogg, och jag kände att jag behövde kika. Vilken tur att jag gjorde det!
  Det behövs fler coola tjejer som du, helt klart!
  Jag har blivit retad över akne och diverse andra hudproblem, och det är inte förrän nu vid 24 år ålder som jag börjar förstå att jag inte kan låta det stoppa mig. Tack för ett hälsosamt och uppmuntrande inlägg!
  /Ebba

  1. Ebba, tack vad go du är. Usch och fy för mobbing över sådant!! Du har sett Blondinbellas video angående just akne gissar jag?
   Be strong och acceptera vem du är och hur du ser ut :) Kram!

 4. Jag känner inte igen dig på första bilden, som är fin men där är du inte ens i närheten av så vacker som på bilden utan smink! Du är grym, kanske jag borde göra som du ! :)

 5. Jag tycker att det är så sorgligt att så många tycker att en tjej som inte sminkar sig är SÅ modig och tuff. När blev det tufft att inte sminka sig? När blev man stark för att man lät bli? Får man ens några kommentarer någonsin för att man inte sminkar sig? Jag har då aldrig fått det.

  Jag förstår att det är tufft att ha problemhy och att det då är jädrans jobbigt att inte kunna täcka det och dölja det, det gör jag verkligen. Men du får ursäkta men när man ser bilderna på dig i vanliga fall så ser du ju ut som en vanlig tjej, söt och normal liksom. inte som att du är så grotesk att jag skulle kalla dig MODIG som vågar visa dig som du är ;) Förstår du hur jag menar?

  1. Jag förstår verkligen din poäng. Men samtidigt kan vi inte bestämma hur verkligheten ser ut, den är vad den är och människor imponeras av dig om du som tjej i dagens samhälle går utan smink vare sig du har problemhy eller inte. De kanske tyckte det var imponerande när jag faktiskt såg rätt grotesk ut till en början men ändå gick utan smink?

   Angående kommentarer – om man påtalar att man inte sminkar sig får man uppenbarligen massor med hejarop? Kollegorna på jobbet sa liksom “oj, har aldrig ens tänkt på det”. För nej, det märks ju inte ens. Haha.

 6. Som andra säger här hade jag aldrig känt igen dig på första bilden om jag inte visste att det var du! Finast utan smink såklart! :D

 7. Alldeles underbart inlägg! Jag slutade också att använda smink och min aknehy blev faktiskt bättre. Men nu, när jag bytt skola vågar jag inte vara osminkad i skolan, men på alla andra ställen som biblioteket, butiken, tåget och gymmet går det förvånansvärt bra att vara utan smink.

  1. Men varför vågar du inte? Blir så förvånad att höra att det faktiskt verkar hjälpa mycket att undvika sminket för att få bättre hy – jag trodde inte på det förrän jag fick uppleva det själv :)

   Tack för din kommentar, kram!

 8. Önskade att läkaren kunde läsa detta blogginlägg. Skulle vara ett bra stöd för att få andra unga tjejer att sluta med smink som “täcker” huden :-) <3

 9. Du är jättevacker! Och trots det tog det så lång tid att våga klä av sig sminket. Tänk om fler vågade göra samma sak, då skulle vi tjejer inte känna sådan press att vara supersminkade hela tiden. Jag ska försöka bli bättre!

 10. Härligt! Jag tycker faktiskt du är snyggar på den andra bilden där du är osminkad :) Bra att du vågar vara vem du är för du är fin som du är! Min kompis har stora problem med acne och alltid haft och på 1an i gymnasiet så var jag den enda utom hennes familj som sett henne utan smink. Nu har hon också börjat gå utan utav samma anledning hennes doktor krävde det. Jag själv har nu på sistonde bara sminkat mig lite runt ögonen och skippat pudret/foundationen på vardagen iaf för att det är ju så härligt med solbränna! Fortsätt som du gör! Du är som de andra säger en förebild!

 11. Hej! Jag tog beslutet för ca en vecka sedan att sluta sminka min hy. Jag har sedan 13-års åldern haft väldigt mkt problem med min hy, acne, rödhet och att jag varit torr i hyn. Jag har ätit två roaccutankurer, en som 15 åring, en när jag var lite äldre, vilket hjälpte en del. Men jag har haft svårt att sluta använda smink just för att det känts obekvämt utan när man varit van att täcka finnas osv med smink. Jag vill inte tänka på hur mkt pengar jag lagt ner på smink och andra hudvårdsprodukter, bara detta år är det säkert upp emot 10.000 kr. :( Men jag har fått nog nu. Jag har varit inne i en period nu då jag testat massa smink och försökt hitta ngt som passar och ger mig den hyn jag vill ha, men vad jag än köpt så har det slutat med att jag blivit besviken. Det låter kanske överdrivet men jag har haft sån stress inombords av att leta produkter, lagt ner pengar och sen har inget blivit bra ändå. Det slog mig att jag gång på gång tyckte att det smink jag hade i ansiktet gjorde att jag såg smutsigare ut, och att jag såg bättre ut när jag tvättat av mig sminket och min verkliga hy fick titta fram. Detta gör att jag nu kommer välja bort smink på huden och det känns otroligt bra och som en frihet. Jag tror också huden kommer bli bättre av att inte kleta smink i ansiktet hela tiden, som du skriver, sen är det ju ingen nackdel att slippa lägga pengar på olia foundationes, bb Creams, puder, mineraler med mera. Du gav mig ännu mer inspiration till att jag verkligen inte ska ta fram sminket, jag har nu gömt undan det för jag vet ju hur svårt det är att bryta en vana som suttit i under halva ens liv. Nu gör jag bara rent huden med mandelolja på kvällen och det gör att jag inte ens behöver fuktighetskräm längre då den återfuktar så bra. Tack för ditt inlägg, det gav mig som sagt mer inspiration. Kram :)

  1. Maria – vad fint av dig att dela med dig av din historia och ditt beslut! Jag hoppas verkligen att huden kommer bli bättre nu när den får vila. Och jag vill gärna höra framöver hur det har gått. Blir glad av dina ord också – alltid kul när man lyckas inspirera någon. Lycka till nu. Kram!

 12. Om en jämför just de två bilderna så ser du så mycket livfullare ut på den osminkade, vilket ju är positivt haha :). Mycket smink blir lätt som en mask. Har aldrig läst din blogg men råkade klicka in mig just nu på detta inlägg, hoppas du använder tiden, pengarna och energin till andra saker än smink fortfarande! Kram

 13. Du är verkligen en naturlig skönhet! Herregud, du behöver absolut inget smink, du är så mycket vackrare utan!! :O jag blev väldigt inspirerad nu, har tänkt det länge och bannemej, idag slutar jag med!

  1. Clara vad kul att höra att du funderat över det och nu tänkt ta steget – det är så fantastiskt skönt! Tack för fina ord <3

 14. Jag tycker du är mycket finare utan smink än med, det naturliga är alltid det bästa. Och tack vare dig så tror jag att många tjejer vågar sluta sminka sig :)

 15. hittade hit via BB. fantastisk läsning, vilken jävla kämpe!
  det här handlar ju om utsidan, men ändå inte bara förstås, du har nog lärt dig väldigt mycket som utvecklat dig som människa.
  otrolig inspiration! tack <3

  1. Tack Sara – vad glad jag blev av din kommentar. Du har nog rätt i det, att det handlar mycket om insidan också :)
   Kram!

 16. Oj, det räddade nog verkligen din hy att bli sminkfri..! Jag tycker det kan vara roligt att göra sig riktigt fin till fest eller halvfina tillställningar, men sminkar mig väldigt lite till vardags numera (nångång känner jag ju för att vara vardagsfin och lägger på maskara och ögonskugga t.ex., men händer kanske nån gång per vecka, eller ibland ännu mera sällan)

  Normen för mig till vardags är concealer där det behövs (på näsan behövs det tyvärr typ alltid, åtminstone under vinterhalvåret då min näsa jättelätt blir väldigt röd pga nåt med blodcirkulationen antar jag) och fyller i ögonbrynen, men låter i övrigt huden vara osminkad. Använder ALDRIG foundation för tycker inte om att täcka hela ansiktet, på sin höjd lite rouge eller brunpuder om jag känner för det – något som går i perioder,

  Men flyttar snart till varmare breddgrader och tänkte då se om det kanske ändå går att vara utan concealer till vardags då det är varmare och mera jämn temperatur än i Finland – för det verkar vara stora temperaturskillnader (inomhus vs utomhus) som ger mig “Rudolf-näsa”..

  Så långt inlägg det blev nu, men sådär sammanfattande tycker jag att jag har en rätt sund inställning till smink nuförtiden ändå :)

 17. OJ så grymt!! Måste fråga, hur gör du med smink idag? Det är trots allt två år sedan nu. Och en annan sak: ÄLSKAR din blogg! Började direkt följa dig på bloglovin :D

  1. Hej Marinda! Tack så hemskt mycket – vad gulligt av dig! :) Ja nu är det faktiskt tre år sedan totalt och sminkar mig fortfarande inte. Endast mascara vid speciella tillfällen, typ en gång i månaden ;) Så har nog i sminkväg endast köpt ett par mascaras och något läppstift under dessa år – så skönt!

  1. Tack så mycket för din kommentar och komplimang Anna! Så snällt :)
   Såg att kommentaren hamnade fel först, så ordnade det också ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.