Jennifer sandström

En mamma och en mormor.

Vad gjorde vi i helgen då? Jo, vi var ju tre generationer damer som fick umgås hela helgen tillsammans. Jag och Mumin hämtade upp mamma Kerstin och mormor Ellen på flygplatsen i Helsinki i fredagsförmiddag. Magarna kurrade så småningom så vi stannade till i Tapiola (en del av Esbo, den del av Helsinki som vi bodde i under augusti när vi var där) för lite lätt lunch. Åt kallrökt lax på rågbröd <333

Och sedan stannade vi till vid en blomKIOSK för att köpa med oss en liten växt till värdparet. Mamma tyckte det var jättekul att de hade en kiosk där man kunde köpa blommor. Lite som det här med diskställstorkskåpet (tyckte hon) men man ser inte blomkioskerna överallt, däremot får man finska-webbsidor som resultat om man skriver in “blomkiosk” i Google. Efter det här blogginlägget kommer förmodligen min blogg dyka upp om man söker på blomkiosk…

IMG_1253.JPG

De är för övrigt rätt roliga de här två. Mormor har många storys från sin barndom, ungdom och resten av livet. Hur hon tog hand om sin syskon när hon var 11 år, mjölkade korna och dödade hönsen och en ko, hur hon kom till Sverige och alla olika platser hon jobbat på. Sytt egna kläder för att pengarna inte räckte till och nypt kinderna för att få rouge-effekt. Senare blev hon VD för hennes och morfars byggföretag. Och de var bland annat i Saudiarbien och gjorde affärer.

Mormor sa även med en positiv ton att “ja, ni har framtiden framför er, jag har allting bakom mig” och vi konstaterade att vi har båda framtider men jag har framtiden framför mig och mormor har framtiden bakom sig! Just nu är hon en pigg dam för sin ålder och när hon blir senil får vi inte komma och hälsa på säger hon. Och när det blir begravning ska det firas med champagne. Sån är hon.

IMG_1314.JPG
Här är mormor utanför ett förrådshus hos Ts föräldrar. Tycker huset är så ballt!!

Mamma min är typiskt mammig. Och jag blir en typisk dotter i hennes närvaro. Jag ser samma tendenser hos min moster och mormor så jag gissar att det är sådant som hänger kvar hela livet. Mamman har en åsikt, dottern blir trotsig tonåring och ryter till på en millisekund.

Här försöker jag le så naturligt som möjligt medan mamma tar en bild. Det är något av de mest utmanande momenten. “NEEJ, ta INTE underifrån! INTE UNDERIFRÅN!” “Gaaah, nu får du ju inte med fötterna!” “Men tänker du kapa mitt huvud eller?!” Här lyckades hon dock bra mamma.

IMG_1317.JPGIMG_1318.JPG

Har hela mitt liv övat på att kolla i kors med ögonen. Men bättre än såhär kan jag inte. Söt va?

Fredag-lördag spenderade vi ute i skogen hos Mumins föräldrar. Så himla mysigt är det där. De driver ett sorts bed&breakfast och vi brukar få bo i sviten när vi kommer! Under fredagskvällen kom även mormors släkting förbi som bodde i krokarna. Så vi var ett stort gäng som åt lax och aborre till middag. Så himla gott. Kan inte få nog av lax alltså!

På lördagen åkte vi vidare för att visa Åbo. Strosade lite genom staden.

IMG_1275.JPGIMG_1327.JPG

Vi slog oss ner på Tiirikkala, det mysiga caféet, och fikade lite tapas samt världens godaste (och sötaste) varmchoklad med marshmallows och grädde(!!):

IMG_1320.JPG

Då var man lycklig. Men kände mig också hög på socker efteråt. Apropå varmchoklad så är det CHOKLADENS DAG idag läste jag hos Julia. Så tror minsann det får röras ihop lite Oboy här hemma (vi fick med oss det i helgen, var ett gäng spanska gäster som köpt hur mycket Oboy som helst… )

Under eftermiddagen utforskade vi områden utanför Åbo, så som Masku. En liten liten by där mormor jobbade som barn på en fin gård. Vi körde runt och stannade även till för ett obligatoriskt köp när man är i Finland: LAKRITS! Har blivit helt besatt av dessa: Halvas Salmiakki.

Senare under kvällen hade vi bokat bord på restaurangen Tårget. Den restaurangen ska få sin recension i ett eget inlägg tänkte jag. Har nämligen något lite negativt och mycket positivt att säga om stället! Här är mami och mormor på restaurangen i alla fall…

IMG_1333.JPG

Och så blev det söndag. Vi ville inte sätta de två tanterna (hehe) på tåg+buss till flygplatsen så vi hoppade in i bilen och körde dem dit istället. Fina fina ni. Snart ses vi igen. Mormor kanske i Gällivare och mamma förmodligen i Göteborg!

IMG_1291.JPG

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

FÖLJ:

8 svar

 1. Ja restaurang Tårget och hur glad en servitris kan bli av några små vänliga ord glömmer inte jag i första taget. Jag blir så stolt över dig Jennifer när jag tänker på vad du sa till henne och minen hon visade, ja det sa allt.

 2. Åh så mysigt ni ser ut att ha haft det. Så fina bilder på din mormor och mamma! :) Jag har släkt i Gällivare hihi, vad världen är liten! Kram!

  1. Svar på din fråga:
   Jag har varit där många gånger, det är så fantastiskt vackert i Gällivare! Naturen, dundret allt är helt otroligt magiskt fint. Jag bor i Malmö. Så det är en bit att åka dit. ;)

 3. Vilken hejdundrande helg ni har bakom er alltså! O vilken klok mormor du har, det är nog något som ligger i släkten kanske ;-) Jag kan ibland avundas vår mormor-generation, fatta hur mycket de fått vara med om?! Från världskrig, till glatt sextiotal. Från fattig bonde till framgångsrik VD. Vilka levnadsöden! Hoppas bara att alla unga verkligen tar sig tid att lyssna på deras fascinerande historier.
  O det där med att inta “gamla” roller, ojoj vilket bekant fenomen.
  Ser fram emot en restaurangrecension vad det lider ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.