Jennifer sandström

En lista om kaffe

Slå på Your Favorite Coffeehouse på Spotify och låt oss prata om kaffe.

Hur dricker du helst ditt kaffe: svart, med mjölk, cappuccino, latte eller på annat sätt? 

Jag gillar kaffe med mjölk, svart kaffe ibland och på café väldigt ofta en cappuccino. Men tycker faktiskt de flesta kaffevarianter är ganska ok.

Hur mycket kaffe dricker du per dag? 

Älskar idén av kaffe så mycket och tycker det är den mysigaste grejen att göra – men too much coffee är ju inte bra. När jag jobbade på kontor så på morgonen, efter lunch och kanske på eftermiddagen. Men nu dricker jag oftast 2 koppar på morgonen och det får räcka. Dricker förstås också om man träffar folk på fika eller blir bjuden på kaffe, då tackar man ju inte nej. Dricker aldrig kaffe på kvällen.

Hur brygger du kaffet hemma? 

Moccamaster! Men min kille envisas med att göra en väldigt noggrann kafferitaul ibland på helgerna och då använder vi en pressokanna.

Vilken är din favorit bland kaffesorterna? 

När jag kom till Finland så lärde jag mig att Arvid Nordqvist är det absolut bästa. Vi fick välja kaffe på jobbet jag hade innan och det var en klassiker, som jag nu också köper hem.

Gillar mörkrost eller extra mörkrost och väljer alltid ekologiskt, därför blir det oftast reko eller amigas (stöttar kvinnliga odlare, också så viktigt!) och inte så ofta festivita då den inte är ekologisk.

Mellan/ljus-rostat är inne bland alla coola hipster-kaffedrickare, men alltså, I'm not there yet. Jag gillar det mörka. Oavsett hur mycket “mer smak” som sägs komma från de ljusare rosterna. Avskyr btw. de flesta finska kaffemärkena då de ofta är mellanrostade…

Vad är din dröm-kaffebryggare som du skulle vilja ha hemma? 

Gillar ju lite idén om att bara kunna brygga en cappuccino om jag skulle vilja. Så typ kapsel-kaffebryggarna vore lite en dröm. Men kommer inte ske. Gillar ändå den klassiska moccamastern! Även om mammas stora kaffemaskin med hela bönor och man bara trycker på en knapp så kommer det en kopp, är rätt nice.

Har du någon konstig kaffevana? 

Dricker det mesta väldigt långsamt och så även mitt kaffe. Gillar därför muggar med lock. Men det är kanske inte jättekonstigt.

Vet att takeaway-koppar inte är bra, så skulle behöva en att ha med mig on the go som är lika mysig att dricka ur. Tips?!

Funfact du lärt dig om kaffe? 

Fyll aldrig vatten i en moccamaster (ja eller annan kaffebryggare) med kaffekannan (pga. finns mycket typ “fett” i kaffe). Och skölj filtret innan du brygger kaffet för att få en renare smak som smakar mindre papper.

Nu myser jag vidare in i denna jobblördag med min kaffekopp.

FÖLJ:

12 svar

 1. Har du testat Wanyama? Arvid kaffe som stöder elefanter 😍
  Här är det reko, amigas eller wanyama, oftast wanyama, mycket beror också på vattnet (yt- eller grundvatten, klor, järnhalt osv). Blir intressant att se vilket kaffe som funkar bäst då jag snart flyttar och kommer ha egen brunn…
  Mörkrost all the way här alltså, ljusrost smakar bara vatten nuförtiden.

  1. Ah nej det har jag faktiskt inte, men min pappa rekommenderar tydligen också det. Tack för tips :D Och spännande reflektion kring olika typer av vatten, hur brukar egen brunn-vatten skilja sig åt?

   1. Tror det var mer järn eller koppar i “mitt eget vatten” än från mina föräldrars vatten som kommer från kommunala grundvattnet. Smakmässigt då man dricker det är det en liten skillnad, men inte så mycket då båda är grundvatten. Men kaffearomer är en sån sak som brukar reagera på vattnets innehåll… Och förstås om det är mjukt eller hårt vatten.
    Åbos vatten haaatar jag fortfarande trots att jag drack det vattnet i fem år, så otroligt mycket klorsmak då det var ytvatten.

    1. Ahh, gud vad intressant! Känner igen det där med att vattnet inte smakar lika gott på alla ställen.

  1. Ja det är faktiskt ganska häftigt att testa brygga kaffe med sköljt filter och inte sköljt, och sen jämföra, man känner faktiskt stor skillnad!

 2. Tips på julklapp till T som gillar att göra kaffet till en ritual är en kaffekvarn och goda bönor till! Köpte en till R förra julen och är lätt den bästa presenten jag nånsin givit bort. Mest prisvärda med riktigt bra kvalitet (efter träget googlande) är Wilfa WSCG-2. Vi köper sen olika Johan och Nyström bönor, bäst är faktiskt 2or även fast 3or är mörkast. Vi upptäckte att de bönor som är mörkrostade (både JN och Arvid Nordqvist) blir för mörka jämfört med de AN Amigas till exempel. R ville alltid ha riktigt mörkt före vi hade kvarnen! Han har också en hel kafferitual med pressen. Har blivit kaffenörd jag med även fast jag inte kan dricka så mycket. JN har dock Koffeinfria bönor, väldigt uppskattat på kvällen!

  Om man vill nörda ner sig är kaffeguide.se en kul hemsida!

  1. Men åååh, tack Jessika! Älskar tipset och att du också kan rekommendera bästa kaffekvarnen baserat på lång research, grymt! Tack! Kan tänka mig att en viss T skulle uppskatta detta… :) Och vilken härlig sida, kaffeguide.se, ska spana in den!

 3. Min svenska mamma som bott i Finland i 40 år avskyr fortfarande finskt kaffe. Och min svenska kille som jobbade i Helsingfors ett tag hade typ snabbkaffe som han hällde i det finska kaffet på kontoret för att få lite smak på det :D

  Själv dricker jag inte kaffe alls, men här på jobbet har de flesta take awaymuggar i porslin eller termosstål med gummilock som de köper kaffe i. Dels för att man får lite rabatt om man har egen mugg, men åxå för miljön såklart. Finns att köpa på jättemånga ställen här, gör det inte det i Finland?

  1. Hahaha älskar det!

   Jooo, de finns ju överallt. Men jag vill liksom ha den optimala…. Haha! (Mvh, inte alls kräsen)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.