Jennifer sandström

Search
Close this search box.

En internationell vardag

I helgen slog det mig hur mycket jag älskar att befinna mig i en internationell vardag. Jag tänker att det är ungefär så man kan beskriva det. För det första så bor jag utanför Sverige. Även om det visserligen “bara” är Finland och är utomlands så känns det knappt legitimt att kalla det utomlands. Det känns liksom inte alltid som det, det känns snarare för det mesta ungefär som att bo i Sverige, men då och då påminns jag. Jag påminns oftast när jag väl är i Sverige och upptäcker att jag kan “tjuvlyssna” på allas samtal, köpa fryst kyckling, se svenska filmer på bio, äta det bästa lösgodiset, lyssna på svensk radio och se på alla mysiga svenska tvprogram. And the list continues.

Det finns en del av mig som uttråkas av det bekanta, och det är där min kärlek för det internationella och alla blandade kulturer kommer in. Jag umgås regelbundet med folk som är finska, finlandssvenska, svenska, franska, österrikiska, och omges alltså av lika många olika språk. Det går aldrig en dag utan att jag hör minst 3 olika språk pratas runt omkring mig. Det är inte ovanligt att våra samtal plötsligt skiftar från svenska till engelska, något som sker helt obemärkt. I lördags vaknade jag och det första jag hörde var mina två vänner konverserandes på tyska. När jag skriver detta sitter min kille och hans kompis och pratar på finska i köket, tv:n framför mig gör också det, ja till och med den låt jag samtidigt lyssnar på är på finska. Om en månad ska jag hälsa på en kompis som bor i Paris, och två månader efter det en av mina bästa vänner som bor i Holland.

Och i veckan hängde vi en kväll med två tyska kompisar som var på besök i Finland.

Så även om jag tänker att det vore drömmigt att bo i Spanien, på Nya Zeeland eller i New York (just NYC är en svårsläppt dröm även om den är mer passiv än aktiv nowadays, det är visserligen NZ också, hur sjutton skulle en kunna bo så långt ifrån alla de som verkligen betyder något liksom?) så trivs jag bra i den här till synes internationella vardagen.

I höst ska jag dessutom ta upp plugget med finskan. Jag är anmäld till en fortsättningskurs på första finskakursen jag tagit och den 12 september kör vi igång. Hela hösten ska jag läsa finska två kvällar i veckan – och mitt självförtroende är på topp (just nu, så som det alltid är innan man på riktigt dykt ner i finskaboken).

Hur internationell är din vardag? Och pluggar du något annat språk?

FÖLJ:

20 svar

 1. Härligt, förstår känslan! Älskade också det med livet som Erasmusstudent, eller alla gånger jag gjorde praktik på en internationell skola och alltså inte bara pratade spanska/engelska på lektionstid utan hela tiden överallt. Också uppväxt i förorten, men det kändes inte lika glammigt haha…

  1. Haha äsch, glammigt eller inte, ändå härligt. Och ja, du har ju många bra utlandserfarenheter du också! :)

 2. Jag kan verkligen sakna att bo utomlands (eller hänga i utbytesskretsar på uni) bara för språken! Älskar spanskans melodi, tyskans robusthet, brittisk engelskas förnämlighet, kinesiskans kittlingar i örat och alla andra språk man bara kan sitta och lyssna på – fast man inte fattar vad som sägs eller ens vilket land det kommer ifrån!

  Brukar prata med mig själv på spanska, dels för att hålla den vid liv, dels för att höra den där fina melodin… Men det är lite av en hemlis. ;-)

  1. Åh, du har hittat något mysigt med alla de där språken! Hur skulle du beskriva finskan? Hehe.

   Och haha, älskar att du pratar med dig själv – helt rätt ju. Har jag tipsat dig om de spanska tv-serierna som finns på Netflix?? Las chicas del cable och Grand Hotel – man kan kolla på dem bara för språket om man vill ;)

   1. Finskan, oj! Melodiskt med kuckeliku-inslag kanske. ;-) Hur skulle du själv beskriva det, du som har vant öronen vid det nu?

    Grand Hotel har jag slukat på Netflix, likaså alla serier som utspelar sig i Sydamerika (är totalt såld på sådana), t.ex. Narcos. Las chicas del cable ska jag kolla in, tack för tips!

    1. Med en lite deppig och monoton ton, kanske? ;) Jag lyssnar på mycket finsk musik, och hör mycket på tv, ibland kan finskan låta lite cool – men ibland är det någon med mindre charmig röst och då kan jag tycka att det låter ganska hemskt (beror lite på på vilket humör jag är, hehe).

     Åh men alltså slutet på Grand Hotel???? Jag tänker liksom fortfarande på Julio och Alicia…

 3. Jag har pluggat persiska/farsi eftersom min sambor därifrån. Tyvärr har fortsättningskursen lagts ner i min hemstad pga dåligt intresse. Men förhoppningsvis lär jag mig mer genom att lyssna på när han pratar med vårt barn.

  1. Nej men vad typiskt, synd när det blir så! Du kanske kan hitta något online och fortsätta plugga lite på egen hand? :)

 4. Visst är det roligt med internationell atmosfär och vara omgiven av massa olika språk! :) På tal om finska så har jag funderat på att anmäla mig till en finskakurs för vuxna som vill bli bekvämare med att använda vardagsfinska, har tydligen bestämt mig för att bli bättre på finska nu.. ;)

  1. Vilken bra idé! Det är ju hur bra som helst att göra om man ändå har bra grunder och vill lära sig mer :) Vad ligger priset ungefär för de kurserna, vet du?

   1. I min kommun är det bara 33 euro, och kursen varar ca 2 och en halv månad. Men för mig borde det bli halva priset, då jag är arbetslös och då ska man få 50% rabatt på alla kurser hos Medborgarinstitutet, så då blir det ju nästan ingenting :)

 5. Vad kul med en multinationell umgängeskrets. Finns det några märkbara skillnader i kultur/sätt att umgås på/ etc mellan alla dessa nationaliteter eller finns kanske en “europeisk identitet” som alla annamat och man är således, trots olika språk, väldigt lika

  Själv bor jag i Tyskland och tyska är mitt fjärde språk (att tillägas att jag faktiskt nu kan tyska ganska bra jeeeej).

  1. Coolt att du kan så många språk, värdefullt!
   Och vilken intressant fråga… Kanske anpassar sig alla lite efter varandra, eller främst anpassar sig efter den finska kulturen något. Många har bott flera år här så jag tror man anpassar successivt utan att man märker det. :)

 6. I hela mitt liv har min vardag varit väldigt icke internationell. Jag bor i ett område med mest svensk befolkning så tyvärr kan jag inte ens finska. Men i nästa vecka tar jag mina resväskor och åker till Frankrike som au pair. :) Så jag kommer snart vara mitt uppe i en internationell vardag.

 7. Haha, ja fryst kyckling är verkligen något man tar för givet i Sverige och saknar i Finland! Hoppas allt är bra med dig, och vad duktig du är som drar igång med finskan igen :)

  // Lisa

  1. Haha, älskar att du kan relatera! Kul med en kommentar från dig Lisa. Hoppas allt är bra med dig också. Vi får se hur det går med finskan den här gången, jag kommer knappast hitta någon lika trevlig klasskompis ju!! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.