Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Ny höst, nytt jobb

Kanske är ni redan några som lyckats läsa mellan raderna den senaste tiden och anat att den här nyheten varit på gång. Och nu är det äntligen officiellt och nu kan jag äntligen berätta.

Jag har sagt upp mig.

Det har varit väldigt (eller åtminstone lite) omvälvande att ta hand om allt praktiskt (och alla tankar) sen beslutet plötsligt en dag uppenbarade sig. Jag menar, hur ofta säger man upp sig från ett jobb?! Jag har bara sagt upp mig en gång tidigare, och det var från min praktik i Indien. Men det gick bra och i måndags fick alla kollegor också veta detta så nu kan jag berätta det för omvärlden.

Det här fick mig att ta steget

Hur berättar man då en sådan här sak bäst egentligen? Jag vet inte, men jag fick ett infall och spelade in en video. Vill man se mig öva på att prata inför en kamera samtidigt som jag avslöjar bakgrunden till vad som tillsist fick mig att våga ta klivet, kan man kika på det här klippet: 

Jag var även tvungen att lära mig Adobes videoredigeringsprogram Premiere Pro för att skapa detta lilla mästerverk (det tog typ en hel dag). Vill passa på att ge ett tack till Elin på Teknifik som har sjukt bra info och guider på sin blogg om att skapa videor (till exempel hur du får undertexter till din video). 

Vad ska jag göra som egenföretagare?

Det här är kanske det som känns absolut konstigast. Jag hade tidigare en plan om att jag skulle se till att få några frilansuppdrag (inom någon typ av digital marknadsföring) innan jag lämnade den trygga anställningen, men det har jag inte. Och sanningen är att jag inte vet om jag kommer ta några den här hösten heller.

Det jag först och främst vill lägga mitt fokus på är: bloggen.

Så när folk hädanefter kommer fråga vad jag jobbar med, ska jag alltså svara att jag bloggar? Och kanske borde man fnissa lite nervöst eftersom det känns liksom mer legitimt för någon i Sandra Beijers storlek att svara så… Men hittills (alltså typ i några dagar) har jag sagt ungefär såhär: jag driver företag, med min blogg som huvudsakliga verksamhet. Och det ska jag fortsätta säga, rakryggat och med pondus, för jag lägger förmodligen ner mer tid, energi och kärlek på den här verksamheten än vad många andra gör på sina mer accepterade jobb. Och ja, det går uppenbarligen att tjäna pengar på det också – något som rimligen egentligen borde räcka som bevis/argument?

egenföretagare som bloggare

Sen får vi se vad jag hittar på. Det finns ingen utstakad detaljerad plan för det här (jag är inte direkt känd för att planera mitt liv) och jag är öppen för att låta möjligheterna dyka upp framför mig och se vad för stigar jag snubblar in på. Spännande? Ja. Det jag ser mest fram emot är att kunna styra mina dagar exakt hur jag vill, att kunna jobba hemifrån (njuter vi inte för lite av våra hem?) och göra något som jag älskar.

Egen, men inte ensam

Något annat som jag inte nämnde i videon, men som också varit avgörande för att gå från anställd till att bli helt egen, är allt stöd från alla företagar-vänner som jag fått bara det senaste året. Så det är också ett tips, se till att omge dig av andra som gör det du vill göra!

Jag pratar dagligen med och inspireras ständigt av alla dessa människor och det känns tryggt att veta att även om jag är on my own nu så är jag faktiskt inte ensam. Alltifrån Amanda i norr, till Clara i söder, Dorotea på västkusten, Rania och Sofia någonstans i mitten, och Annika och Sofia i öst. + Veera och Kugge här i Helsingfors. Och dessa är ändå bara en bråkdel av alla som inspirerat och inspirerar mig ♥

FÖLJ:

45 svar

 1. Du är så modig! Jag går också lite längs samma väg just nu – har skickat in papper till Skatteverket och förhoppningsvis är jag också egen företagare inom kort. Så himla kul men samtidigt så himla nervöst och läskigt!

  1. Så spännande Helena! Och visst ska det vara lite nervöst och läskigt samtidigt ;) Bra jobbat med det första steget! Hör av dig om du har några funderingar :*

 2. Wow jag är så imponerad, du är så grym!!!! Säker på att du kommer lyckas jättebra. Och vad jag saknar dig när jag kollar på videon, vore så mysigt att ses snart. Puss o kram // Sanna (pesa10sp) :))))))

  1. Så kul att få en kommentar och peppiga hälsningar från dig Sanna, tack :* Tänker ibland hur synd det är att vi inte bor i samma stad så jag fick hänga med dig oftare!! Puss och kram! <3

 3. Wow, så spännande och helt rätt! Det kommer att bli jättebra. Med passion och ambition kommer man långt. Att starta eget är det bästa jag gjort. Härligt att se när fler tar samma steg.

  Heja dig och stort lycka till!

  1. Tack så mycket Camilla! Vad kul att du också går i dessa tankar – jag får väl säga: kör på! Det är värt att testa, sen kan du antingen gå tillbaka upp i arbetstid om det inte skulle passa, eller fortsätta neråt ;)

  1. Så snällt med alla dessa hejarop, tack Katarina. Du är ju ett guldkorn att ha som kollega i denna bransch <3

 4. Tjohoooo! Det var bara en tidsfråga – kul att du är igång. Håller verkligen med om det där att “sadla om” successivt, jag har jag ju haft bloggen vid sidan om sedan 2011 och sedan gått ner i arbetstid i perioder för att spendera mer tid med “hobbyn” (som blev jobb!) och familjen. Att vara min egen känns SÅ rätt för mig just nu, får se om det förblir så eller om jag kommer på andra tankar framöver. Time will tell!

  Kram!

  1. Ja Annika, det har du rätt i att det var, även om jag inte riktigt såg (eller snarare vågade se) det själv ;) Du har också tagit små steg och kommit väldigt långt, som sagt, väldigt inspirerande! Och så länge som det känns rätt just nu är det ju bara att köra! :)
   Kram

 5. Härligt! Jag älskar förändringar och inspireras av andra som gör aktiva val till förändringar i sitt liv. Ser fram emot att följa med på din resa. lycka till!

 6. Heja så fantastiskt roligt! Du kan gå långt (och med det menar jag att finna lyckan i det du gör) <3

  1. Åh tack fina du!! Det gör jag också :) Känns tryggt att ha åtminstone en företagarkompis i stan ;) Kraam!

  1. Åh men tack så mycket Nina! Vad kul att du gillade videon också, jag är sugen på att göra mer video framöver!!! :)

  1. Tusen tusen tack Maria, du är också en himla inspiration i den här branschen alltså. Kram <3

 7. Jätteroligt, ska bli otroligt spännande att få följa. Kul också för mig som älskar att följa folk som jobbar med ngt kreativt och ganska fritt (jag ägnar mig åt skrivande när jag tar kompledigt från mitt vanliga jobb så gilalr tips på frilansrutiner och sånt). lycka till!

  1. Tack Ulrika! Och vad kul att du tycker det! Spännande att du frilansar emellanåt också :) Jag gillar också att följa andra kreativa, frilansare och företagare!

 8. Hej Jennifer! Tror inte alls du behöver oroa dig, det kommer gå hur bra som helst! Tänk många olika ägg i din korg, dvs flera olika inkomstkällor. Ibland tänker jag dessutom att det kan vara tryggare att ha eget än att vara anställd… Och om du senare ändrar dig och väljer att göra något annat istället så är ju inte det hela världen heller.

  Lyssnade på en intervju med dig för ett tag sedan och tänkte att du kanske ville veta att du har en röst som passar väldigt bra till tex podcasts, så kanske något att tänka på?

  Lycka till och njut av friheten!

  1. Hej Anna, vilken himla fin kommentar du lämnar här. Jättebra tips och tankar kring företagandet och med olika ägg i korgen, eller ägg i olika korgar kanske? ;) Det har du verkligen en poäng i!
   Och vad överraskad men glad jag blev av att du tycker min röst skulle passa för podcasts… Superkul att höra något sånt ju, tack! Hade faktiskt ett projekt på gång men har pausat det just nu. Men kanske borde jag satsa på podd alltså? Vi får se. Tusen tack för din pepp Anna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.