Jennifer sandström

Ekonomiskt fri

Är pengar viktigt för mig?

Jag tror att när man vuxit upp med en pappa som är ekonom och man själv pluggat ekonomi så finns det liksom ganska djupt inrotat i ens förhållningssätt till livet att pengar är mer eller mindre viktigt. Men med det sagt, mycket pengar är inte viktigt.

För mig, och som så många andra, handlar pengarna om en viss frihet. Men jag vet också att pengarna aldrig enbart kan ge lycka och glädje. Och kanske är det därför jag valt att bli egenföretagare. Det har varit ett par år med ganska lite pengar, samtidigt som jag älskat livet.

Det är fint att få kämpa och jobba för de där kronorna, eller eurona som jag numera tjänar. När jag hade en vanlig anställning tyckte jag att det var nästan konstigt hur samma summa pengar infann sig på kontot varje månad, oavsett hur bra eller dåligt jag hade jobbat. What's the fun in that?

Men efter dessa två år av relativt lite pengar, så har jag också en längtan av den där ekonomisk friheten. Så som jag ser på att vara ekonomiskt fri. För mig innebär det att kunna handla god och bra mat, äta ute, resa ibland, bo på ganska fina hotell, bjuda hem folk på middag, äga min egna lägenhet, och inte behöva tänka på om pengarna räcker till utgifterna eller om det verkligen kommer gå ihop det här året.

Med pengar kan man också hjälpa andra. Dessutom tror jag på att spendera mer pengar på tjänster än på produkter. Vi behöver inte konsumera mer prylar, men däremot tjänster – det mår vårt samhälle bra av. Eftersom det ger människor jobb utan att de kräver produktion och resurser från vår planet.

Så ekonomiskt fri är alltså inte detsamma som “ekonomiskt oberoende”. Jag har ingen längtan efter att inte jobba. Däremot skulle jag kunna tänka mig att bygga upp en situation där jag inte behöver jobba 40 timmar i veckan, utan mindre, men ändå ha en okej inkomst. Det är nog målscenariot.

Lite luddiga tankar, men ungefär så här tänker jag.

FÖLJ:

6 svar

  1. Jag förstår hur du tänker. Jag skulle inte heller sluta jobba helt men kunna jobba lite mindre skulle vara skönt. Mår så mycket bättre själv när jag har ledig morgon då jag kan ta det lugnt istället för att fara tidigt iväg på jobb.

    1. Det är väldigt skönt att ha friheten att kunna styra sina morgnar – och kvällar för den delen 😍

  2. Intressant läsning :) kan ju inte gilla med hjärta dina inlägg så skriver meningslösa kommentarer så du känner att inlägg likt dessa uppskattas haha.

    Ok time to go to bed istället för att skriva här :)

    1. Haha SÅ gulligt av dig!! Tack <3 Uppskattar det MASSOR, meningslösa som djupare och längre! ;)

  3. Huvudet på spiken! Bra formulerat med ekonomisk frihet, är mycket så jag tänker själv utan att ha kunnat sätta de orden på det. För mig är det viktigare att få jobba med något jag tycker är roligt, än att tjäna storkovan. Och hellre jobba lite mindre och få mer fritid, det är värt mer för mig än pengar :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.