Jennifer sandström

Drömmer om europeiska storstäder

Den där unika känslan av att upptäcka en en stad för första gången. Kanske i ett nytt land, kanske i ett land som redan är bekant. Men det finns också något väldigt fint i att återvända till en plats. Jag har liksom inte hunnit med det särskilt många gånger.

Jag älskar att gå igenom bilderna från alla resor jag varit på. Tänker upplevde jag verkligen det där och oj titta jag tog ju ganska fina bilder. Man glömmer lätt så här i ett grått Finland att det överhuvudtaget går att ta fina bilder. Eller framför allt att jag kan ta fina bilder. Tvivlar på det enormt just nu.

Och nu när jag tänker på det, kanske är det därför jag drömmer och längtar till sommaren och europeiska storstäder? För att jag saknar att fota?

Madrid, jag minns hur varm du var i augusti, men också att du var så mycket bättre än den där andra spanska staden som annars får så mycket kärlek (pratar alltså om Barcelona). T älskar dig och jag blev snabbt förälskad. Vi borde träffas igen. Jag tror min Lumix skulle bli minst lika förtjust, han var ju inte med i bilden (hehe) på den tiden.

Mitt bästa Madrid-tips

Milano, inte alls som det Italien jag tänkte mig men ändå så spännande. Jag skulle kunna passera igenom här på en roadtrip. Stanna till en kväll, bo på ett trevligt airbnb. Gå upp och ut på morgonen för en espresso på närmsta café. Och såklart, lite gelato efter en god lunch innan vi skulle köra vidare till nästa destination. För, mat är ju trots allt mycket vad Italien handlar om.

Att göra i Milano – en reseguide
Tips för Comosjön i Italien

London, jag är glad att du bad om ursäkt efter vårt första möte den där stekande heta sommardagen 2015. Du visade mig några lugna kvarter och när jag kom tillbaka ett par år senare under årets gråaste säsong så kom vi ganska bra överens. Så pass att jag faktiskt skulle kunna tänka mig att upptäcka dig på nytt sommartid. Eller nej förresten, inte sommar, men kanske höst. En septemberhelg i London. Skippa alla turistiga stråk och bara upptäcka några hörn som egentligen kanske är som vilken storstad som helst.

Brunch i London – 3 bra tips
Att göra i London i dåligt väder

Warszawa, du står inte högst upp på min lista över städer jag så gärna vill återvända till. Och det är egentligen bara för att din kompis Gdansk lockar lite mer just nu. Efter Kraków vill jag liksom gärna ha mer Polen, men nu vill jag gärna se kusten. Den ska tydligen vara himla härlig sommartid!

Att göra i Warszawa – tips för en weekend

Paris, vad ska jag säga om dig? Jag stormade in med mina fördomar och landade i en fluffig och mjuk famn med skarpa konturer. Du med dina byggnader, din atmosfär. Plötsligt förstod jag varför folk flyttade hit. Och parisarna som var så trevliga. Tänk att få strosa på gatorna, stanna till på caféer och vandra vidare till nästa sagolika sevärdhet bara för att fånga den i en spännande vinkel, i det bästa ljuset. Jag trodde inte du var min stad, men du har det där lite råa och oslipade mitt bland all romantik, det gillade jag.

En guide till Paris – tips från en local

Amsterdam, jag gav dig bara 12 timmar och jag har känt ända sen dess att du är värd mer. Kanske blir du ett stopp på någon framtida roadtrip, eller tågluff?

München, mitt München. Du kapslade in inte bara mitt hjärta utan hela mig med din charm. Sånt där som inte går att beskriva, eller förstå. Och sist vi sågs var du så vårig och fin men jag var superförkyld och kunde inte koncentrera mig på så mycket mer än hur ont min hals gjorde. Tur att du erbjöd varmt citron- och honungsvatten på vartenda cafe!

Att göra i München – sevärdheter & tips

Och så ett gäng städer jag är galet nyfiken på och vill besöka snart snart snart (varav flera förhoppningsvis redan i sommar):

* Budapest
* Wien
* Belgrad
* Bratislava
* Zagreb
* Vilnius
* Lissabon
* Flera platser i Italien men t.ex. Napoli (eller Neapel som väl det svenska namnet är men det låter lite som Nepal så let's stick to the Italian)

Vilken europeisk storstad står högst upp på din önskelista just nu?

FÖLJ:

32 svar

 1. Budapest och Bratislava kan jag varmt rekommendera :)
  Paris och Köpenhamn ser högt på min lista sommaren, men även Vilnius känns väldigt intressant :)

 2. Av dem jag redan har besökt tror jag att jag mest längtar tillbaka till Lissabon!?
  Annars längtar jag efter Kiev, för dit ska jag snart. :-)

 3. Skrev just klart en guide från en höstweekend i Edinburgh och drömde mig tillbaka. SÅ mysig stad!
  Annars drömmer jag söderut. Rom var länge sen. Älska Italien.
  Och Ljubljana, den senaste (nya) staden jag upplevde. En riktig pärla!

 4. Rom längtar jag tillbaks till, för Italien är ju ändå Italien. Och London som jag besökt flest gånger och bodde i på 90- talet. Nu var det länge sen. Annars vill jag upptäcka Prag, dit jag ännu inte varit. Och Lissabon.

  1. Ja det känns som om Lissabon börjar bli mer och mer populärt nu! :) St Petersburg borde jag också ta mig till, det ligger ju så nära Helsingfors!

 5. Vilken fin sammanställning. Får mig att längta till både Paris och Italien. Men Prag är ändå högst på min lista tror jag; en riktig liten pärla som jag ofta tänker att jag vill återvända till. Och Edinburgh – litteraturens stad – har en speciell plats i mitt hjärta. Det var så grått och mulet nästan hela tiden när vi var där men det var liksom en del av dess charm. Blev så förälskad i Edinburgh att jag och min sambo började prata om att flytta dit och bo där ett år. Så blev det dock inte, vi hamnade ju ännu längre bort istället. :)

  1. Oh, det hade alltså kunnat bli Edinburgh.. Det är kanske fint men går knappast att jämföra sig med NZ ;)

   Och Prag, det är jag nyfiken på, det ska ju vara så vackert där!

 6. Åh, härliga drömmar! Jag vill se mer av Spanien. Valencia och San Sebastian lockar extra mycket. Vill också alltid ha mer av Storbritannien, Manchester och Bristol till exempel.

 7. Åh, vad jag blir sugen på en weekendresa av detta inlägg! Och jag håller så med dig: mer kärlek till Madrid! :) Den El Corte Ingles som du har på bilderna i ditt Madrid-inlägg var min matbutik under de månader jag bodde där, eftersom jag bodde bara några hundra meter därifrån. Blir helt nostalgisk av att se bilderna! Jag har också skrivit ett inlägg om Madrid på min blogg, den hittas här: https://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/carolinehognas/en-stad-vart-ett-besok-madrid

  En annan stad som jag verkligen rekommenderar att besöka i Europa är Lissabon! Det är också en helt fantastisk stad!

  1. Kul att läsa ditt Madrid-inlägg och minnas tillbaka. Fick mig att längta ännu lite mer dit :) Och min kille gjorde faktiskt också en utbytestermin där.

 8. Jag har bara ilat genom Prag med bil en gång och det är en stad jag skulle vilja se mer av. Men just nu lockar inte storstadssemester alls egentligen (förutom att jag alltid vill tillbaka till NY) utan jag vill bara åka till ställen som har äventyr och vandring och klättring och hav.

  1. Vår roadtrip i sommar blir nog en kombo med det bästa av båda världar, både storstad och natur med vandring. Så jag förstår helt vad du menar ;)

 9. men jaaaa, varför tjatar alla om hur härlig barcelona är hela tiden?! jag tycker att det ligger en ganska obehaglig stämning över hela staden, det går bort för mig. har annars två favoriter på din lista, lissabon och budapest. den första är så behändig på något sätt, och vacker. när du är där, missa inte butiken a vida portuguesa. budapest älskar jag för att den påminner om ett bedagat paris, så vacker och dessutom är det billigt :)

  annars är jag galet nyfiken på lviv som ligger i ukraina, nära den polska gränsen. kolla in instagramkontot @sswanssia så kommer du förstå vad jag menar. den andra staden jag är nyfiken på är san sebastian i spanien. eller det är snarare maten jag är nyfiken på, det ska ju vara så otroligt bra mat där.

 10. Min lista över länder jag inte varit i ännu men är nyfiken på och vill åka till är nästan identisk med din, fast jag tar bort Lissabon där jag redan varit och lägger till Ljubljana och Skopje. :-) Och av de europeiska städer jag besökt längtar jag mest tillbaka till just Lissabon samt till Venedig och Valletta.

  1. Oh, vad trevligt! Vi tänkte passera genom Slovenien till sommaren men tror inte vi tar oss ända till Ljubljana.

 11. PARIS! Var där 2010 senast, och känner att det börjar bli dags igen… Tänker mig en 10 year reunion nästa år <3 Sen vill jag också väldigt gärna besöka Rom i Italien, och Berlin i Tyskland! To name a few… Så lite tid, så många platser att utforska :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.