Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Det viktigaste du har som bloggare och egenföretagare

Det är lätt att prata om strategier. Fokus. Målsättningar. Planera och strukturera. Ha stenkoll. Jobba målmedvetet och hårt, hela tiden framåt, aldrig stagnera.

Det kan också tyckas som att jag har allt detta i ordning. Att jag vet exakt vart jag vill och det enda jag gör är att jobba mot det målet. Men så är det inte alls. Jag har sämre struktur än de flesta, inte särskilt många rutiner. Jag jobbar på känsla. Funkar inte särskilt bra innanför ramar och regler. Skriver upp allt i min iPhone-kalender för annars glömmer jag det och ibland glömmer jag det ändå. Jag påbörjar utkast till bloggen som jag aldrig slutför (finns just nu exakt 459 utkast, hehe) och skrivbordet i min dator säger ganska tydligt vem jag är som person.

Och just i detta nu när jag skriver det här inlägget så var det egentligen inte alls vad jag skulle göra. Jag skulle beställa nytt mobilt bankid, såg att en faktura blivit betald, så gick över till att göra lite bokföring, men sen slogs jag av en idé till blogginlägg om hur man kan jobba med marknadsföring utan budget, skrev lite på det, och fick sen idén till det här inlägget. Så jag började på det.

Egentligen är min poäng att man inte behöver ha så mycket struktur och stenkoll eller en strategi och plan för de kommande fem åren.

För det viktigaste du har som bloggare, och egenföretagare, är passion och inspiration. Passionen är vad som driver dig, det finns ingenting annat du hellre vill göra. Och inspirationen är vad som hjälper dig framåt och att utveckla nya idéer. Inspiration kan vara lättare att framkalla, men passion kan vara svårare att styra över.

Så, hur behåller man sin passion som bloggare/egenföretagare?

Jag tror att man måste hitta ett förhållningssätt som passar en själv, såklart. Vissa behöver struktur, ordning och scheman. Andra inte. Men du måste komma ihåg varför du började. Du måste påminna dig själv om vad som är din passion. Och lyssna noggrant på de signaler som talar om att det inte längre känns lika roligt. För det händer och då måste du kunna gå tillbaka in i dig själv och återgå till vad allt handlade om från början.

Inte pengar. Inte följare. Inte uppmärksamhet. Inte synlighet i media.

Utan det där som en dag för längesen fick dig att börja. Det där som fick dig att fortsätta under all den tid som du förmodligen inte tjänade några pengar på bloggen. Det är vad det handlar om, glöm aldrig det.

Passion är det mest värdefulla du har, var rädd om den. Utan den, ingen blogg eller inget företag.

FÖLJ:

17 svar

 1. Neeej ja får stress av bilen av skrivbordet på din dator!! :’D på min dators skrivbord finns en mapp som heter ‘allt’ å inne i den ser de ut sådär, så jaa… vet inte vad som e bättre sist å slutligen ;)

  1. Hahaha. Oops. Men alltså, jag kollar ju aldrig på mitt skrivbord? Har ju alltid något fönster uppe… ;) Och du skulle se min telefon, den har också massa röda ploppar med siffror överallt, hehe.

 2. Oj vad glad jag blir av att se att någon annan också har kaotiskt skrivbord :D Mitt ser dock värre ut, både på egna datorn och jobbdatorn! Folk som ser mina skrivbord brukar typ flämta av förskräckelse. I call it “organiserad röra”.

  1. Haha, underbart! Sparar du också ner typ bilder och dokument? Och tar en massa screenshots som jag uppenbarligen gör, typ de som ställer till det ;) Försöker faktiskt rensa ibland så jag inte ska ha dubbla rader… Hehe.

   1. Jajja, ALLT, speciellt bilder. Men även screenshots :) Lagom roligt sen när man en gång per halvår reder upp i röran…

 3. Hehe, min hemdator skulle säkert se likadan ut om jag inte skulle ha Scarlett O’Hara och Rhett Butler i en öm omfamning som bakgrund! 😀😀 utan dem skulle jag vara i klistret….

 4. Åhhh. Fint att ha något som håller dig motiverad till lite mer ordning, haha. När jag hade en jobbdator på mitt tidigare jobb såg den också likadan ut… :))) Men koll hade jag ändå, lovar!

 5. Ack så sant!! Och skönt att höra att det är fler som är lite här-och-där i sitt dagliga entreprenörsliv. 😅Känner mig så sjukt ostrukturerad ibland trots alla mina tusen system och grejor. Men precis som du säger passionen och inspirationen är ju den grundläggande drivkraften.

 6. Vilket bra inlägg! Jag håller med och jag tror verkligen starkt på att följer man sin passion så löser sig resten. Har du läst Emil Sergels bok “mitt år som nomad”? Där skriver han typ att vi skulle behöva va mindre fokuserade på hur vi ska tjäna pengar och mer fokuserade på att följa vår passion, för då kommer det pengar till slut.

  Jag har dock lite ångest över det här just nu, eftersom jag har företag inom kost och hälsa… men känner att så som jag driver mitt företag och som jag trodde att jag ville ha det, inte alls är min passion och jag vet inte vad som är min passion riktigt. Meeeen får väl ha tillit där till att om jag vågar vara öppen…så löser det sig!

  1. Tack!! Har faktiskt inte hört talas om den boken alls, men det låter ju som ett spännande boktips som jag bör spana in! :)

   Åh, jobbiga tankar – men nog också nödvändiga att gå igenom ibland. Kanske får du ge det lite tid och försöka hitta rätt. Se om du kan tweaka det i den riktningen du skulle vilja kanske?

 7. Kunde ju tro att jag som jurist har ordning och reda, och pengar på fredá. Men nej. Alltså, jag är precis likadan som du i mitt egenföretagare – och det har funkat superfint för mig. (Har varit nödvändigt för att kunna funka efter mitt senaste år som varit tufft känslomässigt.) Har dock insett att jag MÅSTE ha mer struktur och rutin nu i höst, det funkar inte att dutta som jag gör i längden – trots att passionen finns där.

  1. Jag förstår vad du menar. Håller faktiskt själv nu på att kika på coworking-ställe och se om jag kanske kan hitta något litet kontor att gå till ett par gånger i veckan. Tror det skulle göra gott för mitt fokus :) Finns det något sådant i närheten hos dig och kunde det kanske vara ett alternativ?

 8. Åh, tack för den. :) Nu ska jag gräva i tankar och minnen och fundera lite, kring just passion. Hittade en bild i helgen i ett fotoalbum, en bloggträff som för fem år sen fick mig att börja blogga igen. Vet att jag nånstans har kvar de där pappren från den där träffen och alla tankar som fick mig att starta Fina Christina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.