Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

9 saker du kan göra istället för att sluta flyga

Sluta flyga, allt du behöver göra och sen är det fixat? Världens miljöproblem. Så, du skippar flyget och så var vi klara här.

Det finns de som inte är lika övertygade om den teorin. Som är trötta på att som privatpersoner få en utskällning av bättre vetande så fort man nämner en resa som innebär flyg. Vad jag personligen skulle vilja se är ett breddat perspektiv på hållbarhet och därför blir jag SÅ glad när Linda på Resa medvetet listar 9 saker som du kan göra för att påverka hela flygindustrin som sådan, och inte bara genom att själv välja bort din egna flygresa.

Läs inlägget här: Minska flygens utsläpp utan att själv flyga mindre

Fast som ni vet väljer jag gärna tåg och färja framför flyg så ofta jag kan. Med en vän blir det dessutom en sjukt trevlig resa, här tillsammans med Corinne.

Mina favoriter

Av de nio punkter som Linda listar i sitt inlägg har jag valt ut mina favoriter.

* Tänker du på vilken mat du handlar? Och att vissa färskvaror behöver transporteras med flyg? Det här tar Linda upp under punkt 3. och jag tycker det är toppen att välja bort varor som vi faktiskt inte behöver.

* Snittblommor – jaa, de är superfina och lyxiga och något du “måste få unna dig”. Eller, är det verkligen en jättebra idé? Hur tror du blommorna tar sig från odling till att säljas i butik till dig som konsument? Well, genom att flygas såklart. Tänk på det nästa gång du funderar på att köpa en blombukett till ditt hem eller för att ge bort.

* Varifrån shoppar du? Gillar du sajter som Wish och Aliexpress? Varför det första alternativet är dåligt för miljön kan du läsa om i den här artikeln, och det finns fler orsaker till varför vi bör undvika billiga leverantörer utanför EU – läs om hur farliga och felaktiga många av produkterna är här.

* Att överhuvudtaget shoppa. Så trött på att se nya kläder hit och dit och jämt och inspiration i diverse bloggar som alla i slutändan uppmuntrar konsumtion. Skulle bli så galet glad om fler kunde uppmuntra mer medvetna och hållbara alternativ istället. De stora aktörerna som verkligen påverkar (alltså influencers med hundratusentals läsare och följare), well – de tjänar ju affiliatepengar på att läsarna klickar sig vidare till de billiga sajterna och shoppar loss. Och för pengar är människan villig att sälja sin själ…. :)

* Att resa i jobbet? Punkt 1 och 2 på listan är också så viktiga. Jag tror att många kopplar bort allt samvete så fort det har med jobbet att göra “men jag måste ju resa i jobbet så det räknas inte”. Det räknas, våga välja bort resan och ställ krav på ditt jobb.

Läs mer här och även diskussionerna i kommentarerna till inlägget.

Och såklart – fundera på ditt eget flygande

Men givetvis tycker jag också att du ska tänka på hur du själv reser. Det finns många olika aspekter att räkna in i den här debatten och det är förstås bra att både minska sitt egna flygande och fundera över vilka fler tillvägagångssätt som kan påverka industrin. Kanske kan du välj bort någon av flygresorna? Välja ett annat alternativ eller kanske en annan destination?

Och kanske inspirerar du någon annan att också välja andra alternativ?

FÖLJ:

11 svar

  1. Hehe, när man en gång börjat tänka på det blir det svårt att släppa ;) Jag har nyligen också “upptäckt” detta och tänker nu att det nog är bättre med gröna, långvariga växter här hemma!

  2. Om vi fokuserar på att hitta en enda lösning som ska rädda klimatet så kommer det bli väldigt svårt. Vi måste alla göra det vi kan. En av de enkla saker vi kan göra är att flyga mindre/sluta flyga. Såklart ska vi även göra mer än att bara flyga mindre. Tror själv att många idag känner sig ”skamsna” när dom flyger, men att skammen faktiskt kommer från en själv, och det är nog den mest irriterande pekpinnen. Har själv ännu aldrig varit med om att någon skambelagt någon offentligt för att denne flyger. Tvärtom så är det många som fortfarande vitt och brett berättar var dom nyss har varit runt om i världen. Tror att många försöker hitta argument för att fortsätta sitt flygande, såsom att peka på andra saker som är värre. Olyckligt att begreppet flygskam har blivit så spritt, det handlar inte om skam. Det handlar om att vi har kommit till insikt och förstår konsekvenserna om vi fortsätter leva som vi gör idag på denna planet. Att resa är något helt underbart, så det är klart förståeligt att man inte vill ge upp det. Själv kommer jag inte kunna se mina barn i ögonen längre om jag skulle fortsätta resa som jag gjort tidigare. Hoppas alla snarast förstår att klimatet inte går att förhandla med, spelar ingen roll hur viktigt det är för oss att släppa ut mer co2. Klimatet bryr sig inte. Världen ser på oss som ett föregångsland, låt oss tillsammans göra allt i vår makt för att visa att vi är det.

   1. Tack för din kommentar Martin! Jag tycker dock också det är viktigt att se på helheten. Såsom boomen av tygkassar när en plastkasse i en hel del fall kan vara ett bättre val… :)

 1. Bra synpunkter och jag håller med om att vi behöver bredda perspektivet. Även om klimatet skulle må bättre av färre flyg så har jag svårt att tro att sluta flyga som privatperson löser problemet. Dessutom finns det många nyttor med att flyga också. Inte själva flyget då alltså men saker man bidrar med på destinationen. Hade det varit rimligt hade jag gladeligen åkt tåg istället, och det gör jag gärna inom Sverige eller till grannländerna. Men det behövs fler snabba sätt att resa på.

  1. Tack för din kommentar och input Martina! Hoppas verkligen på att få se flera snabba sätt för att resa framöver :)

  2. Helt rätt, vi behöver se helheten. Men också uppmuntra alla initiativ till att ta miljöansvar, även om det bra är en del av helheten – såsom sluta eller minska flygandet. Man kan redan idag se att de som slutat flyga bidrar till en ökad medvetenhet. Detta har ökat pressen på alternativa resemetoder. Inom kort kommer EU med konkreta direktiv som tex ska få tågbokningar att fungera bättre internationellt.

   Man behöver uppmuntra folk att ta beslutet att minska sina klimatutsläpp. Inte ständigt skylla på att vi som privatpersoner inte kan göra något, att det alltid finns något eller någon som är en värre klimatbov. Man letar ursäkter för att fortsätta leva som man gör istället för att ta steget fullt ut och inse att livsstilen inte håller.

   Det är absurt att det händer så lite i praktiken när all fakta visar att vi går mot en total klimatkollaps. En kollaps som hotar all existens på jorden om vi fortsätter som vi lever idag. Sverige har en av världens mest välinformerade befolkning när det gäller klimathotet och miljöpåverkan, ändå så har vi sammantaget ett av de värsta miljöpåverkan per capita i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.