Det gamla som förtjänar kärlek

One man's trash is another man's treasure.

Det är ett uttryck som fastnat hos mig sen den gången på universitet när vi ordnade en klädbytardag. Det var också under de åren som jag blev introducerad för second hand-shopping på riktigt, tack vare min vän Emma som var duktig på det. Jag minns ännu ett par av mina första plagg, ett av dem fick faktiskt nyligen åka vidare och förhoppningsvis fortsätta livet med någon annan. Idag köper jag nog mer kläder second hand än vad jag köper nytt (och jämfört med gemene man i min omgivning handlar jag inte särskilt mycket).

Och vad som är kanske ännu bättre, och lättare, att fynda i andra hand än kläder, är möbler och annat till hemmet.

Hitta inredning second hand

Gå in på närmsta second hand-butik och se efter vad som finns där. Varje gång slår det mig att det är helt sinnessjukt att vi köper så mycket nytt glas och porslin. För om det är något det finns gott om så är det detta. Alla våra champagneglas har vi köpt second hand, tillsammans med flera skålar.

Förutom det finns det också mycket möbler att hitta begagnade. Mycket av det som varit modernt för länge sen kommer ju tillbaka och det fantastiska med gamla möbler som är allt annat än IKEA, är att de ofta har riktigt bra kvalité.

Den här möbeln i teak som min kille ärvt från sin farfar hade stått ute på en balkong i flera år (tackolov inglasad) och var lite sliten. Efter några timmars putsande, fixande och oljande ser den som ny ut igen!

Längre ner hittar du info om engelbert strauss där du enkelt kan beställa hem båda verktyg och skyddskläder.

Den här fina Artek-stolen (alltså design av Alvar Aalto) hade vi hemma och nu har den fått nytt liv! Någon hade målat den svart (!) som T nu lyckats få bort. Han har slipat hela stolen och även stoppat om dynan. Visst ser man att det är en använd stol, men den blev hur fin som helst!

Och det här bordet som vi hittade second hand är nu vårt senaste projekt. Det är egentligen ett köksbord som någon kapat benen på, men tanken är att det skulle funka bra som ett soffbord i ett större hem. Vi tänkte fixa till ytan och kanske får det sen ett nytt hem hos Ts föräldrar!

Piffa upp gamla möbler

Jag har insett att det inte alls behöver vara svårt att fixa till gamla möbler – och att man bara behöver ett par enkla verktyg för att göra en hel del. Det finns också något fint i att göra det med sina egna händer. T var måttligt stolt när hans stol äntligen blev klar! Jag var också ganska imponerad att hans första göra-om-en-stol-projekt blev på en Artek-modell. Det hade jag nog inte själv vågat med tanke på att de kostar flera tusen nya och även har ett högt andrahandsvärde.

Så här såg det ut när stolen var under renovering:

Två stolsdynor in the making.

Vad behöver man då för att fräscha upp gamla möbler?

Det beror förstås på vilken typ av möbel det är. Men två saker du kan ha nytta av oavsett är en mask som skyddar mot damm och skyddsglasögon. Om du jobbar med någon typ av maskin kan hörselskydd också vara bra!

Det är företaget engelbert strauss som har dessa grejer och dessutom säljer olika verktyg som kan vara bra att ha. Om du bor i en större stad kan du hitta mycket hos till exempel K-Rauta och Biltema, men annars kan det vara nice att beställa hem. Min kille blev faktiskt lite imponerad av engelbert strauss. Det är ett tyskt familjeföretag som för några år sedan öppnade en butik men inte bara säljer verktyg och arbetskläder utan istället lyckats skapa ett varumärke som folk kan identifiera sig med. Det var den här artikeln han hittade som var ganska intressant ur ett marknadsförings- och business-perspektiv: A family turns workwear retail into lifestyle.

Ett gammalt plan som jag plockat med hemifrån, kanske har det följt med från farmor och farfars hem? Och ljusstacken i bakgrunden är även den ett second hand-fynd.

One man's trash is another man's treasure – kom ihåg det, släng inte något du tröttnat på, sälj eller skänk (läs mer: 3 smarta saker du kan göra med gamla kläder). Och innan du köper nytt, ta hand om det du har och fundera på om det verkligen är nödvändigt att byta ut? För att ge ett exempel: jag blir tokig på människor som inte impregnerar och skovårdar sina skor, en sån enkel grej som förlänger livslängden med flera år.

Ps. Snart är det också dags för White Monday 2019.

Följ:
0
Jennifer Sandström
Jennifer Sandström

Jag hjälper jag dig öka din trafik med SEO. I bloggen får du läsa om marknadsföring, företagande, foto, skrivande, böcker och resor. Gällivare är min hemstad/favoritplats, bor i Helsingfors pga kärleken.

14 Kommentarer

 1. 20 oktober, 2019 / 20:11

  Du har absolut, rätt! Det enda som jag upptäckte då vi tömde mammas hem var att alla grejer som ställen typ Fida och Ekotori tar emot, ska vara fläckfria. Så nu sitter jag med fyra matsalsstolar från 60-talet, snygga och bekväma men tyget har fläckar. Dvs de borde kläs om. Annars hur fina som helst.
  Men jo, möbler som är lite äldre är oftas av mycket bättre kvalitet, håller långre och kräver bara lite omsorg så blir de som nya.
  Den tyska firman låter intressant! Har en byrå från 50-talet som absolut skulle behöva slipas och lackas om, men jag vet inte om jag vågar själv…

  • Jennifer Sandström
   Författare
   22 oktober, 2019 / 14:53

   Asch, vad synd! Men kan du testa sälja dem på Facebook marketplace?

   Och googla lite först på byrån och se hur svårt det verkar. Jag tror du fixar det! Lycka till!

 2. 21 oktober, 2019 / 04:37

  Det där med att second hand butiker alltid är överfulla av glas och porslin är såååå sant. Det är helt sjukt!

  • Jennifer Sandström
   Författare
   22 oktober, 2019 / 14:54

   Jaaa, här behövs inte köpas några nya glas och tallrikar egentligen.

 3. Kristin
  21 oktober, 2019 / 07:39

  Så sant det du skriver! Har en hel del ärvda grejer hemma och i båda våra stugor är allt återvunnet, alla möbler och porslinet. KTycker faktiskt att ett hem m blandade grejer har mer personlighet än ett som är helt ”nytt från tex.Ikea”..men smaken är som baken.
  Kram till dej Jennifer

  • Jennifer Sandström
   Författare
   22 oktober, 2019 / 14:55

   Jag håller helt med dig Kristin! Finns ju tyvärr en ganska stilren skandinavisk trend just nu som är allt annat än personlig, men som tur är följer inte alla den 😉 Kram

 4. 21 oktober, 2019 / 12:26

  Såå sant! Jag har fått massor med fint porslin och saker av min farmor som jag använder mig varje dag av. Älskar dem! Dessutom försöker vi alltid måla om eller fixa på detaljer om vi är trötta på någon möbel. Nästa projekt blir att måla om vår Hallmöbel till grått. Kul inlägg o att du tar upp att man kan göra om och inte bara köpa nytt! :)

  • Jennifer Sandström
   Författare
   22 oktober, 2019 / 16:12

   Jaaa du har så mycket fint hemma. Är förtjust i den lilla pallen du har 😍 är det hallmöbeln här i Finland som ska bli grå?

   • 24 oktober, 2019 / 15:01

    Nope! Den i Stockholm. Ingendera gillar den för den känns så blek så vi tänkte prova att måla den om den då skulle funka bättre :D

    • Jennifer Sandström
     Författare
     24 oktober, 2019 / 19:13

     Åh okej, spännande!!

 5. Åsa
  21 oktober, 2019 / 13:42

  Ibland är det nästan lite som att jag önskar att jag skulle bli av med allt jag äger för att sen kunna köpa nytt second hand. För jag kan ju inte slänga ut det porslin och glas jag har för att ersätta med gammalt nytt.

  Jag har en del Ikea i min lilla lägenhet, det har jag, men både säng och köksbord med stolar är köpta begagnade, och hos Simon är nog det mesta gammalt, ärvt eller köpt på Hjärta till hjärta.

  • Jennifer Sandström
   Författare
   22 oktober, 2019 / 14:52

   Alltså du, det har vi pratat om att det vore en sån dröm att få inreda ett hem 100% second hand. Tex en sommarstuga.

   Vi har också en del ikea hemma… När jag pluggade hittade jag förresten mycket second hand, bland annat sängen. Också något man kan hitta ibland som nya och bara byta bäddmadrass på ☺️

   • Åsa
    22 oktober, 2019 / 17:50

    Haha, båda mina sängar (den hemma och den hos Simon) har jag tokfyndat på blocket, behöver ställbar säng och istället för 30-50 000 har jag sammanlagt betalat 10 000 för en 120 och en 180 säng. Bästa köpen ever!

    • Jennifer Sandström
     Författare
     22 oktober, 2019 / 19:43

     Aaah, så smart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Looking for Something?