Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Det blir ingen resa

I detta nu skulle jag ha varit påväg mot flygplatsen här i Helsingfors för att hoppa på ett flyg mot Arlanda. Där skulle jag ha hängt några timmar under eftermiddagen innan flyget mot UK och Birmingham skulle ha avgått. Skulle ha avgått. Det var jag och mina resebloggskollegor Sanna och Linda som jag aldrig tidigare träffat, som skulle iväg på den här weekendresan.

Men så fick vi det här sms:et igår:

Känns så himla märkligt med just orden We regnet to tell you Monarch has stopped operating. Inget mer liksom. Inget we are truly sorry and send our greatest apologies. Eller hur man nu bäst uttrycker sig på engelska. Nyheten nådde oss dock redan i måndags via tidningarna så vi var redan inställda på inställningen när det igår bekräftades från flygbolaget.

Vad gör man när flyget ställs in?

Ja, vad gör man egentligen när ett helt flygbolag helt plötsligt slutar gå? Om du redan är iväg på resa så får du försöka ta dig hem på något annat sätt, med något annat flyg. Det är högst oklart om flygbolaget ersätter något här. Någon ersättning får vi i alla fall inte för den här helt uteblivna resan. Tackolov har vi bara betalat cirka 700 kr per person tur och retur-biljett.

Vilka alternativ hade vi? 

1. Det skulle inte vara rimligt att hitta nya biljetter till England, inte prismässigt eller tidsmässigt eftersom vi skulle behöva ta flyg + tåg för att ta oss till Birmingham. Eftersom hotellet vi skulle bo på var en del i ett samarbete satt vi inte fast med någon bokning där utan det gick att avboka. Dessutom hade vi ju inte planerat någonting alls eftersom detta var en resa helt utan research. Så trots omständigheterna var det kanske lite tur i oturen.

2. Ett alternativ var att hitta på något i Stockholmstrakten eftersom jag ändå hade en flygbiljett dit (som jag inte heller nu får någon ersättning för, eftersom jag bokat den separat och via en tredje part utan av- och ombokningsskydd…) Men vi insåg att det dels skulle bli lite tight att hitta på något som inte skulle bli för kostsamt och att det dels fanns en risk att det skulle bli en halv-lame Plan B.

3. Ett sista alternativ för mig var att hoppa på planet till Stockholm i alla fall och hänga där under helgen. Men eftersom jag ska dit nästa helg så kändes det inte alls lockande.

Så vad gör vi? Vi stannar helt enkelt hemma. Eller enkelt och enkelt, vi hade inte så många alternativ och visst känns det snopet. Man känner sig plötsligt så maktlös. Eller som Linda beskriver det, snuvad på konfettin. Men vi bestämde oss för att den här helgen får utebli och vi får planera in en ny resa i framtiden.

Det hjälper ju inte heller att bli arg, irriterad eller superledsen. Det är bara att ta det för vad det är. Sanna pratar också i sitt inlägg om hur du vänder inställd resa och besvikelse till nya idéer och lärdomar. Och det ska tydligen vara ett bra tips att boka sina resor med kreditkort, då har man bäst chans att få tillbaka pengarna när sådant här inträffar. Tips. Man lär av sina misstag och så vidare.

Kanske är tanken att vi ska få njuta av denna höst i lugn och ro på hemmaplan, inte “behöva” uppleva Birmingham (har bara råkat höra i förbifarten de senaste veckorna att de ska vara en fantastiskt tråkig stad) och istället lyckas planera en ny oplanerad och superdrömmig weekend till våren?

Det fina med en helg hemma:

Nu känns det som att jag plötsligt fick en extra helg här hemma och det kändes faktiskt lite fint om man vill se det från den ljusa sidan. Jag har dessutom lite mer tid för fullt fokus på jobb + att jag inte missar min finskalektion ikväll! I morgon hinner jag luncha med en kompis, antagligen köra något gympass och kanske hitta på något annat trevligt med mina Helsingfors-vänner under helgen? Vi får se.

FÖLJ:

25 svar

 1. Ja, man får försöka vara glad åt en ledig helg istället. Jag har aldrig missat en resa sådär, men när Peace and Love gick omkull för några år sedan förlorade jag en massa pengar på att jag så hemskt gärna ville se First Aid Kit och hade köpt dagsbiljett. Och sen fick jag ju köpa nya biljetter till en annan festival…

  1. Kan tänka mig att det också var en besvikelse, absolut. Det är ju tråkigt när saker man veerkligen sett fram emot inte blir av.

 2. Näe, vad snopet! Men som du skriver – tur i oturen. Helt ärligt är jag alltid rädd för det här när jag reser. Min man fastnade i flera månader i Bolivia i början av 2000-talet då flygbolaget gick i konkurs > han fick jobba ihop nya pengar som han skulle köpa ny biljett för > när han väl ska åka inser han att hans pass gått ut och han får muta en snubbe att utfärda ett från Sveriges ambassad i Argentina då det inte fanns någon sådan i Bolivia. Till slut efter typ 6 månader kom han hem 😂 Kanske inte riktigt samma grej, men det gör mig ändå lite halvrädd haha. Kontrollfreak som en är osv.

  1. Men oh my god – alltså den storyn, jag har typ inte hört om något liknande? Det låter verkligen lite som en mardröm, att bli fast sådär. Haha shit, förstår att du har den oron med dig när du reser! Han lär ju tänka att “det löser sig alltid”, eller??? :P

   1. Ja men lite så! Jag är mer orolig av mig. Men som tur är hade han ju massor av vänner och familj därnere så han var inte helt ensam. But still 😂

 3. Men neeeej vad tråkigt! Men rätt att tänka att du i stället FÅR tid här hemma. Det kommer nya (och garanterat roliga) resor. Kram på dig fining!

  1. Det har du så rätt i Kugge, det var ju kanske tur att det här inte var höstens enda resa som jag hade att längta till ;) Hoppas du har en fin helg, kram!

 4. Fast ni hade kunnat ta en snorbillig buss från London till Birmimgham. Men nu skulle ni ju göra allt oplanerat. Hoppas ni kommer dit senare hur som helst. Ska inte säga varför. :)))

 5. Men nej vad tråkigt :( Jag brukar alltid köpa just med kreditkort när det gäller lite osäkrare flygbolag eftersom man då oftast får pengarna tillbaka. Dock tror jag inte det heller är 100% garanterat? Men hur som helst, sjukt tråkigt verkligen :( Som tur kommer de fler resor!

  1. Nja kan nog stämma att det inte är 100%. Men nästa gång får jag fundera på om det är värt att spara in de där 15€ när jag köper biljetten och betalar med internetbank istället för bankkort ;) Det var främst därför jag hade betalat med internetbanken liksom…
   Och ja, det kommer nya resor, det gör det! :) Hoppas du har en härlig helg!

 6. Borde du inte ha avbeställningsskydd med ditt VISA-kort? Kolla upp det!
  Och segt med inställd resa, men du verkar vara ganska glad ändå. Som sagt, det brukar komma något positivt även med dåliga nyheter ;)

  Hoppas att du får en härlig helg på hemmaplan!

  1. Min resa till Stockholm betalades med internetbank (jäkla sneaky tredjeparts sajt som erbjuder rabatt när man gör det…) och den andra resan var det en annan av oss som betalade för alla så vi håller på att kolla upp med hennes kort :)
   Och ja precis, känner mig helt okej glad ändå, som sagt – man får ta det för vad det är. Hoppas du också har en fin helg :*

 7. Sån himla otur! Illa av dem att inte ens beklaga ordentligt heller. Men visst är det så att man får “gilla läget” och försöka se det som är positivt. Förstår dock att det måste vara väldigt snopet att bli snuvad på en resa så där.

  1. Precis Anna, du kan tänka dig… Som tur är har man ett par fler resor att se fram emot under hösten, det får väl vara fördelen när en resebloggare drabbas ;)

 8. Så trist! Men bra erfarenhet speciellt för en resebloggare kanske ;)
  Men surt såklart! Har hänt mig också minns inte ens vad bolaget hette men det var liiite bättre framförhållning så vi hann fixa nya biljetter. Och ja, Birmingham är ju känt för att vara en tråkig stad, så sas det när jag bodde nån timme därifrån för hundra år sen men sånt är ju alltid relativt och grannstäder osv… jag åt då min första sushi i livet i just Birmingham! :) (och tyckte det var asäckligt haha)

  1. Haha ja Johanna, bra poäng. Och som 4000mil nyligen postade i ett inlägg på sin blogg “saker som bara resebloggare gör” ( https://4000mil.se/index.php/saker-som-bara-resebloggare-gor/ ) där en punkt var “9. Välkomnar misstagen. När något går fel på resa har vi väldigt svårt att känna oss helt missnöjda. Vi tänker i stället direkt; “Det här kan bli det perfekta inlägget”.”
   Hehe, lite så är det ju.

   Kul anekdot förresten, jag minns också min första sushi – i Göteborg och ingen höjdare. ;) Vi får se om Birmingham blir aktuellt någon annan gång men nu kommer vi nog spana med våra ögon på andra platser…

 9. Såå himla trist!!! Men kanske tur att det var en “oplanerad” resa så ni inte hade bokat alltför mycket ;) Jag brukar tänka att det är meningen när något går fel – för att det på ett eller annat sätt ska hända något bättre i stället. Dvs den resa som ni kommer “planera” kommer bli mycket bättre än vad den här hade blivit! :)

  1. Jaa jag tänker det, det hade kunnat vara mycket värre. Tänk att ha en helg planerad med bokat hotell (som man oftast har) men också annat bokat och inplanerat..

   Och det var exakt det jag också sa ;) Rätt tänk!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.