Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Därför använder jag Natural Cycles

Sponsrat inlägg – i samarbete med Natural Cycles.
Åsikterna är givetvis och som alltid, mina egna.


Det var för drygt ett år sedan som jag bestämde mig för att beställa hem en termometer från Natural Cycles och signa upp mig som kund. Jag var redan fri från hormoner, och p-piller (eller annat) var ingenting jag ville börja med, igen. Så jag tänkte helt enkelt att det knappast kan skada att testa detta och eventuellt få chans att lära känna min kropp bättre.

Det har diskuterats en hel del om företaget NC och deras produkt eller koncept, huruvida det är ett preventivmedel eller inte. För mig spelar det dock ingen roll att det inte “får klassas” som ett preventivmedel, jag tycker nämligen att det för mig personligen finns så pass många fördelar i att använda det ändå.

Under det här året som jag mätt min temperatur nästan varje morgon, och bokfört denna i Natural Cycles-appen, så har jag för första gången lärt känna min kropp och min menscykel. Jag ser mönster (till exempel hur hungrig jag blir exakt en vecka innan mens) och följer enkelt hur regelbunden eller oregelbunden min cykel är. Jag tycker det är SÅ intressant. Det är liksom massor av grejer som händer inom en som faktiskt är kul att lära sig mer om.

Nackdelen? Det här är för mig ett ickeproblem, jag tycker inte alls det är jobbigt. MEN att inte äta eller ha något “riktigt” preventivmedel innebär alltså att du inte kan sexa loss i tid och otid. Du måste ha koll på dina gröna och röda dagar, och om du har en oregelbunden cykel eller slarvar med att mäta temperaturen, så kommer det vara väldigt många röda dagar (= då du är fertil och bör skydda dig).

Jag tänker att det finns ingenting som är 100% optimalt, massvis av tjejer upplever problem med att äta hormoner – och då är det kanske värt med något annat som kanske är liite jobbigt men som åtminstone inte fuckar upp ens humör och kropp totalt? (Obs, alltså i vissa fall, inte i alla fall – för vissa fungerar p-medel skitbra!)

Så därför kan jag rekommendera Natural Cycles! Kanske är det värt att testa? Kanske passar det inte alls dig, eller så tycker du precis som jag att du gjort en investering!

Dessutom, som en bonus, kan jag varmt rekommendera ett avsnitt av Framgångspodden, där Alexander Pärleros intervjuar grundaren till Natural Cycles, Elina Berglund. Det är ganska coolt att höra om hennes passion för detta och hur allting hade sin början.

Vad har ni för tankar och åsikter?

Och hur gör ni själva? Har ni testat NC? Eller är ni nöjda med något typ av preventivmedel?

FÖLJ:

16 svar

 1. Använde det förra året i några månader. Det var verkligen spännande att lära känna sin kropp, tycker jag. Och kul att just den månaden när vi bestämde att “nu är vi redo för bebis” så var min mens oregelbunden och det innebar att vi kunde göra bebis hehe (…grät under min STS resa eftersom förväntad ägglossning var då haha…jag var så bebissugen!) Och nu, tio månader efter min resa, är jag ändå här med min enmånadsbebis… :) Minns när jag började hoppas att jag var gravid, önskade varje dag att appen skulle be mig ta ett test, för jag vågade inte ta det för tidigt.

  Nu pratade vi preventivmedel igår hos barnmorskan. Naturlig familjeplanering (som NC är) är inte lika smidig längre med bebis… Termometern kräver ju stt man sover rätt regelbundet och åtminstone min Temp var känslig för det. Är dock helst helt hormonfri (speciellt för att jag tror det underlättar när vi önskar syskon), men jag är ändå kluven just nu…

  1. Oh no, alltså frustrationen att vara iväg på resa just då också. Vad fint att det gick så pass smidigt ändå. Kul att höra din berättelse.

   Och ja, kan verkligen förstå att NC inte fungerar under bebistiden – vill inte ens tänka på hur oregelbundna sovvanor man har..

 2. Jag är blivande läkare och har följt med diskussionerna om och läst studierna som gjorts på NC väldigt noga. Som det ser ut nu, med den första studien som var katastrofalt dåligt gjord och den andra som var något bättre, och då båda studierna gjorts och sponsrats av grundarna, så skulle jag från ett vetenskapligt perspektiv inte rekommendera NC för någon som inte klarar av att ta konsekvenserna ifall man blir gravid. De traditionella preventivmedlen är ju inte heller 100 % säkra, men man har gjort ordentliga studier på dem. Men jag tycker det är jätteviktigt att man tar fram nya (hormonfria) preventivmedel, det är ju egentligen ganska sjukt att kvinnor tvingas äta hormoner mm. Så om det kommer bättre studier från oberoende forskargrupper på NC, så då kan jag mycket väl ändra min åsikt! Och det viktiga är ju ändå att man hittar något som passar en själv!

  1. Tack Laura för din kommentar – jätteintressant att höra och särskilt från ditt perspektiv. Tror det är viktigt att förstå att det inte är just 100% säkert och inte stirra sig blind på appen. Hoppas också att marknaden för detta och även att studierna kommer utvecklas och förbättras!

  2. Man kan ju köra naturlig familjeplanering fullt ut (sekretet talar om ifall man är befruktningsbar…jag har aldrig kollat, men vet flera som kört så – fast utan appen) och då blir det ju lite mer säkert. Men nej, håller med om att NC bör användas av dem som kan ta konsekvenserna av en graviditet.

  3. Hej Laura! Det var intressant att höra din åsikt. Har en väninna som studerar på barnmorskeprogrammet och de har tydligen diskuterat NC i skolan. De kom fram till samma slutsats som dig. Har själv inte provat NC och kommer inte göra det då det inte passar in på vad jag är ute efter. Men kul för dem som använder och är nöjda, så länge i alla fall.

 3. Jag ska kanske testa detta nästa gång jag är i ett långvarigt och seriöst förhållande :) Just nu är jag inte riktigt i ett sådant, så då är det givetvis kondom som gäller… Finns ju annat än graviditet att skydda sig från, speciellt om man alldeles nyligen träffat någon :)

 4. Vilket bra inlägg! Jag äter själv p-piller (fick det utskrivet mot akne och fortsatt sedan dess) och det har fungerat hur bra som helst för mig! Men uppskattar att du kunde skriva att sakligt och väldigt bra inlägg om detta, verkar absolut som ett fint alternativ om man vill vara hormonfri :)

  1. Vad fint att p-piller fungerat så bra för dig! Och tack för din kommentar, trevligt att höra din åsikt :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.