Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Första intrycken från Warszawa

Hur var egentligen min upplevelse i den här staden som så många har delade meningar om? Vad dolde sig bakom Warszawas fasad av gigantiska, gråa betonghus?

Vill du ha en guide med tips? Läs då mer här: att göra i Warszawa.

IMG_9541

Jag inser när jag ser husen från luften att jag inte sett det här landet förut. En ny plats igen, äntligen. Så landar vi, på främmande mark. Det är väldigt grönt och ser varmt ut. Sommaren har nog kommit lite längre här. Polen. Jag vill genast omfamna allt jag kan med det här landet och dess kultur under mina tre dagar i Warszawa. Tur att jag har en guide som redan bott här i ett halvår, jag ser fram emot att få höra allt! Och se hur träden ser ut, hur gatorna går genom staden och hur husen ploppar upp från marken. Hur människorna klär sig och hur de är. Vad man äter och vilka butiker som finns. Hur alla skyltar ser ut och vad man gör reklam för.

Ungefär en timma satt jag på Frédéric Chopin-flygplatsen, då ovetandes om varifrån namnet har sitt ursprung, och väntade på Emma som kom med ett flyg från Stockholm. Jag gick igenom tidningshyllorna i butiken som fanns där, köpte någon läsk som hette chai-kola och var en märklig blandning av mate (ni vet den där tesorten) och colasmak, åt en crossiant, begrundade folket som rörde sig ut mot taxibilarna och vakterna som gick runt med sina vapen, och så tog jag ut ett par hundra zloty, som är valutan i polen (I had faktiskt no idea).

Efter taxiresan hem till vår kompis Lisa blev det inte många taxiresor. Det må vara löjligt billigt, som allt i Warszawa, men sällan särskilt nödvändigt. Staden är nämligen så pass liten att du gör bäst i att promenera runt överallt – det är det absolut bästa sättet att upptäcka en stad!

Så jag, Sofia och Emma drog på våra solglasögon och gav oss ut i bara ben bland Warszawas gator.

IMG_9661

IMG_9667

Vår kära väninna som fortfarande jobbade hade förberett oss med en utritad väg på en karta som vi utgick ifrån. Så påväg mot stan gick vi igenom den charmigaste lilla marknaden, nästan som en saluhall men där det var blandat alltifrån kött till bra-att-ha-prylar och skor. Älskar att komma lokalbefolkningen lite in på skinnet, till exempel, vad äter de till middag?

IMG_9662

IMG_9663

Och mängderna av blommor. Det var faktiskt en sak som faktiskt inte vara superbilligt: blommorna. Men ljuvliga var de i alla fall.

Vi såg också till att passera Stalins gåva till Warszawa, Palace of Culture and Science, det var lite av Stalins grej där innan han gick bort va? Att ge bort olika gåvor? Hur som helst, klocktornet ser man lite överallt ifrån inne i stan och det är ett ganska bra landmärke för att hålla koll på var man är och i vilken riktning man går eller ska.

IMG_9566

Vidare påväg mot gamla stan snubblade vi över ett vaktavbyte, ja faktiskt. Här nådde vi vad vi trodde var Warszawas triumfbåge, som visade sig vara en gravplats för alla de som dog under kriget som man inte har namn på. En gravplats som vaktas 24/7 och som massvis av skolklasser hade samlats runt precis när vi passerar, för att kika på det vaktavbyte som tog plats.

Gamla stan tänkte jag får ett alldeles eget inlägg, men om man går igenom den kommer man till baksidan av Warszawas Kungliga Slott (som de har trots att de inte längre har alltså kung eller drottning), och på baksidan finner man den Kungliga trädgården som är rätt tjusig och har fin utsikt.

IMG_9563

IMG_9564

Så, mitt första tips: promenera runt!

Och mer då om dessa första intryck?

Reklamerna skiljde sig inte jättemycket, de var gigantiska bilder av både H&M och Kappahl som prydde vissa av husfasaderna, och det var de som lyckades fånga min uppmärksamhet. Och Chopin? Ni vet namnet på flygplatsen. Han är en mycket känd kompositör och pianist inom klassisk musik, som föddes i Warszawa och som staden än idag är mycket stolt över. Jag tyckte det var lite märkligt att jag såg ett piano inne på flygplatsen, i något typ av reklamsyfte, men när jag hörde detta kändes det plötsligt väldigt logiskt. Detta kan också vara den sortens information som går in under begreppet “allmänbildning”, som vi alla vet vi det här laget brukar sådan information lyckas gå mig omärkt förbi (och så minns vi hur Jennifer en gång som 22-åring utbrast, “Vem är Van Gogh?”)

Läs mer: min weekend-guide till Warszawa

FÖLJ:

13 svar

 1. Haha bäst idag! Vem är van Gogh? Lite så känner jag med, ofta. I övrigt underbar och vardaglig skildring av Warszawa. Lite sådär det är. Typ zloty?! Vaddå, har de inte euro? Och vaddå taxi? Det är ju jättelitet.. Hehe! I Love.

  1. Åh jag vet, det var också rätt fullt upp för oss, det blir ju så. Nästa gång! :) Men kul sammanträffande i alla fall.

 2. Glömde ju helt berätta för dig att Polen är ett av de mest reklamtäta länderna i Europa!! Fun fact nr 178 ;)

  1. Tyskland har hyfsat nära till så himla mycket! Lycko dig ;)

   Alltså jo, man tar sig hyfsat fram på engelska, men märker också att ibland är de inte alls så bra. Och min vän som bor där upplever också att de ofta inte är särskilt bra på engelska.

 3. Nu är det ju ett antal år sen jag var i Warszawa, så mina minnen kan ju vara efterfabricerade men jag gjorde också Chopin missen (sen ska vi vara tysta om att jag inte ens visste att han spelade piano)… Jag gillar ändå prisvärdheten i staden, efter att testat Gdynia/Sopot/Gdansk förra året konstaterar jag att Polen faktiskt är ganska nice.

 4. En sak som jag gillar när jag är utomlands är att prova just såna där ovanliga drycker, helst i annorlunda smaker också :) Jag älskar förresten utbudet av drycker med roliga smaker (speciellt hälsosammare drycker) i Sverige – har under de senaste dagarna bl.a. njutit av AloeVera-drycken och Nude proteindryck. Finns nästan inget utbud av sådant alls i Finland känns det som, eller åtminstone inte i mina trakter… Kanske det är bättre i Helsingfors…?

  1. Hmm, kanske är det så att det helt enkelt är ett annorlunda utbud och därför mer spännande? Jag har nog tyckt att det varit lite spännande att upptäcka vilka drycker som finns i Finland som inte finns i Sverige ;)
   Nude proteindryck har jag dock inte hört talas om innan, får testa nästa gång jag är i Sverige!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.