Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Dadlar + äpplen i maträtt = sant.

I söndags promenerade vi från gymmet strax innan åtta och funderade på vad sjutton vi skulle laga till middag. De ‘vanliga' matbutikerna (t.ex. Lidl) stänger kl. 18 på söndagarna så våra alternativ var begränsade till de små butikerna som ligger i var och varannat kvarter och har ett betydligt mindre utbud. Något som är bra dock är att de alltid har några varor i kyldisken som går ut samma eller följande dag och då är nedsatta 30%. Så vi hittade ÄLGKORV. Men inte bara vanlig korv utan det var med “råg” som var några sorts vetefrön(?) som korven också var fylld av. Konsistens påminde lite om blodkorv, något som i min mening är rätt gott (kanske rätt norrländskt?)

Det var dock inte det mest intressanta i vad vi lagade och det är här mitt tips om ett användningsområde för dadlar kommer in i bilden. Vi slängde nämligen ihop (pojkvännen min som lät fantasin sätta gränserna och improviserade lite) älgkorven med lite lök, ett grönt äpple i små, små bitar och några dadlar i små bitar – som vi stekte tillsammans ett tag. Och det var SÅ GOTT. Kombinationen av det syrliga äpplet och de söta dadlarna gjorde liksom hela maträtten. Åt det med risnudlar (risnudlar är precis som pasta fast det inte är pasta, jag älskar det!)

Gillar det här med att experimentera lite med matlagningen. Skulle gärna höra om ni har några lyckade, eller ännu roligare om de är misslyckade, försök inom matlagning och bakning där improvisationen fått släppas lös?

jul köttbullar
Bilden: Året var 2008 och jag hjälpte pappsen att rulla 800 köttbullar inför julen (ja, och våren eftersom 800 köttbullar räcker hur länge som helst). Pappa är någon som gillar att improvisera i köket och det blir inte alltid bra, men oftast! Köttbullarna brukar han tack o lov lyckas med. OCH GUD VAD JAG LÄNGTAR EFTER ALL JULMAT NU!

FÖLJ:

4 svar

 1. Jag älskar att improvisera i matlagningen och avskyr i princip recept. Eftersom vi har fyra barn så behöver vi ibland slänga ihop något enkelt och makaronigryta brukar vara ett snabbt och enkelt val, då är mammas mat bättre än pappas (som för övrigt också är en superbra amatörkock) då jag alltid improviserar så makaronigrytan inte alltid är den samma, jag kan sätta riven ost i (med rökt rivenost och bacon blir den extremt god), skinka, svamp, knackkorv eller i princip vad som helst. Pizza brukar jag sätta banan och äppel på bl.a. supergott. Och ofta hemma “plockar jag ihop” lite av allt när jag kockar, då jag hittar någon halv förpackning av något i skåpen. Det enda jag kan komma på att jag misslyckats med var makaronigryta med kokt ägg i, det passade inte riktigt bra. Men annars så brukar jag lyckas med både bakandet och matlagningen.

 2. Visst är det kul att experimentera i köket, och vi älskar frukt och nötter och sånt i maten. Oftast blir det väl hyfsat bra tycker jag. Ett missöde jag minns var när jag var ganska ung och lagade en färgglad wok som såg väldigt god ut, och så droppade jag i lite soja. Men jag hade råkat köpa colorit soja (som man använder för att göra såser mörka). Hela maträtten blev svart. Sååå äckligt…

 3. blodkorv maste väl ända klassas som tyskt? Eller är det norrländsk? har ju bott flera ar i Sundsvall o aldrig sett det, men det kanske inte räknas som Norrland?! Hehe. Eller var det älgkorven du menade?
  Dadlar är Guld! Speciellt i bakning har jag upptäckt det, men i matlagning har jag ännu inte använt det, far bli att testa det framöver minsann!
  O jaa, risnudlar i mitt hjärta! Jag bor dessutom i ett omrade där de asiatiska butikerna duggar tätt –> risnudlar till bra pris i min närhet =) O Varrullar, en nyupptäckt favvo =)

  1. Oj ingen aning… Såg ingen blodkorv i München vad jag kan minnas? Mormor lagar alltid det, kanske kan var norrländskt från ovanför polcirkeln ;)
   Vi har också en utländsk butik som har ett stort utbud av risnudlar som är rätt billigt, superbra! Vårrullar – NYUPPTÄCKT? Skojar du? Älskar vårrullar :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.