Jennifer sandström

Cykelfunderingar + att bo med Steve Jobs

Min kille har googlat sönder internet på cyklar. I två månaders tid har han letat efter Den Helt Perfekta Och Ultimata Cykeln.

Han hittade den till slut och nu är den beställd. Eller han hittade den ganska snabbt, men sen var ju exakt varenda lilla detalj tvungen att googlas tvåtusen vändor. Och det är klart, dyra inköp ska väl inte förhastas? (MEN NÅGON GRÄNS MÅSTE VÄL ÄNDÅ FINNAS! Anyway. Whatever makes you happy, visst? :) Made in Europe var den förstås också.

Ska han ha en så fin och perfekt cykel bör väl rimligen jag också skaffa en bra och snabb cykel? Inte exakt lika fin, men någon sorts upgrade. Min gamla Peugeot (inhandlad secondhand när min förra blev stulen) funkar förvisso fint, men det är ju inte riktigt samma sak. Dessutom är det kanske inte en cykel som tar en flera mil om dagen på en cykelsemester? Det vore nämligen drömmen, att se mer av Finland (och världen!) från en cykelsadel.

Förresten, gällande den galna researchen så är det ingenting nytt. Allt som köps googlas så. Och varje gång han researchar så som han gör påminner jag mig själv om att jag har en Steve Jobs i mitt hus, det får det alltid att kännas lite bättre. Ni som läst biografin vet. Försöker också vara tacksam för det, det är trots allt han som hjälper till med alltifrån när jag ska välja kamera till att köpa den perfekta wake-up lighten. Om han skrev på svenska skulle jag antagligen tvinga honom ha en stående spalt i denna blogg med all sin kunskap och tips (efter allt googlande).

Åter till cykeltankarna. Eller egentligen våra senaste cykelturer.

Vi har varit iväg på lite längre cykelutflykter runt här i Esbo och Helsingfors. Egentligen gillar jag ju att vandra, men med en cykel kan man se betydligt mer och det finns något väldigt vackert i att upptäcka platser med bara sin kropp: alltså gå eller cykla. Och antagligen skulle jag nöja mig med att vandra om det inte vore för att T är djupt förälskad i cykelvärlden. Vad gör man väl inte för kärleken?

Härom veckan cyklade vi förbi ett gulligt café i utkanten av centrum (eller räknas det till centrum kanske?).

Kahvila & Puoti Aura.

Caféet ligger i bakom det gamla Lappvikens sjukhus. Så lustigt att jag just efter vi varit här läste ut boken Bombträdgården där en patient på just det sjukhuset besöktes. Känns så svårt att förstå ibland att på samma gator vi vandrar har en helt annan generation gått?

Under samma cykeltur fortsatte vi till Centralparken (som är mer en skog än en park) och tog ett nytt fikastopp på Maunulan maja eller Månsas Friluftsstuga på svenska. Bra munkar.

Ja vi cyklade 2 h 15 min och fikade 45 min. Tycker det är en ganska bra cykel/fika ratio.

I fredags tog vi ännu en cykeltur från Esbo över öarna till Helsingfors och med ett stopp på Regatta. Det är nog det caféet jag tycker det tipsas mest om när någon ska rekommendera caféer i Helsingfors. Men jag hade faktiskt aldrig varit där tidigare! Nu kan jag checka av den Helsingforsklassikern och blev inte besviken även om vi bara kunde ta med oss fikat och inte sitta där inne. Värt ett besök.

Ni kan väl hålla tummarna för att Ts cykel levereras någon gång i sommar, går att bygga ihop hyfsat smärtfritt (ja den levereras i delar, på hans begäran) OCH att vi hittar något passande för mig inom rimligare budget?

OM du cyklar och har någon sorts snabb/bra cykel får du hemskt komma med något fantastiskt tips också, om du vill.

FÖLJ:

17 svar

 1. Oj vad cykelsugen jag blev när du nämnde så många trevliga caféer :-) Men det är lite väl långt att cykla från Åbo…

 2. älskar att cykla! har däremot inga fancy cykeltips. har en dröm om en cykelsemester som tydligen är klassisk rutt, att man öluffar genom skärgården från Åland till Åbo eller tvärtom, och cyklar på öarna på vägen. när barnen blir lite större tänker jag att vi kör på det!

  1. Jaaa den vill jag också göra! Finns någon sorts Åbo-ring också? Tänker kanske börja med den 😍 sen ta Åland en annan gång!!

   1. alltså jag tror Åboringen är liksom via Åland? Att det är det som är ringen? man liksom tar ett varv runt skärgården där med antingen startpunkt-slutpunkt åbo eller startpunkt-slutpunkt åland? men nu blandar jag lite spekulationer och min fantasi också xD

     1. Men vad hör till ålands skärgård? Hehe. Skärgårdens ringväg går som längst till Houtskär verkar det som, men kanske man kan fortsätta därifrån om man vill? Jag gör gärna bägge! 😍

      1. Åh, men jag skulle säga att man kommer vidare till Åland med färja både via Houtskär och Gustavs och kommer väl till Kökar eller Brändö tänker jag <3 säger en som aldrig cyklat rutten…

  1. Bra att du också säger det Sara! ☺️ Du har kanske några tips på cyklar också? Eller bra att tänka på.. Kanske jag hittar det på bloggen..

 3. Hej. Nyfiken på vilken cykel det blev för T?
  Jag är inte någon cykelnörd precis, men har en likadan T hemma, som du. Allt ska googlas i detalj och hans cykelpassion är nästan småjobbigt ibland. Han har byggt sin egna cykel (vi har bägge rese-cyklar), och valt alla delar och detaljer själv. Vårt vardagsrum blev en verkstad där ett tag. I alla fall, jag är nog lite skadad av hans intresse och blev verkligen nyfiken på din Ts val :)

  1. Hej! Ledsen att jag glömde svara dig. Det blev en Fairlight. Känner du till märket? Någon typ av hybrid tror jag.

   Något säger mig att han inte är helt klar dock och ge det ett par år så kommer detta hushåll vara överbelamrat med cyklar 😉

   Och spännande med resecyklarna! Vad är det för märke ni har då? Och hur länge tog de att bygga ihop? hehe

   1. Ingen fara!
    Det är inget märke som jag känner igen men nu är ju inte jag familjens riktiga cykel-nörd hehe…

    Maken har en blog-post om sitt cykelbygge om din T skulle upskatta att läsa om det.

    http://tarmus.de/2015/08/16/surly-long-haul-trucker-assembly/

    Sedan har har en tävlingscykel från Rose (märket heter så och är populärt i Tyskland, har även hybridcyklar och annat, tror det märket kan vara intressant för T)

    Planen är att vi ska semsetra lite mer med våra resecyklar. Tyvärr inte blivit av på riktigt än i och med att jag blev gravid och fick bebis osv… 😎😬🤪
    Men turer i naturen nära oss blir det ändå.

    1. Haha! Herregud vilket inlägg. Jag delar det med T 😄 Han lär nog bli så pass inspirerad att han själv skulle vilja ha en blogg.

     En sak i taget, och fint i alla fall att ta turer i närheten! Jag hoppas också att vi kommer iväg på en cykelresa så småningom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.