Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Civilkurage – gör skillnad!

Har ni sett videoklippen som florerar på nätet just nu? Ett klipp där en kille är väldigt våldsam mot en tjej i en hiss och bara 1 av 50 personer försöker ingripa. Här kan ni se klippet. Ett annat klipp är där en hemlös blir kissad på och alla går förbi utan att agera. Visst blir man upprörd? Det är inte alltid enkelt att ingripa – men oftast kan man göra något. Och det kallas civilkurage – det vi kan göra för att skapa en bättre värld!

Det ligger i min natur att vara hjälpsam mot andra. Vare sig det är med en fin gest, uppmuntrade ord, pengar eller något annat – så tycker jag om att hjälpa eller stötta andra. Och det är framför allt viktigt. Om en situation skulle uppstå där jag har möjligheten att ingripa – skulle jag förmodligen göra det. Men även de små sakerna räknas. I helgen gjorde jag något för servitören på restaurangen vi var på (mer om det i det här inlägget) och idag la jag mina mynt (som jag så sällan har) i koppen som mannan utanför mataffären satt på marken och höll i.

När jag promenerade mot Citymarket igår såg jag en tjej som bar på ett stort paket och misstänkte att hon också skulle dit för att skicka det – var SÅ nära att erbjuda mig att bära det åt henne. Jag gjorde det dock inte med risken för att hon skulle tro att jag var lite märklig eller att jag skulle vilja stjäla hennes paket… Dessutom var det inte långt kvar och hon såg ut att klara det fint. Men hon skulle säkert ha blivit åtminstone lite glad av erbjudandet så nästa gång ska jag inte låta rädslan för att bli avvisad hindra mig!

Hur som helst – gör något du också! Och inte bara idag, utan få det till en vana. Håll upp dörren åt någon, plocka upp det någon tappar eller bara ge någon ett leende.

100 sätt att göra skillnad

HÄR hittar du listan! Gå in, läs, begrunda och nästa gång du är i en situation där du har möjlighet att agera – gör det!

FÖLJ:

4 svar

  1. Bra skrivet! :) Jag håller alltid upp dörren när jag ska in/ut från mitt universitet, även om de är en bit bort- då väntar jag med dörren öppen, eftersom det nästan alltid är någon som kommer bakom en som också ska in/ut. Gör så för jag blir alltid glad när någon gör så åt mig iallafall :)

  2. En gång, när jag gick och bar två tunga matkassar, halkade min handväska, som hängde över axeln, er över ena armen. Då kom en tjej bakifrån och lyfte upp väskan på min axel igen. Sååå oväntad hjälp, men det glömmer jag ju inte!
    ;)

  3. Skrämmande, verkligen! Vi fick till och med räkna pa detta fenomen pa uni; prisoners dilemma kallades det. Jag hoppas att jag skulle vaga ingripa. Ingen kan göra allt men alla kan göra ngt liksom. Jättebra att du uppmärksammar detta!
    PS: har du kunnat nosa upp ngt klipp fran da du var med pa X3m ang. finlands fiffiga torkställ?

    TGIF, nu full fart mot helgen =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.