Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Bra saker med Sverige.

Lördagen blev väldigt lugn – vi har städat det lilla kaoset här hemma och jag har packat upp väskan efter en vecka… (För att kuna packa en annan igen.) Som ni ser på bilden nedan har den legat mitt i lägenheten hela veckan. Så bara det gjorde allting mycket mer städat. Kvällen har varit särskilt lugn den också med hänsyn till mitt flyg som lyfter 08.30 i morgonbitti. Så ligger här i sängen och funderar på mitt Sverige och vilka bra saker som finns där. Mycket är faktiskt i affär- och matväg.


När jag är utomlands – känns konstigt att kalla Finland utomlands, men ändå – tänker jag sällan på vad jag egentligen saknar med Sverige. Det händer såklart ibland, till exempel vid godishyllan. Eller som idag på gymmet under ett pass när instruktören hoppade runt och tjoade på finska – då är det enkelt att sakna svenskan, eller åtminstone ett språk jag förstår (alternativ två: engelska). Men i övrigt är det oftast när jag val landar i Sverige som jag känner och kommer ihåg allt det där som jag faktiskt kan sakna, som ofta är smågrejer.

En sak som är absolut bäst med Sverige måste vara matbutikerna. Allt man känner igen och vet vad det är (det tog mig ett år att hitta Bregotts motsvarighet här i Finland, fattade inte att “oivariini” var som vårat bregott och att alla andra var “vegetabiliska smör” som jag jämt köpte). Och sen alla nyheter som man upptäcker när man då och då kommer “hem” och känner – fan vad smart/bra/gott/etc. Mitt senaste “åh vad jag saknar detta” har dock varit Pressbyrån, av alla ställen. Kan vara för att jag gått igenom Arlanda några gånger senaste månaderna och då finns alltid ett Pressbyrån och det blir liksom första tecknet på Sverige för mig. Dessutom har Finland ingen direkt motsvarighet, åtminstone inte som är lika bra. De har R-kioski men det är inte riktigt samma sak. Hello i-landsproblem. Och Pressbyrån säljer väl mest godis och svenska tidningar? Det är ju inte konstigt jag gillar dem bättre, haha.

Men om vi återgå till det här med matbutiker och det svenska sortimentet som man är bekant med och gillar. I våras missbrukade jag de nya knäckebröden med någon sorts “fyllning” i som var superlätta att ha med sig och äta on the go. En annan sak som jag brukar köpa och fastnat lite lätt för är dessa nötmixar.

<a href=smiling nötmix

Jag gillar hur fräscha de är (samt ekologiska och Fairtrade-märkta) och att de har spännande mixar med till exempel kokos och ingefära. Brukar oftast köpa med något sådant när jag ska åka buss eller tåg och vill ha något att äta på. Köper det nästan aldrig hem – utan det är lite mer “lyx i vardagen” när man till exempel ska resa. Ser nu att de utökat sitt utbud och även har bars – kanske något att testa när jag ska åka tåg Göteborg-Stockholm i veckan? Deras senaste tillskott bland nötmixerna är den ni ser på bilden ovan; mandel, kokos, cashew och macadamia – låter som en rätt bra kombo. Macadamia är faktiskt en av mina favoriter av alla nötter.

Smilings hemsida kan ni läsa om företaget som är mer än bara sina nötter – de bryr sig inte bara om dig som kund utan också om bönderna och vill skapa bra arbeten och utveckling i u-länderna genom handel. De har bara funnits i två år men än så länge verkar det gå väldigt bra för dem!

Det här inlägget presenteras även i samarbete med Smiling – ett företag och produkter som mina smaklökar gärna rekommenderar!

FÖLJ:

14 svar

  1. Tack Lina! Men va – är de inte rätt nya? De måste i alla fall ha blivit “stora” under senare året då jag sett dem överallt och i kampanjer osv. Bra att veta – har inte sett dem i Finland vad jag kan minnas. Men ärligt talat föråt jag mig lite på dem ;)

 1. Jag trodde inte att vi skulle sakna saker från svenska mataffärer, men det gör vi. I Frankrike fanns faktiskt det mesta, men i övriga Europa är utbudet sämre (särskilt på Balkan). Vi saknar utbudet av skaldjur i Sverige (kräftor, krabba, räkor som smakar något), kantareller och tusen färdiga grejor som är lätta att köpa med sig som potatissallad, potatisgratäng, pajer… sånt finns inte. Annat som finns här och där, men alltid är ruskigt svårt att få tag på är broccoli, creme fraiche, avokado och färdiga kalla såser. Och förstås sånt som hårt bröd, saltat smör/margarin, sill osv. Alltså, det finns hur mycket som helst att sakna ;)

  1. Åååh så spännande när ni besöker alla dessa platser och länder alltså! Men om man vänder på det – vad kommer ni sakna efter resans slut? ;)

 2. När jag reser eller då jag bott utomlands är det få svenska saker jag saknat Jag är nog en sådan som älskar att botanisera i nya saker och det svenska köket är ganska smaklöst, dvs det är få smaker i maten. Däremot kan jag sakna färsk jäst för att kunna baka bra. Jag blev aldrig duktig på att få till det med torrjäst. Ha de bra!

  1. Ah så intressant! Jag gillar rätt basic smaker faktiskt. Det värsta jag visste som barn var när pappa gjorde grytor med massa olika saker i. Eller mamma pizza med för mycket pålägg (sa att hon gjorde gryt-pizza) haha.. Har blivit lite bättre med åren dock ;)

 3. Haha, när jag åker till Finland vill jag äta KORV för den svenska är så hemsk. Alltså, falukorv, vad fan är det? (om man inte är uppvuxen med det…).

  Det finns mycket mer småkakor/kex i Finland tycker jag. Dominokex… Mmmmm…

  Och glass. Valio och Ingmans glass. Hej uppväxten!

  1. Hahaha! Jag undrar vad som är fel på den finska korven?? Finns ju inte ens falukorv? Vilken av den finska gillar du? :D
   Hmm har nog inte smakat domino – är inte det som oreos?

   1. Nej, det är RÄTT på finsk korv, innehåller lixom kött :D

    Domino är lite lika oreos ja. Finns med mintsmak…. Och Fasu Pala med mint! Mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.