Jennifer sandström

Att städa, eller inte städa.

Godmorgon bönor. Igår såg himlen ut såhär:

Wowowow! Jag är lite avis på teamet som får sitta i hörnet där man ser alla solnedgångar från första parkett!! Jag kan verkligen fastna i ett sånt här ögonblick och bara vilja krypa in i den där himlen.

Annars då? Dagarna och jag vi pinnar på. Varvar finskakursen med att gå och träna. Jobbar och bloggar. Jag brukar säga att det är ett heltidsjobb att ha ett heltidsjobb. Hur sjutton klarar föräldrar det? Att ta hand om sig själva + andra små liv? Obegripligt och fruktansvärt imponerande. Men å andra sidan inte konstigt att folk blir utbrända. Eller anlitar nannys osv.

Jag förstår att nannyn känns som ett relevant alternativ – och ännu hellre någon som också städar hemma. Och lagar mat. Jag överväger redan nu att anlita någon som kommer och städar varannan vecka. Okej det kanske inte borde vara så svårt i en lägenhet på 30-40 kvadrat – men det handlar om prioriteringar, eller hur? I alla fall vad jag försöker intala mig själv. Vissa lägger sina pengar på dyra handväskor och smink, andra prioriterar ett rent hem, hehe. Hur tänker ni?

Och vad är egentligen ett rent hem? Hur ofta städar ni och vad gör ni, dammsuger/skurar/dammar osv?

FÖLJ:

33 svar

 1. Kan inte du skriva mer om dina resor som du gör? Vore så kul att läsa om!

  Jag reser en hel del, tillsammans med vänner, ensam eller med min kille. Tror att vi reser utanför Europa kanske tre gånger per år? Ofta rätt spontant, för att hälsa på vänner i Afrika eller Mellanöstern. Eller Australien :D. Och sen reser vi nog inom Europa åtminstone en gång per månad, men det kan vara pga jobb eller projekt också. Det är ju så himla roligt!

  Så, för oss som älskar att resa men inte nåt “globetrotter”-status, kan du inte berätta mer om dina resor som du gör? :) Alltså inte gamla resor utan sånt som du har planerat etc :).

    1. Tack för din support Malin – men måste tillägga att Zoe är en trogen läsare som kommenterar innan så jag har en överlag fin bild av henne. Att resor är en miljöförstörare är en annan diskussion. Puss och kram till dig med, jättekul att du läser bloggen! Och fortsätt dela med dig av kloka tankar ❤️

    1. Förtydligande: Jag bara trodde att du kanske reste mer än vad du skriver om i tråden och tänkte därför flika in att det vore kul att läsa mer om själva resorna. Men jag läste inlägget nu som du länkade till och om jag förstår rätt så är det Warszawa och Indien som du har planerat? Det låter ju trevligt :). Såg att du var intresserad av Syd/centralamerika så hoppas du kommer i väg dit, det är supertrevligt verkligen!

     Vi satsar i år på Portugal, Costa Rica, en sväng till Berlin, Paris och London, och sen Japan och NY till hösten :).

      1. Vi gör massvis med saker för miljön och vänder i vardagen ut och in på oss för att vara så miljövänliga vi bara kan. Men ja, vi reser mycket.

       Vi reser mycket för att vi har familj utspridd i hela världen. En liten mormor i Costa Rica som vi vill träffa varje år, en syster på Nya Zeeland, en pappa i NY. Vi är en väldigt internationell familj och för att få en chans att träffas, och stötta den som kanske behöver just då, så reser vi. Vi reser även för att träffa vänner, eller för att vi tvunget måste i jobbet (och då försöker vi oftast tajma det så att vi kan stanna någon dag extra på plats). Portugal tar vi bilen till, då vi bor nära.

       Din kommentar var uppenbart spydig och otrevlig så jag hade kanske inte behövt svara, men jag ville göra det ändå. Nej, vårt resande är inte miljövänligt, precis som att Jennifers resor mellan Sverige och Finland inte heller är det. Men alla prioriterar på olika sätt och i exempelvis jennifers fall så förstår jag att hon väljer att flyga som hon gör. I vårt fall väljer vi bort otroligt mycket annat miljöovänligt för att kunna träffa familj, vänner, sköta vårt jobb samt njuta av vår största hobby: resor.

     1. Mitt reseintresse utvecklades till att vilja ha mer av en kultur än att bara besöka ett nytt land eller stad då och då som vilken annan turist som helst. Därför har jag bott i flera länder under en längre tid. Det finns mycket kvar som jag vill se och uppleva – och om jag ska hinna med allt så kommer jag givetvis vilja resa även på turist-nivå och inte nödvändigtvis bo i alla nya länder ;)

      Just nu är dock en tid då jag fokuserar på att bo in mig i Finland, utvecklas karriärsmässigt samt spara pengar för framtida resor och planer – så därför har jag inte någon resa inbokad just nu (förutom Gällivare då, men det är ju hemma, hehe).

   1. Vet du, det känns så tråkigt att det blev tjafs härinne på dina fina blogg. Jag vill bara säga att jag verkligen inte menade något illa med det jag skrev, det var ingen pik på något vis och jag ber om ursäkt om det var otydligt.

    Det känns så olustigt att jag nu känner att jag ska sitta och förklara mig för nån sur läsare till dig som tycker att jag miljöförstör så mycket så jag tror jag skippar att kommentera i framtiden.

    Men återigen – menade verkligen ingenting illa!

    1. Zoe – jag svarar mer senare men vill bara säga att jag faktiskt inte trodde du menade något illa och det var därför jag frågade rakt ut på en gång, ville få det bekräftar så jag kunde släppa det och inte gå runt med en olustig känsla :) Puss till dig – jag älskar dina kommentarer!

 2. Vi har städhjälp en gång i veckan. Vi har tänkt så att när vi både jobbar mer än en svensk heltid, jag har en tjänst på 45 timmar/vecka. Och jag vill inte ens tänka på hur mycket V jobbar, så har vi råd och kan istället lägga den tiden på saker vi behöver så som umgås, träna, sova (just nu för min del).
  Även om städerskan städar så behöver vi plocka undan, dessutom har vi ju allt annat vardagsgrejs att göra. Laga mat, handla, stöka undan, tvätta etc.
  Skulle vi få dålig ekonomi är städningen det första som ryker. Det är verkligen lyx och inget nödvändigt.
  Just nu går jag dock runt med känslan av att alltid ligga efter ned hemmet. Blir aldrig riktigt trivsamt utan stökigt mest hela tiden. Men idag ska jag försöka ta mig ett ryck!

  1. Det är verkligen något som känns som det största uppvaknandet med att “bli vuxen” – att vardagssysslorna aldrig tar slut. Känns som om jag inte hela livet kan gå runt och tycka att det är “jobbigt att behöva plocka undan och tvätta” – utan att man mer borde acceptera det och bara göra det, precis som när man borstar tänderna ;)
   Men jo, jag tänker likadant – om man har en inkomst, så varför inte? Att färga håret och köpa nya kläder är ju ofta också lyx ;)

 3. Nanny skulle jag aldrig anlita – man har rätt att jobb 75% tills barnet är 12 i Sverige och då skulle jag prioritera att gå ned i tid framför att någon annan ska ta hand om mitt barn. Vi skaffar ju barn för att vara en familj… alla får göra som de vill, men för mig är kvalitetstid med familjen viktig. och jobbar jag 100% (45h i mitt jobb) så tror jag inte att jag orkar vara den mamma jag vill vara. Är nere på 50% nu i väntan på bebis – helt perfekt, tycker jag! Även om det är trist att orsaken är för att kroppen inte klarar av de villkor mitt jobb bär med sig.

  Städhjälp däremot, det skulle jag gärna ha, även om jag inte lyft ett finger här hemma på månader. När vi har råd, då får det prioriteras… :)

  1. Alltid intressant att höra olika åsikter i frågan! Jag vet ju faktiskt inte hur jag kommer resonera när/om jag skaffar barn. Men tänker att en nanny inte behöver vara där jämt men istället underlätta när det behövs. :)

   1. Förstår folk som väljer det, men jag kommer att välja att vara med mina barn så mycket jag kan.. FAST så har jag ju en engagerad familj som jag är med jämt, så därför skulle nanny aldrig ens komma på fråga, jag har ju familjen.. Så helt på egen hand roddar vi ju inte runt det sen, man behöver ju tid för relationen också tänker jag.. :)

    1. Klokt Johanna! Det är ju väldigt sant – så värdefullt att ha familjen! Det kan nog vara en anledning till att jag förmodligen kommer vilja bo närmare släkten om det skulle bli aktuellt ;)

 4. Angående nanny är det relativt vanligt i Tyskland med typ dagmamma, en kvinna som har typ fem barn kanske som hon tar hand om. Det tycker jag känns som ett bra alternativ när barnen är små. Vi vill jobba när barnet är runt ett även om vi har sex årsföräldraledigt här.

 5. Vi är värdelösa på att städa. Vi är båda pedanta så det är ganska ordningssamt hemma men vi dammsuger bara när vi ska ha gäster typ (i bästa fall). Just nu jobbar Peter hemma hos en kollega till mig (bygger walk-in-closet till hennes och hennes döttrar). De har städerska två gånger i veckan… ;)

  1. Haha ja det är bra med gäster, då får man anledning att städa! Oh shiit, två gånger i veckan, hur stökigt kan det bli? ;)

 6. Alltså globetrotter-kommentaren ovan, så dryg. :O
  Jag förstår verkligen att man prioriterar städhjälp om man har familj.. Och annars också, för vardagen är hektisk för många. Å andra sidan borde alla ta hand om grundläggande saker som att städa upp efter sig. Och så har jag läst en del kritik om att städhjälpen ofta är invandrade kvinnor som inte har några andra alternativ än att städa upp efter vita privilegierade västerlänningar. Det skapas orättvisa strukturer och allt det där. Vi gör karriär och de skrubbar våra golv. Håller definitivt med om det på ett teoretiskt plan. Men ja, det är en svår fråga, för städhjälp betyder ju också att arbetstillfällen skapas och en chans att komma in på arbetsmarknaden. Svårt som sagt! :)

  1. Jag förstår vad du menar Astrid. Jag kan nog tänka mig att om jag hade kommit till ett “nytt land” hade det känts bra att kunna göra något jobb där jag inte var beroende av språket.
   Men har inget bra svar på problemet egentligen. Det enda jag kom och tänka på var att jag t.ex. upplevde klasskillnader så mycket starkare i Indien än vad jag någonsin gjort i Sverige. Du KAN jobba som städare/fönsterputsare men vara typ medelklass ändå?

 7. nej skulle inte anlita städhjälp pga av att jag gillar att städa. Jag rensar hjärnan när jag städar, tycker om det! Däremot kommer jag i framtiden när jag tjänar lite mera att beställa hem mat via nätet… det kostar inte allt för mycket med hemkörning men de sparar enormt mycket tid och ork. Jag tycker det är en hemskt bra tjänst och tänker att för barnfamiljer är det extra bra :) har provat Linas matkasse…mkt god mat men lite för dyrt.

  1. Jag gillar faktiskt också att städa, men känner att jag kanske hellre prioriterar att t.ex. blogga/plugga finska/träna/laga mat och dygnet har bara så många timmar. Och ja, beställa hem mat, det tror jag är framtiden!

 8. Jag bor på 33 kvm och städar typ jämt…. Nä, men jag försöker se till att inte rådda ner alltför mycket. Dammsuger ett par gånger i veckan, lite beroende på hur mycket grus hundarna drar in (de fäller inte så ingen päls iaf) och torkar golvet en gång i veckan. Annat gör jag varje dag, eller så ofta det behövs. Att bara torka av spisen, plocka in disken, skura toaletten eller så tar ju ingen tid alls egentligen, det är när man måste göra allt på samma gång som det blir tråkigt att städa.

  Men jag var tvungen att fylla 30 för att inse det :)

  När jag var sambo hade vi städhjälp men det har jag inte råd med längre och det känns inte lika nödvändigt i min lilla lägenhet. Var alltid lite meckigt med hundarna åxå, ville inte att det skulle komma nya främmande människor hela tiden när man inte var hemma själv.

  1. Haha det är så sant – om man är bra på att hålla efter tar det ju inte mycket tid att städa EGENTLIGEN. Det handlar kanske om att få in den där rutinen “åh nu tar jag och dammtorkar den här hyllan innan jag går till jobbet” eller vad det nu kan vara. Och så städas allting successivt efterhand.

 9. Hade jag bott själv, eller varit sambo utan barn, så hade jag överväg städhjälp. Nu har vi två barn varannan vecka och då borde vi väl _verkligen_ ha en sådan tjänst? Nej, tvärtom faktiskt. Jag resonerar så här; vil jag bidra till att “lära” barnen att man inte behöver städa själv eller lyfta ett finger? Vill jag lära dem att allt löser sig av någon annan, att curla dem in i en värld där man bara kan släppa saker med vetskapen att någon annan tar över?

  Nej. Så vill jag inte ha det. Så länge den tillvaron fortsätter så kommer vi att städa själva och lära barnen att hålla ordning och reda. Det i sig är ett helt företag. Tjat AB kallas det. ;)

  1. Hmm, klokt resonerat! Då får jag alltså passa på att utnyttja städhjälp massor tills barn kommer in i bilden ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.