Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Att resa ensam VS resa med pojkvän

Första gången jag var på resa ensam

För tre år sedan åkte jag för första gången iväg på helt egna ben ut i världen. Resan gick till Nya Zeeland, och det var min längsta flygresa och den första jag gjorde ensam utomlands. Det gick bra, jag till och med gillade det. Efter min tid där var jag 5 veckor och reste ensam i Australien – och jag tror aldrig jag ens reflekterade över att det skulle vara svårt/jobbigt/tråkigt/ensamt att resa ensam då? Det kändes helt enkelt rätt. Jag kom till Cairns och hade ingenting planerat eller bokat utan visste bara att jag var tvungen att vara i Melbourne 5 veckor senare. Och allting gick hur bra som helst och var helt fantastiskt!

resa själv

Att resa ensam i ett land som Australien är kanske det enklaste landet att resa själv i. Bilden på mig här framför Operahuset i Sydney är taget av holländska Feriel som jag träffade på hostlet. Vi klickade direkt och umgicks i ett par dagar, hade samtal som gick på djupet och vi båda kände lite att det var som att träffa en själsfrände. Hon levde sin dröm och flyttade senare till Australien.

Varför ska man resa ensam?

 • Det jag skulle vilja säga är det absolut finaste med att resa ensam är just de människor man träffar och utbyter livserfarenheter och historier med. Det gör du aldrig på samma sätt om du reser med någon, vare sig det är en kompis du reser med eller din pojkvän/flickvän.
 • Att gå utanför sin komfort-zon genom att resa ensam är otroligt självutvecklande. Det är du som tar alla beslut, du väljer resrutt, du löser problemen som du stöter på, du tittar på kartan och lär dig att hitta. Du gör det du vill göra, du behöver inte anpassa dig efter någon annans behov och vilja. Du har inte heller någon direkt trygghet att luta dig tillbaka på och det gör att man växer!
 • Det kan också vara så att det enda alternativet är att resa själv, till exempel för att du inte har någon kompis som vill resa dit du vill eller kanske inte kan resa när du kan osv. Det är en väldigt bra anledning till att åka själv – låt inte andras resedrömmar och scheman hindra dig från att upptäcka nya platser i världen!

resa ensam

Fördelarna att resa med någon annan?

Även om jag uppmuntrar alla att faktiskt våga ta det där steget och ge sig ut i världen på en resa på egen hand, vare sig det är i Europa, kanske bara till Norge, eller så långt bort som till Kanada eller Indien, så är det väldigt fint att ha någon att resa med, faktiskt.

Att ha ett resesällskap att dela alla upplevelser med är ovärderligt. Från dag 1 som börjar med planerandet inför resan och allt bokande och till exempel resan dit. Det är så magiskt mysigt att flyga tillsammans med någon (som man är kär i, är också ett plus). Sen hela resan är också fin att dela med någon, man upplever allt gemensamt och kommer flera år senare fortfarande kunna se tillbaka på den där resan man gjorde och prata om de gamla, härliga minnena.

Tips till er som reser i par eller i grupp:

Det här är egentligen tips som ska förebygga att ni blir osams under resan och förhindra onödiga småtjafs eller bråk. När man reser ihop med sin pojkvän/flickvän eller i grupp spenderar man nämligen väldigt mycket tid tillsammans, i en okänd miljö, och även om det är för det mesta helt fantastiskt så är det även lätt hänt att det inte går som på räls hela vägen. Så här kommer några tips från mig till er!

resesällskap tips

Bilden: På Nya Zeeland, vi var 4 små vans som reste ihop en vecka runt sydön. Jag och min bästa vän som kom så fantastiskt bra överens då blev lite irriterade på varandra under resan och först när vi var hemma igen satt vi oss ner och pratade ut om det och det löste sig.

Mina topp 3 bästa tips

 • Planera. Det är bra om ni tillsammans sätter er ner och planerar inför resan. Eller åtminstone ser till att ni är på ungefär samma nivå och att ni har liknande tankar om hur resan ska gå till och vad ni vill “få ut” av resan. Vilka platser ska ni besöka? Hur mycket tid vill ni lägga på olika aktiviteter? Osv. Om det visar sig att ni har väldigt olika tankar om resan kan ni alltså från början se till att kanske inte göra allt tillsammans utan dela upp det så att ni båda är nöjda med resan efteråt.
 • Se upp för lågt blodsocker! Ofta när man reser eller när man upptäcker en ny stad är det lätt hänt att timmarna går och plötsligt är det redan eftermiddag och man har inte ätit något sedan lunch. Eller så letar och letar man efter den absolut bästa restaurangen – och plötsligt sjunker blodsockret så lågt och någon tappar tålamodet och ryter ifrån. Det är nog den största fällan för alla par oavsett om man är ett kärlekspar eller vänner. Mitt tips? Se till att alltid ha något litet att äta med er – eller stanna på närmsta lilla kiosk och köp något, vad som helst!
 • Glöm inte bort ensamtiden! Oavsett om det är en lång-helg i en storstad, en vecka i Grekland eller tre månaders backpacking så kommer ni go nuts på varandra om ni spenderar exakt all tid tillsammans. Se därför till att ta några minuter eller någon timma då och då ifrån varandra. Gå ensamma på stan och bestäm en tid ni möts igen, ta en promenad om du känner för det eller sätt dig ensam på ett café och läs en bok en stund.

Men det finns som sagt många bra fördelar med ett resesällskap! Till exempel finns det alltid någon som kan ta en bild på dig – även om selfiesticks är överallt nu för tiden så går ju inget upp emot en fin äkta porträtt+natur/turistattraktion-bild.

resa ensam eller med någon fördelar resa ensam varför ska man resa ensam

De två översta bilderna är från San Sebastian – fantastiska surf-staden i norra Spanien, nära franska gränsen. Och den tredje bilden är någonstans mitt emellan Bilbao och San Sebastian längs den fina kustvägen som följer havet hela vägen och går berg upp och berg ner.

Sammanfattat? Res själv åtminstone en gång i livet eller när situationen kräver det! Och när du reser i sällskap – följ mina tips för att underlätta resan och undvika att bli osams :-)

Vad är din erfarenhet av att resa ensam – har du gjort det och vad tycker du?

FÖLJ:

17 svar

 1. Spot on! Jag tror att många inte vågar resa själva av flera skäl. Dels för att de är otrygga men också för att ens ev. partner kanske blir sur för att du sticker iväg själv. För att inte tala om omvärldens syn på ensamresor. “Har ni bråkat?”, “Är du singel igen?” och dylikt är inte helt ovanligt.

  1. Jag tycker det är nästan coolare att “våga” resa ensam när man är tex i ett förhållande. Det blir ännu mera självständigt på något vis – det är ju lätt att kompromissa och istället göra något som båda vill göra. Men nä, jag ser upp till det och hoppas att jag också kommer åka på en ensam-resa så småningom :) Och det är intressant om vilken allmän syn man har på det också, just med kommentarerna som du upplevt.

 2. Ska resa själv nu efter jul, tre månader backpacking i Asien. Lite nervös, tror jag kommer klara det galant, men bara det att inte ha någon att dela det med. Har dock fått med mig lillasyster under de första 18 dagarna. Pojkvännen får dock stanna hemma, inte backpacker typen och så är det inte hans dröm att resa på det sättet.

  Kram!

  1. Gud så häftigt Clara! Du har inte rest ensam något innan eller? Jag tycker det är modigt och ballt att du gör det i alla fall och lämnar pojkvännen hemma! :) Var någonstans kommer du resa?
   Kram!

   1. Var på utlandsstudier förra hösten, men då hade man ju tagit kontakt med några innan och det fanns boende, en skola etc. Det blir Asien, Thailand, Indonesien, Vietnam och Kambodja ! :)

 3. Håller med, älskar att resa själv men älskar också att resa med andra. Men alla borde resa själv någon gång för man växer som person :)

 4. Bra tips tycker jag! Jag och Peter är väl ganska bra på att resa tillsammans gissar jag, efter 9 månader i en husbil ;) Vi ger varandra tid (att läsa eller sitta vid datorn kan vara egen-tid) och han vet att jag måste äta MINST 3 gånger om dan – annars blir jag otrevlig ;)

 5. Efter att ha varit i Berlin med en kompis i helgen känner jag att jag bara måste åka i väg någonstans i vinter. En vecka var som helst, bara det är ljust och varmt och går att njuta av att göra ingenting, ungefär. Se landskap och natur, läsa bok och låta tiden sakta ner. Har jag tur (om det nu är tur – det är ju det som är frågan) får jag sällskap, men annars har jag faktiskt närmat mig tanken att just resa själv. Jag som knappt reser något över huvud taget (men det är ju något jag vill göra mycket, mycket mer). Så jag tror just nu att det blir av oavsett. Och det känns redan väldigt rätt. Märkligt enkelt ändå, att vänja sig vid tanken.

 6. Jag reser ofta ensam i “jobbet” men det är ju lite annorlunda då, då är resan bara transport och väl på plats blir jag ju omhändertagen. Däremot har jag rest ensam till New York. Bodde hos bekanta, men skötte mig själv hela dagarna och reste ju ensam. Tycker åxå man har lättare att få kontakt med folk om man är ensam.

 7. Hittade det här inlägget via Discovering the planets lista :) Härligt inlägg och håller verkligen med dig! Älskar också att resa ensam men såklart även ihop med sambo eller vänner. Två olika sätt att resa som båda ger en mycket! Var dessutom precis i Australien och reste runt själv :)

  1. Vad roligt att du hittade hit Lina! Ska spana in din blogg också (älskar när andra bloggare kommentarer så kanske man kan hitta någon ny spännande att följa!) Vad kul att du också rest själv i Australien – helt klart ett passande land att göra just det i :)

 8. Här sitter jag och söker på olika forum och inlägg om att resa själv, då jag känner hur nervositeten ökar för varje dag jag närmar mig min avresa till Kanada. Givetvis ensam.
  Har själv endast varit i London och runtom i Skandinavien (och alltid med sällskap) och nu väntar denna galna resa till andra sidan jordklotet, shit så nervös jag är!
  Och inte nog med det så ska jag hälsa på en vän därborta i några veckor, som jag dumt nog fått känslor för. En typisk backpacker kille. Hur perfekt?!?! haha
  Känns bra att läsa inlägg som dessa, man blir liksom lite coolare med hela situationen. Tack för bra ord & tips! :) KRAM

  1. Men hej Josefine! Tack så mycket för din kommentar – måste säga att det alltid är lika kul att få höra om andras storys :) Gud så häftigt, klart du ska åka iväg ensam! Det är okej att vara nervös, rädd och allt möjligt, det är vi alla första gången när vi ska så långt borta! Men du kommer ju ha en vän där som välkomnar dig sen, alltså älskar att du åker för kärleken och se vart det kan bära! Önskar dig massor av lycka till och hoppas det blir superkul. Förresten hur flyger du? Mellanlandingar och så?
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.