Jennifer sandström

Att plugga på Högskolan i Jönköping.

Hur är det att plugga på Jönköpings högskola?
Hur är Jönköping som studentstad?
Vad är egentligen utbildningen “international management”?

På efterfrågan och passande nu i söka-högskola-tider kommer ett inlägg om Jönköping som studentstad, skolan i sig och min utbildning.

Jag trivs med Jönköping både med staden i sig och utbildningen! Det är en trivsam stad och studentlivet är kul med en toppenbra kickoff-vecka, fester under hela terminerna och olika event och tillställningarna. På högskolan finns det hur mycket som helst att engagera sig i och det rekommenderar jag verkligen att man gör! Jag var bland annat med under första året och arrangerade modevisningen Spring Inspiration och startade sen med några tjejer det kvinnliga karriärsnätverket Vilja. Kul och givande!

→ Läs också: Att plugga på Jönköping University – frågor & svar ←


Två bilder från vår inspark/kickoff-vecka 2011, när vi var faddrar.  

Utbildningen International Management känns bra om man inte är helt säker på vad man vill; kanske starta eget, sikta på en chefsposition, kanske inom ekonomi, ledarskap, HR eller marknadsföring. Det är lite av allt och på så sätt väldigt bra. Internationella handelshögskolan (JIBS) där jag går är en av de fyra fackhögskolorna och JIBS slogan är “entrepreneurial in mind and international at heart”. Det  speglar skolan ganska mycket.

När jag började fick man göra två utlandsterminer, nu tror jag det bara är en och den skulle jag varmt rekommendera att man gör! Det finns inga nackdelar med en utlandstermin. Det var ett äventyr och är erfarenheter och minnen jag kommer ta med mig till graven! Jag skulle rekommendera alla att plugga utomlands – mer info här.


Kanada under våren och Nya Zeeland under hösten 2012. Ett magiskt år.

Jag är sjukt nöjd med min snart tre års utbildning och även om jag inte är helt säker på vad jag vill göra framöver så känns det som en bra grund att bygga vidare på!

Högskolan har även bra kontakt med företag men egentligen främst gynnsamt för civilekonomer. Jag ser att skolan har potential och många punkter att utvecklas på, men det är fortfarande en ung skola som jag tror kommer bli vassare och vassare allt eftersom. Jag är nöjd och kan rekommendera den! Jag har å andra sidan ingen skola i Sverige att jämföra med. JIBS främsta styrka tror jag är utlandsterminerna, jag har inte hört om någon annan skola som är så bra på att ordna och har så pass bra utbyten som JIBS har.

Något jag upplever som en nackdel är nivån på lärarna många gånger känts väldigt låg. Jag vet inte om det är så överallt? Att lärarna inte är inspirerande eller ens besitter förmågan att hålla en intressant/givande föreläsning. I ett par kurser har vi helt skippat föreläsningar för att det inte gav någonting och sällan har föreläsningarna känts så givande som jag tycker de borde vara och som man faktiskt enstaka gånger upplevt att de kan vara! En bra lärare är verkligen undantaget och normen är att föreläsningarna är tråkiga just på grund av föreläsarna/lärarna.

Men överlag rekommenderar jag Jönköping, JIBS och international management!

Om du vill veta mer kan du läsa det uppföljande inlägget med svar på vanliga frågor och svar om att plugga på Jönköping University.

Har du ännu fler frågor? Ställ dem nedan eller via mail.

FÖLJ:

8 svar

 1. Oj, är du säker på att det bara är en utlandstermin? Varför? Blev ju så inställd på två.. Hehe
  Aja, har läst igenom stora delar av dina bloggar, med lite stalkervarning kanske, och blivit väldigt inspirerad (på fler plan än bara gällande val av skola). Är dock fortfarande osäker, väljer mellan götet och jkpg och väntar in i sista stund att bestämma mig. Har ju fortfarande några timma på mig… Åh.
  Tänkte att det i alla fall kunde vara roligt för dig att veta (?) att jag läst allt skrivet sommaren 2010- sommaren 2012 med undantag för spotlifebloggen som inte finns längre? I början bara med research ang skola i åtanke, nu av rent nöje. Är inte en stalker, jag lovar, men känner igen mig själv i så mycket du skriver :) tack för tips och inspo! Kram

 2. Hej! Fin blogg du har.
  Jag blev väldigt intresserad av den utbildningen men har några frågor, antar att det är en hel del föreläsningar. Jag är väldigt, väldigt blyg som person och klarar i stort sett inte av redovisningar. Blir så nervös varje gång, skakar med både röst och kropp och mår allmänt dåligt av det. Så jag undrar, är det mycket redovisningar och föreläsningar som man ska hålla själv eller i grupp? Och om det förekommer, hur kan det se ut i så fall? Är det inför jätte många personer eller bara sin egen klass?
  Förlåt för konstig och jobbig fråga kanske, men hoppas du orkar svara, hade betytt mycket!!

  Många kramar :)

  1. Hej Daniela! Tack vad snällt. Angående utbildningen, du behöver absolut inte vara rädd för det. Jag har inte haft en enda redovisning ensam och när vi haft redovisningar, i grupp, har det alltid varit i väldigt små klasser :) så borde inte vara några problem för dig. Det finns dessutom “våga tala” kurser osv som man kan gå vid sidan om studierna för att lära sig våga hålla en presentation. Jag tror det är bra att bemästra sina rädslor! Vad är det värsta som kan hända? Börja öva smått och sakta kommer du känna dig mer säker :) kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.