Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Att göra i Uppsala på sommaren

Uppsala är fullt av fjärilar som flyger omkring. På söndagsmorgonen ser vi en liten flicka som förskräckt stannar upp, pekar på marken där det ligger glassplitter och utbrister ”Vad ÄR detta, pappa?” och det känns som det tydligaste exemplet på att gatorna alltid är rena och fina.

Lika många cyklar som fjärilar finns det. Ordentliga cykelställ överallt, breda cykelvägar och noga markerat även där du inte bör cykla. I centrum är det gågator och längs Fyrisån breder bryggorna ut sig. Det är restauranger och caféer, uteserveringar och parker. En stad för människorna. Och där man bygger om eller förnyar hänger trevliga meddelanden, som ger intrycket av en trevlig stad.

Och så här under sommaren, som under den härliga helg jag och min kille tillbringade i Uppsala, vad kan man då hitta på?

Läs också min guide till Uppsala med ännu fler tips!

Utsikt över ett grönskande Uppsala från slottet.

Att göra i Uppsala på sommaren

I mitt första inlägg om Uppsala där jag berättade om några av helgens höjdpunkter nämnde jag att Uppsala kanske är en plats man mer tänker på som studentstad än sommarstad. Men sommaraktiviteter finns det gott om! Under våra tre dagar här, i trettiograders värme i slutet på juli, fick vi prova på en äkta sommarhelg.

Här kommer de somriga Uppsalatips jag samlat på mig!

* Hyr cykel!

Egentligen är Uppsala en kompakt stad med gångavstånd överallt, men med tanke på dess cykelvänlighet och de platser som finns att upptäcka en bit utanför staden så kan jag verkligen rekommendera att hyra en cykel!

SkiTotal som hyr ut cyklar ligger mitt i centrum och där fick vi låna varsin cykel att ha under helgen. Jag gillade att cykla runt och se staden lite mer från en locals perspektiv. Cykelställ finns det som sagt gott om och vägarna är enkla att följa.

Om du bor på Clarion Gillet kan du även hyra deras cyklar.

Förslag på cykelutflykter från Uppsala:

Här är några platser som ligger en bit utanför Uppsala och som du kan ta dig till med cykel om vädret lockar. Många platser är influerade av Linné som ni hör på namnen. De ligger på olika avstånd från Uppsala och allt beroende på vad du är intresserad av att se och hur långt du vill cykla.

Tips: Om du inte kan eller vill cykla kan du istället ta en tur på museijärnvägen Lennakatten med det charmiga gamla tåget. Läs mer här.

* Upptäck Gamla Uppsala

Ja, hoppa på cykeln (eller ta bussen) och ta dig ut till platsen som ursprungligen bar stadens namn och som idag går under benämningen Gamla Uppsala. Det ligger bara 5 kilometer norr om Uppsala centrum.

Om du cyklar finns det ett par olika vägar: du kan följa den större vägen som är väldigt bra cykelväg men jag rekommenderar att ta den som går lite västerut. Det är en mysigare cykelväg på grusstig. Om du slår in Gamla Uppsala i Google Maps så väljer du den vänstra vägen istället för den högra. Se rutten här.

I Gamla Uppsala rekommenderar jag ett besök på museet och en fika på Odinsborg. På bilderna ser du från höger: de omtalade kungshögarna som är gamla gravplatser, kyrkan, caféet och muséet.

Missa inte museets VR-upplevelse där man får gå in i en värld av hur det faktiskt var när Gamla Uppsala var en by år 650 – man kan till och med gå in i en av kungahögarna!

Miljön här har har en stark viking-vibe och i museibutiken kan du faktiskt köpa med både horn som dricksglas och mjöd på flaska.

* Takvandring på Uppsala Slott

Vill du få en guidad tur av Uppsala samtidigt som du får känna lite puls och adrenalin – med stans bästa utsikt? Då ska du boka in en takvandring på slottet! Passar alla, utom möjligen de som är väldigt höjdrädda och inte känner för att pusha de gränserna.

Turen tar ungefär en och en halvtimme (inklusive genomgång innan och lite kaffe och prat efteråt) och här kan du läsa mer om hur det fungerar samt boka in dig!

* Äventyrsbanan i Fjällnora

Eller varför inte göra äventyrsbanan i skogen? Samma företag som ordnar takvandringen erbjuder även det här äventyret. Jag har inte testat denna men däremot gjort en liknande bana i Finland och det är barnsligt roligt att få klättra upp bland träden och ta sig igenom en hinderbana.

Äventyrsbanan i Fjällnora ligger en bit utanför stan men det går buss hit om du inte känner för att ta cykeln och ge dig ut på ett litet längre äventyr på 21 km.

* Paddla kajak på Fyrisån

För dig som känner för mer äventyrliga aktiviter, gillar att röra på dig och att vara nära naturen är en kajaktur på Fyrisån ett möjligt alternativ! Jag blev faktiskt tipsad om detta av en vän uppe i Gällivare. Han rekommenderade turen söderut till Flottsund!

Här kan du läsa mer om att paddla kajak på Fyrisån och vilka val som finns. Det är anpassat för nybörjare så ingen förkunskap krävs och passar alltså också om du vill testa kajak för första gången!

Min vän och resebloggaren Lisa har inte paddlat kajak men däremot paddlat SUP på Fyrisån – också ett grymt tips! Läs mer om upplevelsen här i hennes blogg.

Fyrisån och alla cyklar som ger lätta Amsterdam-vibbar.

* Marknad på Vaksala torg

På Varksala torg är det loppmarknad varje lördag. Här är det blandat annat folk som säljer frukt och grönt men också andra som ställer upp sina loppisbord med gamla fynd med alltifrån kläder och skor till böcker och lampor.

Promenera genom marknaden på Vaksala torg, se om du kan fynda något och spana samtidigt in det häftiga konserthuset som finns precis här vid torget samt skolan som ligger längs med andra sidan av torget och är en äldre, vacker byggnad.

* Botaniska trädgården

Givetvis måste du ta en promenad genom Uppsalas botaniska trädgård som ligger just intill slottet. Om du vill kan du gå in i växthusen som finns här men det räcker gott att bara gå runt utomhus också.

De två byggnader som finns i trädgården är Orangeriet Linnéanum och tropiska växthuset. Kom ihåg att kolla när de har öppet!

Botaniska trädgården sedd från slottets tak.

Något unikt som de hade här och som jag aldrig tidigare sett var en del i trädgården som tillägnats det skandinaviska fjället. De har alltså återskapat den skandinaviska bergskedjan med hjälp av stenblock i granit och olika växter som återfinns i fjällen. Ganska coolt!

När du är i området: fikat på Café Viktoria är omöjligt att låta bli. Deras äppeltoscapaj med vaniljvisp var sommarmagi! Tillsammans med en kall iste. Min kille som tog en glass i en liten bägare och en kolsyrad ingefärsdryck kan intyga att även det var ett bra val!

* Linnémuseet & trädgården

Jag minns fortfarande Linnea-dockan som jag hade hemma när jag var barn (minns ni den? Jag hade boken också!) och inför min vistelse i Uppsala kändes Linnémuseet som ett måste. Carl von Linné är en av de absolut främsta svenskarna genom tiderna (han var botaniker, läkare, geolog och zoolog!) och att få gå in i det som var hans hem på 1700-talet känns enormt lyxigt. Tycker det är fint att man lyckats bevara det så pass väl och att det idag är ett museum som alla kan besöka. Det ger en viss känsla att gå över gamla trägolv och beundra möblerna som är original från deras hem.

Trädgården är även den förtjusande. Gå runt i museet med audioguide som du sköter i ditt egna tempo (bra grej!) och flanera sent runt bland vackra blommor, granatäppelträd och äggplantor.

Läs mer och se öppettider här.

Carl von Linnés hus.

* Badplatser i Uppsala

Om det är härligt väder kan det vara nice att ta ett bad och jag vet inte om Fyrisån är särskilt badvänlig? Såg i alla fall inte någon simma runt där. Men när jag kollat upp vilka badplatser som finns i Uppsala så hittade jag ett flertal! Närmast centrum ligger äventyrsbadet Fyrishov men om du vill ta dig en bit utanför stan till något mer naturnära finns till exempel Lyssnaängsbadet och Fjällnora.

Här hittar du kommunens alla badplatser listade.

* Picknick i Stadsträdgården

Om solen värmer gott tycker jag du ska gå till något av Uppsalas caféer och ta med dig mat eller fika till Stadsträdgården. Slå dig ner på gräset i skuggan av träden eller på en brygga vid ån.

* Musikevenemang i Stadsträdgården

I Stadsträdgården ligger också Parksnäckan som genom hela sommaren ordnar större och mindre konserter och musikevenemang. Kolla deras hemsida och se vad de har på gång i sommar!

* Uppsalas bästa uteserveringar

Det är varmt i Uppsala när vi är här och överallt ser vi uteserveringarna fyllas upp under kvällarna. Här kommer några tips, främst tänkt för eftermiddag/kvällen:

Aalto's som vi åt middag på hade en härlig uteservering som rymmer många sällskap. Lite finare men ändå ganska avslappnat. Och min favorit, både när det kom till mat, omgivning och stämning!

Lilly's Bar som är en pizzeria/taquiera och betydligt mer chill, ligger mitt emot och har en okej uteservering precis vid gatan.

Stationen, nära tågstationen, har en superhärlig uteservering som passar perfekt för en kall dryck i den varma eftermiddagssolen.

Längs med ån finns också ett par restauranger som du kan ta en titt på, till exempel Åkanten bakom saluhallen och grekiska Restaurang Tzatziki.

Frenchi där vi åt en kväll hade en ganska nice terass och ju mer klockan blev desto mer festlig stämning blev det denna fredagkväll. Tror det kan vara ett bra ställe för en drink med vännerna.

Om det är för varmt eller regnar i Uppsala

Om det är väldigt hett ute eller om regnet öser ner kan jag tipsa om att besöka de museum och sevärdheter som finns inomhus. Här är ett par tips utöver de jag redan nämnt (som Linnémuset och botaniska trädgården):

* Uppe vid slottet finns: Fridens hus – som när vi var här hade en fin utställning om Astrid Lindgren, Uppsala konstmuseum och Vasaborgen. De två första har fri entré och det sista ska tydligen vara ganska spännande!

* Domkyrkan! Av de många kyrkor jag besökt världen över är detta en av de häftigare. Uppsalas domkyrka är något speciellt med sin enorma storlek, spännande interiör och historia.

Ett sista tips för ditt sommarbesök i Uppsala

Dubbelkolla öppettiderna! Uppsala på sommaren är en tid då många butiker har annorlunda öppettider och vissa stänger helt. Därför kan det vara bra att alltid dubbelkolla när något öppnar eller stänger, eller om de kanske har helt stängt vissa dagar.

Är du redo för en sommarhelg i Uppsala nu eller har du kanske några fler tips?

FÖLJ:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.