Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Att förklara pms för en kille

Jag vet inte hur mycket män egentligen vet om mens. Jag kan liksom förstå att de har dålig koll och faktiskt inte tycker att det är en supermysig grej att prata om? Mens är ju inte supermysigt. Och jag vet inte heller hur mycket män vet om pms? Förmodligen vet kvinnor olika mycket och lite om det också – beroende på hur drabbad man själv är.

Jag kan fatta att en kille lätt skulle kunna tro att pms kort och gott var synonymt med mensen. Men fullt så är det ju inte. Det är en biverkning av mensen, som oftast kommer innan (och under?) Jag informerar alltid min kille om att jag har det. Egentligen borde mensapparna som finns ta fram en version på appen för ens partner. Så kunde han få upp varningar ”pms is coming up, buy chocolate, give many hugs and be prepared”. Det kanske finns en sån app redan?

Samtidigt så är man aldrig riktigt 100% säker på att det faktiskt är pms, inte förrän mensen faktiskt dyker upp och man kan andas ut. Ja innan mensvärken griper tag i en och man dör i smärta, ibland och ibland inte. För vissa är det värre och för vissa är det inget problem alls.

Jag vet inte om ni någonsin har tänkt så, men varje gång tänker jag hoppas hoppas att den dyker upp nu. Så jag får en bekräftelse på att mitt normaltillstånd inte är att bryta ihop på tunnelbanan, vara sååå arg, känna mig halvt värdelös, eller känna att ingenting har någon betydelse alls.

Och det enda som hjälper? En pojkvän som fattar, kramar och säger att vi skippar gymmet – nu går vi och köper något gott till middag. Pojkvänner är särskilt bra att ha just då (om de inte råkar vara i skottzonen förstås).

Hade jag varit singel hade jag nöjt mig med choklad och hundra avsnitt av mad men.

Ps. Att jobba hemifrån i sin ensamhet och utan kollegor är särskilt jobbigt under jobbiga dagar. Bör hädanefter alltid planera in jobbdejter utifrån pms. Med awesome vänner är det svårt att deppa. I morgon ska jag i alla fall träffa både min österrikiska vän Tanja och Kugge.

FÖLJ:

13 svar

  1. Haha, kul att du känner igen dig ;) Så tycker man alltid lite synd om omgivningen som fått stå ut…

 1. Jag är så sjukt dålig på att koll på NÄR jag har PMS… Vet inte ens OM jag har det men gissar på det… måste logga det så att jag fattar och kan vara förberedd! :)

  1. Kanske har du inte så starka pms ifall du inte riktigt märkt av något. Och ibland ändrar ju kroppen beteende så då kan det vara svårt att hänga med. Men man kan alltid logga om man är deppigare än man brukar, arg eller typ hungrig – så kan man börja se mönster. Jag är till exempel huuur hungrig som helst en vecka innan mens.

 2. Ja fast det är klart att jag säkert har dagar då jag är extra känslig, extra arg eller extra hungrig… fast jag kanske inte riktigt kopplar det bara. Eller så är det inte så starkt som du säger… Jag har ju Natural Cycles så jag borde bara börja mäta igen, har inte använt den på länge…

  1. Jag har också perioder då jag lägger den på hyllan och inte mäter – särskilt om man är inne i en fas med oregelbundna sovtider. Men försöker lägga in kommentarer och sånt i appen ändå! :)

 3. Låter som att du har mycket besvär vilket är tråkigt.
  Låter också som att du har både partner och vänner som är väldigt förstående och hjälper dig må så bra som möjligt.
  Hoppas det sammantaget blir bra.

 4. Hade aldrig mensvärk eller pms före barn… efter barn… oh herrejesus! Humöret var vidrigt och jag svullnade upp (hade pms vid ägglossning). Heeeelt vidrigt… och en månad tänkte jag “åh, pmsen kommer aldrig. Skönt! Allt kanske är tillbaka till det normala…” men så var det ju bebis två i magen :) pms är verkligen svårt att förstå om man aldrig haft det.

  1. Åhnej! Då håller vi alla tummar att bebis 2 gör magi och efteråt är det åter till det normal (= inte hemskt) :)) Hur går det med gravidkrämporna nu?

 5. Min bild är att killar inte har nån koll på vad PMS är (förutom att “det är nåt som finns och gör kvinnor griniga”) fram tills att de är tillsammans med en person där PMS är något som pratas om och där kvinnan förklarar läget. Bra att du skriver om detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.