Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Barer i Helsingfors – mina favoriter

Det här är en del av min guide till Helsingfors som senare kommer publiceras i sin helhet – först ut: tips på barer i Helsingfors där jag listar mina favoriter.

Något som överraskade mig med Helsingfors när jag flyttade hit var att det fanns några riktigt trevliga och bra barer. Det borde egentligen inte komma som en överraskning, Helsingfors är som vilken annan huvudstad i Norden – trendig och ganska cool.

Tips på barer i Helsingfors

Jag går inte ut jätteofta i Helsingfors, men jag har hittat några barer som blivit mina favoriter och som jag gärna besöker igen och igen. Eftersom jag bor i Esbo som ligger en bit bort så hänger jag oftast i Helsingfors centrum när jag är inne i stan, och det är det området jag har bäst koll på. Den här guiden med barer i Helsingfors är uppbyggd kring olika områden: Centrum, lite utanför centrum, Rödbergen och Berghäll.

Helsingfors barer tips

Barer i Helsingfors Centrum

Winter garden på hotell St. George

Hotellet St. George är mycket trevligt och här kan man gå in och hänga i deras Winter garden utan att bo på hotellet. Serveras riktigt bra cocktails och dov men mysig stämning.

En popcorn-cocktail och en varm, alkoholfri sak.

Bar Con

Bar Con är en trevlig tapasbar som ligger i det relativt nyöppnade Kortteli. Kortteli är lite av en oas på toppen av köpcentret Kamppi som egentligen inte alls är en trevlig plats att hänga på. Men när du kommer upp hit finns flera bra restaraunger, caféer och barer att välja på. För mig som bor i Esbo är det särskilt smidigt eftersom det är nära till metron.

De här bilderna avslöjar lite av Bar Cons atmosfär: 

barer i Helsingfors tips

Tips: avsluta en lång dag i Helsingfors här eller börja kvällen med lite tapas och cocktails och fortsätt sedan.

Grotesk

Grotesk hittar man bra stämning och fantastiska drinkar till sent på natten. Det finns också en restaurang här men jag har bara kommit för baren. På sommaren öppnar de upp sin terass och platsen blir ännu mer oemotståndlig.

Helsingfors barer

Skålade bland annat in min 25-årsdag på Grotesk, i bästa vänners sällskap.

Los Cojones

Glömmer aldrig mitt första möte med Los Cojones. Mitt sällskap berättar vart vi är påväg och jag messar min kille att vi ska gå till Lusko Huone – eftersom jag inte fattade det spanska uttalet utan direkt antog att det var ett finsk namn. Gissa om vi skrattade när vi nådde fram och jag insåg mitt misstag.

Det blir gärna fullt här på helgkvällarna och det är bra och ganska chill häng, med lite musik och funkar bra om man bara vill snacka.

A21

Vad jag skulle kunna beskriva som en lugnare cocktailbar, bra inrett, mysigt och med en bartender som jag minns var himla trevlig. Har inte varit här särskilt sent någon helgkväll så är osäker på hur stämningen är då. Men gillar A21 som företag, de har även en Flavour Studio i ett gammalt slakteriområde i Helsingfors och som jag fick testa i januari under NBE.

A21 flavour studio

Pastor 

Till Pastor kommer jag ibland, och ingen upplevelse är den andra lik. Sist jag var här innan jul var jag inte alls imponerad av deras mat (eller service, den var ytterst märklig) och skulle därför nog hellre rekommendera att gå hit för drinkar (men även där vill jag minnas att de är ganska långsamma och ouppmärksamma). Men jag gillar namnet, lokalen och hur de utformat sin drinkmeny.

bar Helsingfors

Aussie Bar

Precis som det låter, en australiensisk bar som är lite som att kliva in i ett litet Australien. Här finns allt du behöver för att komma in i en härlig aussie-chill-stämning och dessutom är många i personalen äkta aussies själva. Aussie Bar är en kedja som finns i flera finska städer.

Steam Hellsinki

Granne med ovan bar ligger Steam Hellsinki som är en mörk/mystisk bar i steampunk stil. Här kan du välja bland mängder av olika ginsorter, skulle gissa att de har alla som går att få tag på i Finland och kanske ännu fler? Det går också att beställa in dryck i en tekanna, och det är ju alltid lite charmigt.

Obs, glöm inte att besöka badrummet och studera dess spännande inredning.

Steam Hellsinki bar Helsingfors

Vill minnas att de tar inträde/garderobsavgift här i några euros.

Barer i Rödbergen / Punavuori och intill

Här hittar du stadens designdistrikt och lite hippa kvarter. Men främst när det kommer till små coola butiker och Helsingfors bästa caféer (mer om dem i nästa guide). Tidigare kunde du hitta många fler barer i det här området, idag inte lika många, men här är ett par:

Yes Yes Yes

Det här är ett alldeles nyöppnat ställe som ser väldigt lovande ut, i alla fall till dess interiör. Jag har inte varit här ännu, men jag känner att jag ändå måste tipsa om det. Jag har bara hört gott om det hittills. Och just det, Yes Yes Yes är helt vegetariskt. Med det, namnet och en neonskylt som välkomnar en in kan det väl inte gå fel tänker jag?

Goldfish

Goldfish är en supertrevlig liten cocktailbar som hör till restaurangen Ventuno intill (separat lokal) och har samma ägare som bland annat restaurangerna Bronda och Farang. Några av de cocktails som finns på menyn görs också som mocktails om man önskar.

Brewdog Helsinki

Om du befinner dig i området och är all up for beer så finns här ett Brewdog du kan vända dig till.

Barer lite utanför stadskärnan:

Holiday

Holiday Bar är ett favoritställe för många på sommaren (inklusive mig) som ligger optimalt placerat i början av en udde, omgivet av havet. Det är perfekt att sitta här en sommareftermiddag på terassen, dricka bubbel eller en drink och äta deras pokébowl. Och vill man fly vintern lite så kan man komma hit även vintertid och kliva in i den palm/sommar-inspirerade miljön.

holiday bar helsinki

Huutokonttori Kanttiini

Ett ganska nyöppnat, lite kul och lite lustigt ställe med bra cocktails. Så kan man kort och gott sammanfatta baren med det extremt krångliga finska namnet som översatt betyder något i stil med “auktionskontor” och användes förr i tiden i hamnar för att anlita personal över dagen, typ? Jag var här i höstas och kommer gärna tillbaka.

Huutokonttori Kanttiini ligger precis intill Clarion-hotellet i Helsingfors, så smidigt för dig som bor här under din vistelse.

Huutokonttori Kanttiini
bar helsinki
bar in Helsinki

Barer i Berghäll / Kallio

Det här är Helsingfors alternativa stadsdel där allting är en mix av “coolt” och lite enklare. Någon som är hög, eller står vid en vägg och kissar, eller plötsligt frågar hur mycket du kostar – är sådant som hör till vanligheterna här, så bli inte förvånad. Men låt det inte heller avskräcka dig, det är förhållandevis säkert här och väl värt upplevelsen.

Jag är egentligen den sista som ska uttala mig om ställen i Berghäll då jag hänger här väldigt sällan. Men jag har varit här några gånger och besökt ett par ställen som jag kan rekommendera!

Tenho Restobar

Här var jag på Kugges bokrelease och fattade tycke för stället som förutom dryck serverar bra pizzor. Tenho Restobar är också rymligt med myckt plats – så bra för en fredag- eller lördagskväll när allt annat är fullt, eller om man är ett litet gäng.

tenho restobar helsinki

Bar Loosister 

Jag gillar den lite märkliga/mystiska inredningen här. Passar att komma till Loosister efter man ätit middag någonstans och vill ta en öl eller så med vännerna och vill ha något inte så uppklätt (något som förvisso överlag beskriver Berghäll ganska bra).

Systerbar till baren/klubben Bar Loose inne i Helsingfors, som är lite för rockig(?) för min smak. Även om Bar Loosister också beskrivs som en “rockbistro”.

Vasagatan & Helsingegatan

Kan rekommendera båda dessa gator för att leta upp någon bar som passar ditt humör. Om du vill fnissa åt Gustav Vasas finska namn kan du gå till baren som har just det namnet: Kustaa Vaasa.

Bonustips: barer i Helsingfors med utsikt

* Clarions skybar Sky Room

* Tornis Ateljée Bar

Jag kan rekommendera ett besök om du vill se Helsingfors från ovan!

Clarion Helsinki skybar

Helsingfors enda Clarion-hotell som står ståtligt och tjusigt och bjuder på härlig utsikt. Det finns också en pool där du kan njuta av staden från ovan.


Det var alla mina tips på barer i Helsingfors – om du har en fråga om någon av ovan nämnda barer så tveka inte att höra av dig med den till mig. Du kan antingen lämna en kommentar här nedan, messa mig på Facebook eller höra av dig på Instagram.

Du som bor i Helsingfors eller varit här – har du någon favoritbar?

Jag vill gärna höra dina bästa tips, om jag har missat någon på min lista!

FÖLJ:

11 svar

  1. Vad bra lista! Går väldigt sällan på barer i Helsingfors när jag inte bor där längre, men då jag fortfarande gjorde det gillade jag (förutom en hel rad av dem i din lista) Bhangra i Tölö som är inrett i indisk stil och Navy Jerry’s med sailortema (bägge torde va “syskonbarer” till Los Cojones om jag minns rätt).

    På Steam är det bara inträde vissa dagar/efter en viss tid på kvällen för när jag kommit dit lite tidigare så har vi aldrig behövt betala :)

    1. Just det, det kan nog stämma om Steam – om man kommer tidigt så får man komma in fritt :) och navy jerrys har jag hört om men aldrig varit – är det också klubb?
      Tack för det indiska tipset, det låter spännande!

  2. Alltså Helsingfors har ett så grymt uteliv, med massor av fantatsiska barer, hittar nya varje gång jag är där. Sist upptäckte jag Lönkka (spännande nya drinkar med bland annat havtorn) och Block by Dylan (fast det sistnämnda var mer brunchställe – och ett fantastiskt sådant!).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.