Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Att föreläsa för första gången

Det händer något när man ställer sig upp inför en publik för att prata om ett ämne. För typ första gången. Det är som om man själv lämnar sin kropp, någon sorts utanförkroppenupplevelse? Nervositeten man hinner bygga upp innan, hur man är på helspänn i ett helt dygn. Och sen efteråt, när man andas ut och lättnaden infinner sig. Jag vaknade med trötta ögon i morse, skrollade genom ett instagramflöde som inte fick mig att känna någonting alls, och sedan gick jag upp och mindes gårdagen. Log för mig själv, log inombords. Och kände mig jäkligt stolt. Hade säkert vuxit sådär klyschigt typ 1 centimeter.

Jennifer Sandström föreläsning

Foto. Sandra Emilia. Kul att någon som är så duktig med kameran fångade en bild in action!

Kugge och jag – vilket drömmigt team. Hon föreläste om hur det är att vara frilansare, och jag om att driva bloggen som en business. Visade sig vara en uppskattad kombo!

Mitt huvud har försökt gå in och analysera allt jag kunde gjort bättre, som huvuden gör efter prestationer, men efter några sekunder har jag sagt stopp och valt att fokusera på all värmande feedback. För det gick bra. Alla ni som kom, ni var så fina! En riktigt toppenpublik som lyssnade engagerat, ställde bra frågor, delade med sig av egna exempel, och förhoppningsvis också gick inspirerade därifrån.

Fina-Christina, Sandra Emilia och en Nathalie / Flow kitchen, de bloggar alla själva och det var så kul att träffa dem! De två förstnämnda skriver om kvällen här och här

Danielas Dagbok kom också – hon bodde tidigare i Helsingfors och jag har velat träffa henne sen jag fick nys om hennes blogg men hon har nu flyttat till Vasa för en tid så inte haft chansen förrän nu! Hon har också skrivit väldigt fint om kvällen ♥

Och i sällskap med Daniela kom även Chevelle som också gav bra feedback om föreläsningen på sin blogg. Så kul att höra att det var ett ämne som uppskattades! Också jättekul att träffa alla dessa tjejer som själva är riktigt grymma bloggare – de hade nog koll på det mesta som jag babblade om… :)

Det kändes som sagt bra, min första föreläsning. Någon gång måste vara första gången. Så är det ju. Och jag minns fortfarande när jag gick upp inför en klass på närmare 100 elever på mitt universitet i Auckland för 5 år sedan, och pratade om min högskola i Sverige. Jag minns kicken. Jag pratade i tio minuter, på engelska(!), om ett ämne som jag kanske inte var helt eld och lågor över men åtminstone kunde bättre än de som lyssnade. Det var efter det jag skrev ner den där drömmen. Den här drömmen. Jag vet inte vad det är med att prata inför folk, men det finns något i det som jag gillar. Att få lära ut, berätta och förklara – och peppa. Det gjorde jag igår, peppade alla att gå hem och fortsätta blogga!

Tack livet, eller något, tack för att jag får göra det här. Och tack till YA! Yrkesakademin i Österbotten, Malin Båtmästar och projektet Våga Satsa som gav oss den här chansen. 

Och hörni, kom ihåg detta:

Kloka ord från Kugge, allt behöver inte ske genast.

Det tar tid. Ha tålamod. Fortsätt drömma, och jobba mot ditt mål – vad det än är.

FÖLJ:

42 svar

 1. Mycket inspirerande. Och när man tänker på saken, är det så konstigt att du fick en kick av att föreläsa igår? Var det inte similärt till bloggandet fast utan dator mellan dig och din publik? Att se människornas reaktioner på nära håll är väl intensivare än att läsa deras kommentar antar jag. :)
  Du levererade igår, imponerande första föreläsning!

  1. Vad roligt att du hittade in här och lämnade en kommentar Julien, tack!! Kul också att spana in din facebooksida! Ser fram emot att se vad ni två hittar på för något spännande tillsammans :)

   Och det har du absolut en poäng i – det är häftigt att få reaktioner ansikte mot ansikte när man är van vid livet online.

   Tack igen – och lycka till!

 2. Tack för en jätteinspirerande föreläsning! Proffsigt och informativt :) Det här ska ni absolut göra flera gånger. Och psst, det är jag som e tjejen där i randig tröja ;)

  1. Åh men det var du!!! Vad bra att du sa till :) Jag har ju nyss lagt till dig på Bloglovin. Du är också fantastisk med ditt bloggande – fortsätt så!

   Och tack själv för de fina orden!

 3. Grymma du!! Så imponerad! :D Och håller med, det är något fantastiskt med att få stå framför folk och dela med sig av sånt man kan. Lära ut, inspirera och dela med sig! Skulle gärna lyssna till dig. KRAM!

  1. Tack fina du <3 Och jaaa du är ju van att prestera framför publik, jag tänker alltifrån zumba och träningspass till utbildningar du gör :) Kram!

 4. Heja heja! Vad kul! Jag är väldigt van att föreläsa i jobbet, men skulle gärna föreläsa om annat, typ blogg- eller reserelaterat … ;) (Vi har föreläst om detta några gånger också, men inget vi kommit igång med ordentligt …)

 5. Men vad cool du är! Och vad fint att du fick en så engagerad publik. Minns när man skulle hålla presentationer på universitetet och inte en jäkel lyssnade, så trist haha :)

  1. Hahaha, igenkänningsfaktor ja. Och det vande man ju sig liksom vid – så ja, det var lite skillnad att prata inför någon som verkligen var intresserad av det man sa :) Tack Meg!

 6. Alltså wow! Du är så himla inspirerande, Jennifer! Så sjukt inspirerande. Och jag är så himla glad för din skull, så imponerad av ditt driv och att du faktiskt vågar. Det tycker jag att du ska ge dig själv en extra klapp på axeln för, du är VERKLIGEN grym! Ha nu en trevlig helg, hoppas du firar ordentligt – en ska fira allt en kan komma på. 🎈 Och om du ska föreläsa i Göteborg någon gång, snälla säg till, då vill jag komma!

  1. Alltså fina du Sanna, du kan då konsten att ge en de absolut finaste komplimangerna <3 Tack! Läste i fredags och tog det med mig in i helgen som blev väldigt lugn och skön och bra den också. Hoppas du hade en riktigt fin helg!
   Och alltså, det får går upp på drömlistan: att föreläsa i Göteborg :*

 7. Som flera andra också konstaterat så märktes det nog inte att det var första gången, grymt bra gjort :) Hoppas det lossnar fler föreläsningar för dig. Det var en well-rounded och intressant kväll! Hälsn. från kvinnan med de konsumtionskritiska frågorna ;)

  1. Ohhh, blev ju så glad för dina konsumtionskritiska funderingar – jättebra! Samhället behöver sånna som dig <3 Och tusen tack för den fina feedbacken, det värmer! :) Fortsätt med ditt bloggande och hoppas du fick lite inspiration att ta med dig för framtiden!

 8. Jättebra föreläsning, kändes verkligen inte som det var första gången du berättade om blogg business, så intressant! Vill också påpeka att din powerpoint var fiin! :D Ångrar att jag inte sa detta där och då, men alltså… mingel på schemat gör mej så stressad att jag inte vågar någonting haha!

  1. Men åhnej – du var på plats, du skulle kommit fram och sagt hej ju! Hade kanske missat att du skulle komma. Förstår dig förresten helt – jag kan vara likadana i mingliga sammanhang. Hoppas vi får chans att ses snart igen! :)

   Och tusen tack – vad fint sagt!! Du har en så himla härlig blogg själv också – fortsätt så! :) Powerpointen har jag faktiskt utgått från ett template, kan rekommendera det ;)

 9. Ännu en gång en stolt vän vid tangenterna <3

  Och som någon annan skrev, kommer du till västkusten eller nä till Sverige och föreläser kommer jag va där! :) så ledsen att jag missade din första föreläsning.

    1. Det gör jag ju faktiskt! Flyger till Göteborg den 28:e december och hem igen den 7:e januari :) Kan vi boka in något då, när flyttar du in i nya lägenheten nu igen??

     1. Såklart vi kan!!! :) jag får nycklarna den 15 december och lämnar den gamla 2 januari :) så du kan få komma och se min nya lya ;) <3

 10. så kul och grattis! klart man ska njuta lite av den där kicken, den kommer ju av att man ansträngt sig och är lite på tårna, att man vill göra sitt allra bästa för de här människorna som kommit för att lyssna på en!

  1. Vilken fin poäng – det har du nog rätt i, tusen tack Ulrika! :) Kugge sa också det, att man ska vara nervös, det är ett tecken på att det faktiskt betyder något för en.

  1. Tycker du ser riktigt fokuserad och koncentrerad ut – så som man ska vara när någon pratar om frilansande och man vill suga åt sig all information, hehe. Så kul att du kom fram efteråt och pratade lite också, hoppas vi får chans att träffas fler gånger! :) Ser fram emot att följa ditt bloggande.

 11. Hej, så kul föreläsningen verkade! Tips: Du och Kugge skulle ju kunna starta en podcast där ni pratar om just att starta eget och frilansande i en och samma podd!

  1. Vet du vad Anna? Tanken har faktiskt slagit oss och vi har diskuterat detta. Kanske det kunde bli verklighet under 2018? ;) Tack för peppen <3

   1. Så roligt! Saknar en podcast just nu där det pratas om att starta upp – och fortsätta – inom era områden, olika saker och situationer som man springer på som egen företagare, likheter och olikheter, mm. Gillade Projekt Framgång!

    1. Jaaa jag gillade också deras podd! Skulle vara kul att snacka om de ämnena och finns kanske en publik där ute också för just det :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.