Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Att berätta vad man röstar på

Skanna igenom alla mina år av bloggande och kanske har du en idé om ungefär var jag ligger i mina åsikter. Egentligen borde det förmodligen inte alls komma som en överraskning. Men att svart på vitt skriva ut det, det är något jag inte känner mig helt bekväm i att göra.

Vet ni varför?

Det finns en sån sjuk uppdelning mellan de två lägren. Folk från bägge sidor dömer omedelbart. Det sker liksom i en millisekund. Omg du röstar så hur kan du vara så (insert valfri fördom).

Det slog mig särskilt när jag berättade för en vän vad jag röstat på och hen sa jag visste inte att du var så XX.

Det är exakt min poäng. Jag tror att vi gärna dras till människor som är som vi. Som förstår hur vi tänker. Som delar våra åsikter. Som vi kan nicka instämmande tillsammans med. Kolla i ditt flöde på Facebook och Instagram, vilka politiska åsikter är det som förs där? Och hur ser du på dem som tycker annorlunda?

Läs också: viktigt att rösta som utlandssvensk

Genom att skriva ut vilket parti jag sympatiserar mest med, tror jag att flera av er skulle börja se mig genom ett filter. Ni som håller med skulle gilla mig, ni som inte håller med skulle kanske till och med känna förakt?

Olika åsikter är bra. Nödvändigt. Men jag tycker det är obehagligt, sorgligt och synd att se hur motsatserna inom politik ser ner på varandra. Det sker överallt hela tiden, eller ja, kanske främst nu i valtider förstås. Rannsaka dig själv och fundera på vad dina tankar om någon annans åsikt egentligen säger om dig.


Jag valde att rösta på ett parti som jag tror stämmer bäst in på mina egna värderingar. Trots att mina värderingar många gånger känner att de har lite mixed feelings när det kommer till ideologier (så kanske är det inte helt uppenbart vad jag röstar på, trots allt). Och jag tror faktiskt att de flesta, förutom möjligen ett parti, vill mänskligheten väl – bara genom olika tillvägagångssätt.

Om ni väldigt gärna vill veta, så kanske jag kan berätta. Jag menar jag räds ju uppenbarligen inte för att berätta om mina misslyckanden eller vad mitt ekonomiska mål är – så hur svårt kan det vara?

Vad röstar du på i årets val? Är du bekväm i att berätta det?

FÖLJ:

27 svar

 1. Håller det för mig själv vad jag röstar på. Frågar någon rakt ut berättar jag. Annars inte. Inte i diskussioner runt matsalsbordet på jobbet etc. även fast jag är medveten om att de flesta där sympatiserar med samma parti. Skulle aldrig få för mig att nämna det i sociala medier.

   1. Känns som man blir lite placerad i ett fack beroende på vad man röstar på. Typ “aha, du är en sådan”. Speciellt på arbetet där man (jag) inte valt mina kollegor vill jag inte berätta hur jag röstat då jag är noga med att hålla isär jobb-jag och privata jag. Umgås med mycket få kollegor på fritiden och även delar med mig av sociala media till dem.

 2. Jag tycker politik är spännande och röstar på ett kontroversiellt part (?). Jag är också medlem i partiet och röstar med hjärtat. Så som jag tror/känner blir bäst för flest. Jag röstar alltid med tanke på de ”svagaste” i samhället. Eftersom att jag Röstar med hjärtat kan jag ibland ha svårt att argumentera logiskt för min sak utan mer könsloargument därför är det jobbigt att diskutera politik med (män framförallt) människor som tänker ”logiskt” på sig själva typ jag får det bättre och lite mer med en lägre skatt/högre CSN/lägre bensinkostnad så det röstar jag på istället för att tänka på tanten med knapp pension eller barnet som inte får hjälp i skolan.

  Ganska uppenbart vilket parti jag röstar på egentligen… jaja.. jag skäms inte för det.

  1. Obs! Menar inte att alla andra som inte röstar som jag bara tänker på sig själva eller utgår från sig utan det är jobbigt att prata politik med dem.

   Tror precis som du att alla partier vill göra samhället bättre men på olika sätt, respekt även där för varandra.

  2. Intressant att höra dina tankar Alex, tack! Också väldigt intressant med hjärtat vs logik. När jag tänker på logik så tänker jag att man kanske snarare tar sina beslut baserat på data och fakta. Har precis börjat lyssna på Hans Roslings “Hur jag lärde mig förstå världen” – så tänker lite i de banorna, att det finns en risk i att förblindad av sina känslor istället för att kolla på vad fakta säger.

 3. Jo det blir latt (mitt a,o med prickar fungerar inte?) att man blir lite overraskad..

  Sjalv bytte jag inriktning efter 4,5 ars boende i Holland pa 80-talet med heltidsjobb o barnafodande.

  Man far faktiskt nagot for sina skattepengar, dar hade jag 6 veckor mammaledighet..dagis fanns inte o.s.v….

  Pa den vagen ar det… blev aven glad nar jag sag Petter Stordalen i en intervju, dar han blev tillfragad om det hoga skattetrycket, varpa han svarade ungefar..om inte sadana som han var med o betalade for valfarden, vem skulle da gora det?

  1. Det är intressant när man flyttar utomlands och får perspektiv på saker och ting! Tack för att du delar med dig :)

 4. Har inga problem med att säga vad jag röstar alls. Jag kommer att ha röstat olika i de tre valen jag hitintills fått göra. Jag tycker inte det är fel att ändra åsikter, tycker t.o.m att det är beundransvärt. De flesta i mitt flöde röstat i motsatt riktning vilket bara gör det mer dynamiskt och man får utmana sitt eget tankesätt. Sen tror jag precis som du att de flesta partier har samma mål (undantaget SD)

 5. Intressant inlägg! – Nej, vill du inte berätta så är det helt ok även om jag har svårt att förstå varför man inte kan berätta som sitt röstande eller politiska sympati. Jag frågar folk ibland och förvånansvärt ofta så vill de inte berätta och det är naturligtvis en rättighet de har.
  Du kommer från Gällivare och använder man karttjänsten hitta.se så berättar den att i Gällivare där röstar man vänster vilket inte behöver betyda att just du gör det. Men skulle jag gissa så blir det vänster.

  Jag ser att du beklagar uppdelningen i höger-vänster. Jag antar att du avser den uppdelningen(?) Själv tycker jag att det är en förlegad indelning av det politiska fältet och idag handlar det allt mera om en konservativ eller liberal syn på tillvaron. En konservativ (sluten, nationalistisk och strukturbevarande inställning) eller liberal (öppen, internationell och förändringsbenägen inställning).

  Nej, jag känner inte förakt för annan politisk inställning utan vill gärna vet hur de egentligen resonerar. Förutom möjligen för ett parti där jag tror många blir lurade rakt upp i trädtoppen. Sedan kommer baksmällan.

  Ja visst ja, själv röstar jag på och är medlem i Svenska Folkpartiet i Finland men jag har också röstat annorlunda den tiden jag bodde i Sverige. Ett parti behöver inte ha allt rätt.

  1. Spännande resonerat! Det stämmer att Gällivare ett väldigt rött samhälle ;)

   Det känns många gånger som att de flesta är så uppslukade av sin egna tro att de inte är öppna för hur någon annan resonerar och varför. Det handlar liksom alltid att förklara för den andra varför jag har rätt. Kul att höra att du känner dig nyfiken på att höra hur andra resonerar i alla fall!

 6. Jag är säker på att folk i min omgivning har klart för sig vad jag röstar på.
  Jag är dessutom medlem i det partiet.
  Jag röstar och har förutom något undantag röstat på Vänsterpartiet.

  Viktigt att folk röstar!

  1. Håller med, mycket viktigt att rösta! Kul att höra att du är engagerad och är med i ett pari :)

   1. Alejandra, du kanske uppmärksammat att jag bor i Finland? Det här är uppenbarligen en finlandssvensk läsare :)

    1. Jag har uppmärksammat det eftersom din blogg handlar om det och vi har träffats och du berättat det, utgick från att det var en svensk eftersom den skrev att den var svensk, så det var inte så uppenbart för mig :)

 7. Otroligt känslig fråga det där (uppenbarligen) och om någon frågar mig så svarar jag som det är just nu – att jag inte vet. Jag vet dock vad jag inte ska rösta på och det är partierna på respektive kant om höger- och vänsterskalan (V och SD alltså, för att tydliggöra). Och precis som redan nämnts så har inget parti alla rätt och jag tycker att många partier idag har rimliga saker i sina program (och valfläsk).

  Dock tror jag på byte av regering men vilken del av den blåa skalan som det tillslut blir vet jag inte än. Det visar sig väl någon vecka innan valet tänker jag.

 8. I Sverige snackar vi väl hellre med grannarna om vädret än både politik och religion…

  Jag är uppvuxen med två föräldrar som båda var engagerade politiskt (min pappa C och min mamma KD). Många snackar mkt, men är själva inte beredda att engagera sig i frågor som berör dem – fint att se mina föräldrars vilja att förändra (även om mamma var SÅ uppgiven på alla kommunpolitiker i slutet…) . Lyssnade på Max Tegmarks sommarprat idag, så häftigt att höra hur han bestämde sig för att göra skillnad och försöka påverka, istället för att bara klaga på hur dåligt allt är.

  Jag har fortfarande inte bestämt mig vad jag ska rösta på. I dagsläget finns det inget parti jag tycker har gjort sig förtjänt av min röst…

  1. Så sant! Jag lyssnade också på hans sommarprat och ja, imponerande att höra om hans driv!

 9. Väldigt intressant det där med filter. Det är tyvärr en last jag har att jag dömer folk ibland och jag skulle säga att blockpolitiken verkligen har gjort det värre. Det gör liksom att en liberal röst automatiskt blir makt till M och KD som jag kanske inte alls sympatiserar med eller en röst på MP automatiskt blir en röst på S. Jag tänker att det är just utifrån den uppdelningen som jag klumpar ihop när jag kanske personligen inte står särskilt långt ifrån den enskilda personen i fråga. Tål att tänkas på och vi får anledning om drygt en vecka

  1. Ja alltså sen dömer vi nog alla alltid folk, utifrån politik men också allt annat. Ligger väl i människans natur. Men förstår vad du menar. Ser fram emot att diskutera detta mer! :)

 10. Förstår inte alls poängen med att vara hemlig med vad man röstar på. Man röstar väl på det parti man delar åsikter med, varför ska man vara hemlig med sina åsikter? Och vem bryr sig om folk ser en genom ett filter? Vad skulle detta filter isf innebära? Jag röstade idag och jag röstade på Vänsterpartiet i alla tre val. Har alltid varit tydlig med mina värden och tycker det ger mig en tydligare nisch även i mitt influencerarbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.