Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Vad är finlandssvenska och hur låter det?

Alltså, hur kan det finnas så många svenskar som inte känner till finlandssvenskans existens? Det undrar jag ibland. Som finlandssvensk är det tydligen supervanligt att svenskar börjar prata engelska med dem – för att de tror att de faktiskt inte kan svenska. Eller kommentaren “men gud vilken bra svenska du har!” Svenskarnas nonchalans i ett nötskal :))

Jag har förstås bekantat mig ganska väl med finlandssvenskar och finlandssvenskan under mina år här i Finland. Och jag har fnissat åt alla deras speciella ord, uttryck och uttala. Med kärlek, alltid med kärlek. Och faktiskt, så har jag också kommit att bli extremt förtjust i det. Jag är för det mesta så van att lyssna på finlandssvenskan att jag knappt tänker på det, men ibland så slås jag av hur otroligt mysigt det är med den säregna dialekten.

Men vad är finlandssvenska och varför pratar man svenska i Finland?

Det har vi pratat om i Faraway Finland-poddens 7:e avsnitt. Det kan du lyssna på här. Och för er som är nyfikna på hur finlandssvenskan låter och hur den skiljer sig från rikssvenska, finns ett smakprov i den här videon på vår facebook. Där ser ni också varför jag aldrig kommer satsa på att bli skådespelare.

Favoritvy i Helsingfors.

FÖLJ:

18 svar

 1. Älskar finlandssvenska! Och vill passa på att flika in att åländska inte är samma sak som finlandssvenska, om nån nu trodde det :) Det är bara norska jag gillar bättre än finlandssvenska :)

   1. Jamen verkligen! Nu har jag ju bott i Sverige länge men det händer fortfarande att jag får höra att jag pratar väldigt bra svenska när folk får veta var jag är född. Alltså det är ju mitt modersmål :)

    1. På tal om det så hörde jag i en intervju med Mark Levengood att han var tvungen att gå på SFI när han flyttade till Sverige, för så var reglerna. Att svenska var hans modersmål spelade ingen roll haha!

 2. Ehm ja, det var märkligt att inte känna till finlandssvenska. Vet man inte att det är det Mark Levengood pratar? ;)
  Det jag tycker är svårt när man är i exempelvis Helsingfors är att man vet aldrig vilket språk man ska prata på affärer, för rätt som det är så pratar man engelska med någon som kan svenska eller svenska med någon som bara kan finska haha.

  1. Haha! En vanlig missuppfattning är väl att det är så finländare som lärt sig svenska pratar ;)

   Åh, det är liksom story of my life. Kör nästan alltid på engelska… men när jag hänger med vänner och vi pratar svenska blir jag osäker eftersom de uppenbarligen hör att vi pratar svenska och då känns det fel att byta. Ibland frågar jag, ibland chansar jag, ibland blir det awkward (antingen för att de kan eller inte kan).

  2. Mitt ex jobbade i Helsingfors och han pratade rakt av engelska med alla. Jag tyckte det var jättejobbigt när man lixom såg på servitrisen att hon förstod oss när vi pratade svenska med varandra och sen vänder han sig och pratar engelska med henne. Jag är tvärtom, jag envisas med att prata svenska med alla tills det inte går längre. Men å andra sidan förstår jag åtminstone lite finska (det gjorde inte mitt ex) så jag åtminstone fattar lite i butiker och så om de pratade finska med mig. Men grundprincip: börja på svenska. Går det inte och jag inte fattade deras finska-> gå över till engelska.

   1. Jaa jag borde egentligen bli bättre på att använda svenska. Tror lite det är att jag blivit så van med engelska också eftersom jag pratar det hemma. Men nu har vi även hemma börjat prata allt mer och mer svenska och mindre engelska! :)

     1. Jag vet! Nu är det nästan jag som oftare byter över till engelska än vad han gör, haha!

 3. Jag har en känsla att detta varit på tapeten tidigare men vill ändå berätta vad man kan svara en rikssvensk som pga ren okunskap berömmer en finlandssvensk för sin goda svenska.
  -Tack, du pratar också en god svenska!

  Detta kan kanske uppfattas provocerande men syftet är att få personen ifråga att tänka till lite grann. Vänta nu, vad menar hen?

  Trots att jag bodde 19 år i Sverige råkade jag själv aldrig ut för detta “beröm” förutom en gång för något år sedan när jag fick beröm för att jag talade tydligt. Jag borde kanske ha svart: Men så var talpedagogen dyr! – Ha, ha…

 4. En annan kommentar jag hunnit få är ” Oj finska låter ju inte så annorlunda än svenska iaf?!” nej… jag pratar inte finska utan svenska och sen får man dra hela historian om Finland och att det är ett tvåspråkigt land :D

 5. Det är intressant hur pass lättare finlandssvenska är för en finsktalande finne att förstå. Rikssvenska har en ojmöjligt intonation och rytm… När jär är i Sverige försöker jag å bruka svenska men det är ganska så svårt att förstå :(

  1. Jaa jag har förstått att det är en utmaning, det tar ett tag innan man blir van vid det tror jag. Du får försöka se mer tv och filmer på svenska ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.