Jennifer sandström

Alpackor och gamla byggnader i Mathildedal

Om man råkar befinna sig i Finland och får för sig att till exempel åka med bil mellan Helsingfors och Åbo så finns det ett par platser man måste besöka. Det finns säkert fler, men två stycken jag skulle rekommendera är Fiskars och så det kanske lite mindre kända: Mathildedal.

Mathildedal ligger i närheten av Ts föräldrars stuga i Teijo och det är därför vi varit här flertalet gånger. Det är en liten plats, som bjuder på charm och alltifrån alpackor och fina gamla byggnader, till coola bryggerier (eller well, åtminstone ett coolt bryggeri), second hand och en handgjord choklad.

En gång i tiden var Mathildedal en bruksby och visst är det fint att de tagit tillvara på dessa gamla byggnader? Här finns lite av ett museum, som är fritt att gå in i, med maskiner och vävstolar, en lokal som kan förvandlas till tjusig festlokal (den är faktiskt en dröm för ett bröllop på landet, vid havet!) och små butiker. Och givetvis ett par restauranger.

Söta alpackorna som ger massor av bra ull som de sedan gör kläder och plädar på här i Mathildedal.

Vad som en gång i tiden var ett vattenkraftverk. 

Vid hamnen, där det också ligger två restauranger.

Här finns både en butik med alpacka-saker och secondhand.

Fönster in till lokalen som passar för fest, rymlig och högt i tak men lite mörk så ser framför mig hur det blir väldigt mysigt med ljusslingor i taket.

Så kom hit – besök Mathildedal över dagen eller stanna en hel helg och passa samtidigt på att vandra i Teijo Nationalpark

FÖLJ:

2 svar

  1. Har ju växt upp och levt en del av mitt liv nära finska gränsen. Vi åkte m föräldrarna o handlade i Torneå. Har varit i Rovaniemi, Kemi och Uleåborg. Jag är nyfiken på andra delar av Finland men har byggt ett hinder i form av språket. Rätt eller Fel?!

    1. Du menar att du inte pratar finska? well, inga problem. Jag klarar mig på svenskan, eller ja ibland engelskan ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.