Jennifer sandström

Alla frågor du borde ställa dig själv #whitemonday


Frågar du dig själv någonsin varför du köper nya saker? Om du verkligen BEHÖVER dem? Nya kläder? Möbler? Prylar?

Vad gör du med allt? Vad gör du med de gamla kläderna möblerna prylarna, som aldrig blir använda? Eller som du bara tröttnat på? Och de som används allra mest, hur tar du hand om dem? När lagade du senaste ett plagg? Impregnerar du dina skor?

Frågar du dig själv någonsin var det du handlar är tillverkat? Varför det är billigt, eller dyrt? Vad det är för material, om gardinerna består av bomull eller är 100% plast? Om tavelramen är tillverkad i Sverige, Finland, Kina eller om det inte alls är specificerat?

Och har du någonsin frågat dig själv varför en dag, en vecka, som black friday existerar? Varför butiker överhuvudtaget rear ut? Hur våra konsumtionsmönster förändras så fort det finns en röd prislapp och ett minus x procent? Eller hur våra konsumtionsvanor ser ut oavsett?

Frågorna kan fortsätta. Men den viktigaste frågan är kanske: hur lyckliga blir vi och vår värld av all konsumtion? Det, kan vi fundera på. Tillsammans.

Varför välja white Monday?

Det finns garanterat många som upprörs och tänker, äh vad är det här för svammel. Låt mig shoppa i fred. Och “Ja men jag behöver ju verkligen något så nu är det ett perfekt tillfälle att passa på!” Ja jo, förvisso. Men.

Men. Jag tycker inte det här handlar om ditt behov som individ. Man kan också zooma ut från sin egna verklighet och se på black friday ur ett större perspektiv. Vad det säger om världen, om vår konsumtionsvärld.

Problemet ligger inte i huruvida du behöver slash inte behöver något, problemet ligger i att vi ständigt tror oss behöva grejer. Vi är experter på att formulera rimliga och goda (och ibland säkert helt orimliga) skäl till varför vi behöver detta och detta. Renovera hus, investera i kvalitetskläder vi ska ha länge, nya skor för att de gamla slitis ut.

Men how about detta:

 • Reuse
 • Repair
 • Rent

Enligt modellen cirkulär ekonomi!

Det handlar alltså om att inte alltid köpa nytt, att minska det man kan genom att:

 • Köpa second-hand
 • Ta hand om det man har
 • Låna det som går

Hur jag gör detta?

Lärt mig att ha tålamod med second hand. Man kan kolla fysiska butiker men också t.ex. Facebook Marketplace. Kolla alltid second hand först och nytt sen! Det är också en vanesak, om du utsätter dig för butiker (fysiska/online) kommer sannolikheten att du vill handla vara betydligt större än om du undviker det.

Byxorna som är mina favoriter är mammas gamla, precis som halsduken som säkert köptes på 90-talet någon gång?

Jag försöker ta hand om det jag har. Alltså det kanske vore jättekul med en ny träningströja, men den jag har – fungerar ju? Så varför ska jag köpa en ny egentligen? För att de hänger där i butiken och är supersnygga och för att det skulle öka min träningsmotivation osv. osv. Tankar man måste stå emot hela tiden. Och i slutändan är det ganska skönt att inte fokusera på allt man borde köpa och istället bara vara, och leva.

Och exempel på hur jag tar hand om kläder: alltid ta noga hand om skor! Mina vinterskor (på bilderna ovan) är inne på sin 5:e vinter, de hann typ vara trendiga, bli omoderna och helt “vanliga” under dessa år, men de fyller sitt syfte! Impregnera, rengör, skovårda och smörj in.

Låna? Vi har lånat både borr och slipmaskin från biblioteket. Men jag har också ett medlemskap där man lånar kläder, två plagg i 1-3 veckor per gång. Plötsligt finns ingen anledning att köpa nytt!


Jag behöver kanske inte tillägga att jag tycker White Monday är ett otroligt fint initiativ och det har varit SÅ kul att följa hur det spritt sig världen över. Och det här är bara början. Ser fram emot att få se fler företag stå emot allt vad black friday representerar, samtidigt som de också börjar ta mer ansvar – för att vi som konsumenter kräver det.

FÖLJ:

6 svar

 1. Visst finns det tyvärr en viss konflikt mellan #WhiteMonday och #BlackFriday men jag tycker du belyser problemet ganska bra.
  Vi kan inte sluta handla men vi kan bli mycket bättre på att ta hand om samt att handla medvetet.

  Många jagar bra deals och jag tycker det är bättre med en bra grön deal än en ogrön deal.

  1. Jaa.. finns massor bra saker man kan köpa under black friday (tjänster/upplevelser tex kan vara en bra grej). Men tycker konceptet som helhet är värt att kritisera.

   1. Överkonsumtion är helt fel och värt att kritisera, det håller jag helt med om.
    Att konsumenter gillar bra deals och har svårt att säga nej är två saker som inte dämpar fenomen som Black Friday direkt. Hade gärna sett fenomenet försvinna också.

 2. En av sakerna som stod på min lista över saker att kolla efter på BF var en hundbädd eftersom mina hundar haft sönder en av de jag har hemma. Men jag började med att kolla Marketplace och sen fråga i en hundgrupp om det inte var nån som hade en att sälja och nu står en hel, ren,begagnad hundbädd hemma, visserligen i fel färg, men sånt får man ta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.