Jennifer sandström

Afternoon Tea på Gotthards Krog i Umeå

Med hösten som gjort entré känns det lägligt att byta ut ljuvliga picknickar mot hederliga bruncher. Eller varför inte lyxa till det och gå på afternoon tea på någon av stans restauranger som erbjuder detta? Jag menar, när var du senast på afternoon tea?

Senast jag var på afternoon tea var faktiskt när jag besökte Umeå i vårvintras. Platsen och maten var något jag gärna skulle uppleva igen, till exempel för att fira en sådan sak som att man nått sitt ekonomiska mål! Eller kanske någons födelsedag.

Såhär såg det ut.

Afternoon Tea på Gotthards Krog


Det här serveras under en afternoon tea på Gotthards: 6 olika söta saker i ganska lagom storlek. Två scones med olika marmelader till. Ljust bröd med skinka och någon senapskräm. Ett mörkare bröd med kallrökt lax och gröna salladsblad. Och så en liten “korg” med något skaldjursaktigt + löjrom.

Kan tänka mig att de möjligen varierar urvalet litegrann emellanåt, men ungefär det är vad man kan förvänta sig. Det mesta var väldigt gott.

Skulle kunna rekommendera att dela två stycken på det här, om man inte är superhungrig.

Jag blir förtjust i inredningen. Franska stolar och bord blandat med pampiga fåtöljer. Det är några äldre par och sen mestadels kvinnor när jag är här en söndag i april.

Nygräddade scones.

Arabias tekoppar känns också väldigt passande i den här miljön. De är förresten duktiga på att fylla på te:et, koppen hinner aldrig bli tom innan de kommer med det heta vattnet och häller på om du önskar. Vill du ha kaffe är det också möjligt. Och mjölken, den serveras i den vackraste av silverkannor, eller hur?

Andra detaljer jag fastnar för här är det härliga ljusinsläppet genom glastaket. Väggarna i tegel. De gröna palmerna och växterna, och allt med inslag av guld och bambu. Precis intill ligger ett bageri, i samma inglasade innergård, dit du kan gå om du vill njuta av miljön (som Gotthards kallar för Torget) men inte nödvändigtvis skämma bort dig själv med afternoon tea. 

Info om Afternoon Tea på Gotthards Krog:

Serveras söndagar 13-15
Pris: 295 kr med te
(415/385 kr med champagne/mousserande)


Söndagsmiddag på Gotthards

Om du inte är övertygad så kan jag istället rekommendera söndagsmiddagen. Gotthards krog serverar nämligen inte bara afternoon tea utan är också en vanlig restaurang för lunch och middag. De har flera olika koncept och ett annat av dessa är söndagsmiddagen som serveras i “matsalen”.

Söndagsmiddagen består av en 3-rätters middag som kostar 395 kr. Jag väljer det vegetariska alternativet till varmrätt och blir förvånad över hur bra de lyckats med jordärtskocka och tillbehören av anda grönsaker och bönor. Förrätten på marinerad strömming med sechuanpeppar var jag inte lika förtjust i (även om löjrommen gjorde det lite bättre).

Efterrätten var en citronmarängpaj, men av någon anledningen hade de lagt till chilipeppar och det gick inte alls hem hos mig. Är ju inget fan av varken chili eller peppar. Lakritsmaken var okej, men pepparn hade jag gärna skippat. Kändes lite som den rökta gräddfilen jag blev serverad till efterrätten på Rådhuset Rex kvällen innan – man ska inte experimentera med efterrätter bara för sakens skull…

Men överlag, väldigt nöjd med upplevelsen på Gotthards!

Tack till Gotthards Krog som bjöd på maten – jag kommer gärna tillbaka till er.

FÖLJ:

17 svar

 1. Åh, älskar det där stället. Bodde på Stora Hotellet när vi var över till Umeå i oktober i fjol och det var verkligen så mysigt. Dessutom att få äta frukost i den där ljuvliga miljön gjorde ju hela vistelsen ännu trevligare.

  1. Taaaack Christine, så kul att höra! Jag hoppas den ska kännas bra i åtminstone ett år eller två, så lätt att man vill förnya sig hehe.

   Och visst gör den??? Så mums!

 2. Åh! Jag längtar efter afternoon Tea. Skulle boka in mig och en vän på Dorsia här i Göteborg, men tyvärr är jag inte välkommen med bebis så det får vänta.. bokade in oss på Hotell Riverton, men sen krockade datumen. Men snart får jag förhoppningsvis lite England-vibes. Det är ju så gott!

  1. Dorsia har jag kikat in på och där verkar det så trevligt. Vore en dröm att gå dit! Kanske får önska i present av mamma 😉 Men har de alltså ”bebis-förbud”?

   1. Hört massa gott om det, så passa på att gå om du kan :)

    De har 8årsgräns (gällde även om man bar en lugn nyföding på sin mage, men lika bra att samma gäller alla under 8).

 3. Åhhhh, jag ääälskar afternoon tea! Och det där trevåningskakfatet…suck… vill ha, måste få!
  Helt klart bara måste jag ta mig till Umeå, månne det inte går att hitta på ett lämpligt studiebesök via jobbet som ursäkt 😁😁

  1. Fatet eller dess innehåll? Eller kanske bägge? ;) Tycker absolut du ska hitta på en bra ursäkt för detta!

 4. Afternoon Tea är ju verkligen en grej jag borde prova på! Det var tänkt i Singapore, men så blev jag så tokförkyld att jag kände att jag inte skulle kunna njuta ordentligt och det därför hade varit slöseri på pengarna. Någon annan gång :)

  1. Vad typiskt, men var nog lika bra att du skippade det om du var så pass sjuk. Du får ta färjan över till Umeå och testa detta! ;)

 5. Åh vad kul att du skrev om det här, jag hade ingen aning att Gotthards har afternoon tea! Jag får nog försöka hitta någon att dra med mig dit eller kanske en bok räcker som sällskap? :)

  1. Kul att kunna tipsa om det om du inte kände till det sedan innan! Om du inte får med dig någon, så en bok absolut, jag var faktiskt här själv men utan bok – det skulle jag ha haft! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.