Rådhuset Rex i Umeå – en unik restaurangupplevelse

Innan jag åkte till Umeå efterlyste jag tips och fick rekommenderat olika restauranger. De jag hann prova var: Rex, Gotthards och Köksbaren. Rex och Gotthards ligger centralt, snett mitt emot varandra, och jag skulle våga gissa på att de levererar bland de bättre matupplevelserna som du kan hitta i Umeå. Köksbaren ligger precis vid tågstationen och de serverade helt ok lunch! I det här inlägget ska jag berätta mer om upplevelsen jag fick hos Rex.

Tack till Rex som bjöd mig på Rådhuspaketet

Rådhuset Rex: tre restauranger och en klubb

Tänk att det förvandlat det gamla rådhuset i Umeå till ett hus med restaurang, barer och nattklubb i ett! Rex VD är en riktig eldsjäl som förvaltat byggnaden och dessutom tagit till vara och samlat på sig massor av gammalt och antikt.


Med försiktiga kliv stiger jag in genom dörrarna till Rex. Brasseriet en halvtrappa upp, Rådhuskällaren en trappa ner. Vart ska jag gå? Jag väljer trappan ner men ser sen att en av killarna jag skymtat på våningen ovan följt efter – han lyckades gissa rätt. Det var jag, på egen hand med kameran i hand, som var den bloggare han fått äran att ta hand om. Eller snarare tvärtom. En trevlig norrlänning på 24 år som visade mig runt i hela byggnaden och berättade om Rex historia, renovering av ölkällaren och tillsist presenterade förrätten.

Fångade lite av detaljerna från övervåningen där de olika konferensrummen finns.

Jag skulle ljuga om jag inte erkände att jag blev lite kär i det här huset. Byggnaden. Konceptet. Liksom allting. Men det fanns en sak som var en besvikelse, stay tuned.

De tre restaurangerna/barerna som finns på Rex är: Rådhuskällaren (med fokus på öl), brasseriet och cocktailbaren Juliette i 20-tals stil. Att behöva välja vilken av dessa som jag helst ville uppleva var i princip omöjligt, så när jag blev presenterad rådhuspaketet tyckte jag det lät som en lysande idé.

Läs också: saker jag inte visste om Umeå

Rådhuspaketet på Rex

Jag skulle säga att det här är för dig som vill lyxa till det lite extra – kanske i en fin födelsedagspresent eller för att fira något speciellt? Om du bor i Umeå kan du passa på att besöka de 3 restaurangerna vid olika tillfällen – men om du bara är här under en helg kan rådhuspaketet vara ett passande alternativ.

Upplägget ser ut såhär: 

  • Förrätt i Rådhuskällaren
  • Varmrätt i brasseriet
  • Efterrätt i Juliette

Rådhuskällaren & förrätten

I husets källare finns fler än 120 ölsorter och inte mycket annat att välja på när det kommer till dryck. Det är fullt fokus på öl och tanken är att den mat du väljer här ska matchas med den perfekta ölen. Inte bara perfekt utan också gärna unik.

Först får jag smaka på Loop, en lager som bryggs med lime och känns passande för den där varma sommardagen på stranden. Det är dessutom ett lokalt bryggeri grundat av en engelsman som flyttade hit till Umeå 1995 och saknade brittisk öl.

Sen serveras förrätten, ribs, och till det en något mörkare öl.

Förutom maten och ölen är stället i sig värt besöket. Allt här i Rådhuskällaren är nämligen återvunnet av gamla saker. Kranarna för ölen (se bilden nedan) har VD:n själv haft hemma i garaget i 40 år och väntat på att den ska få sitt rätta användningsområde. Ljusslingorna i taket följer gamla kopparrör som blev över efter renoveringen. De lamporna som hänger i taket är gamla bakplåtar från Rex Brasserie där du kan ana spår av det bröd som en gång bakats i dem. Och de rustika väggarna i sten? De gömde sig bakom en annan fasad och har skrapats fram av Rex personal – något som jag förstod var ett himla jobb, men värt det för den rätta känslan.

Ölkällaren har bara funnits i huset sedan 2015 och redan första året belönades de med pris för årets ölupplevelse från White Guide. Menyn följer olika teman som byts ut och när jag är här är det ett fokus på burgare. Och en pop-up meny med amerikanskt tema.

Och så går matupplevelsen vidare till…

Rex Brasserie & varmrätten

Jag går en trappa upp och tas emot av lika trevlig personal inne i brasseriet. Om det är något som genomsyrar hela Rex och dess personal så är det passion. Passion för huset, maten, drycken – kunderna. Det är fint att se och jag ser flera kunder som skrattar och skojar med personalen, och jag kan bara ana att flera av dem är trogna stammisar som gärna återvänder hit. Det skulle jag göra.

Om ölkällaren är mörk och mysig, så är brasseriet mer ljust, öppet och trendigt. Menyn här byts ut efter två månader och anpassas efter säsong. Jag är här i början på april och menyn är något vårig. Det finns en touch av Norrland här inne på brasseriet, men det är även fransk-inspirerat.

Rex Brasserie var den första restaurangen som öppnade i Rådhuset år 1996, när man precis tagit över efter polisen och tingsrätten som tidigare höll hus här. En signaturrätt finns faktiskt kvar från starten och det är ”brottmålet” med entrecote som serveras med bearnaise, ratatouille och pommes.

Så vad får jag äran att äta här? Jo, lammentrecote med saltbakad kålrot, persiljeemulsion, chorizosmör och lammsky. Ett riktigt mört och milt lamm – något som skulle fungera för den typen av människor som fått för sig att de inte gillar lamm. Till det ett passande glas rött som deras sommelier tog fram.

En sån måltid man aldrig önskar ska ta slut.

Helt plötsligt när jag sitter här och njuter av mat och vin så kommer en gammal klasskompis upp till mig. En klasskompis från Gällivare som jag inte sett på många många år. Jag blir chockad när han står där framför mig, och det visar sig att han jobbar på stället. Ett roligt sammanträffande. Tydligen är inte Norrland större än så, givetvis springer man på någon gammal bekant. Lämnar också ett fint avtryck på den redan otroliga restaurangupplevelsen.

Och miljön här inne – vad säger ni?

Klockan är nu runt 22 och det är inte många kvar i restaurangdelen. Folk har börjat röra sig mot barerna och så även jag som ska vidare till mitt sista stopp för kvällen.

Juliette & dessert

Juliette är det nyaste tillskottet inne på Rex och här är temat rakt igenom 20-tal: tapeter, möbler, växter, och cocktails. Därför blir det också min favoritdel. Här skulle jag vilja sitta och ha djupa och lättsamma konversationer med vänner.

Jag kliver in och sätter mig vid baren. Blir serverad en drink innan det är dags för efterrätten. Jag ber om något extra tjusigt och en av Juliettes skickliga bartendrar ordnar denna: red romeo, en cocktail med inslag av åkerbär.

Sen är det dags för dessert: yoghurtparfait med äppelsorbet, grön ängssyra och rökt gräddfilTyvärr var detta vad som blev kvällens minus. Egentligen var det inget fel på efterrätten i sig, men jag tror inte rökig gräddfil tillsammans med sött är riktigt min grej. Allt jag kunde tänka på var liksom det torkade renköttet som jag just ätit uppe i Gällivare. Och efter att ha blivit bortskämd med det gulliga cocktailglaset och kaffekoppen kändes också den enorma skålen malplacerad. Det kan hända att det är en efterrättsskål som passar bättre inne på brasseriet, men inte inne på Juliette. Så om jag ska ge någon typ av konstruktiv kritik till Rex – får det bli denna efterrätt. Mycket annat går inte att klaga på.

Utan den rökiga gräddfilen och den enorma skålen hade efterrätten nog gått hem hos mig!

Hur ljuvlig kopp? Jag var tvungen att kika vad som stod under. ”Made in Poland”. Och visst påminner den förresten lite om koppen i den verkliga versionen av skönheten och odjuret?

Rådhuset börjar fyllas med partysugna peoples och jag är inte riktigt i samma mood. Efter en så härlig middag är allt jag kan tänka på att få promenera hem och få en god natts sömn. Så efter vistelsen på Juliette tackar jag för mig och fortsätter hemåt till mitt hotell.

Vad kostar Rådhuspaketet?

Känner du dig nyfiken på Rex Rådhuspaket? Då kan det vara bra att veta att det inkluderar förrätt i Rådhuskällaren, varmrätt i Brasseriet och dessert på Juliette. Då ingår också två mindre öl, ett glas vin och kaffe efter maten. Paketpriset ligger på 750 kr/person.

Inget dumt pris för en trerätters med dryck till och en unik restaurangupplevelse, eller hur?

Det är ett livligt hus jag lämnar strax efter 23-tiden denna lördagskväll och jag kan tänka mig att det förutom en toppen-restaurang är en perfekt klubb om man reser hit med kompisgänget och vill gå ut och upptäcka Umeås uteliv.

Har du besökt Rex i Umeå?

Visste du om vilken historia huset bär på och har du också känt av den passion som finns här?



Svensk resebloggare, expert på att flytta och bo utomlands. Skriver även om egetföretagande och vardagen. Alltid ärligt, med glimten i ögat. Bloggen är mitt jobb och min passion.


12 kommentarer
  1. Tänk att jag som rätt ofta besöker Umeå inte har haft tillfälle att ta en titt på Rex. Det blir det ändring på! Så nästa gång jag kommer till Umeå så får Rex prominent besök. Det verkar ju vara en trevligt ställe och jag kan inte tänka annat än att maten är utsökt. Kanske det blir ett Brottmål? :-)

    1. Nej men är det sant? Då måste du ta dig hit! Vad kul att kunna komma med tips till någon som redan känner till staden. Kanske för ett brottmål och sen en öl i källaren? :)

  2. Låter som ett ställe jag absolut vill besök. Målande beskrivningen av interiören gör mig nyfiken.
    Maten lät också spännande och god. Håller med om att gräddfilen verkar som att de slagit knut på sin kreativa ådra.

    Dags för mig att styra kosan till vår närmaste stad Röros.

    Ha de, Lelle

    1. Hej! Tusen tack Lelle – fint sagt. Haha, kanske finns det någon som kan det där med matlagning som uppskattar den rökiga smaken i en efterrätt? ;) Jag är ju bara en amatör…
      Och nu blir jag nyfiken, i vilken stad bor du??

      1. Hej, Jennifer!

        Jag är en STOR glassälskare, speciellt av italiensk glass. Besöker landet en gång om året.❤️
        Jag bor i Funäsdalen, ligger i Härjedalen.

        Hälsn. Lelle

        1. Åh, ingenting slår väl italiensk glass! Har du förresten testat den finska glassen från Tre vänner? Eller Valios nya? Båda kommer i förpackningar som ser ut som Ben&Jerrys och är riktigt bra (så mycket bättre än B&J!).

          Trevligt med Funäsdalen, och att ha så nära till Norge!

    1. Det har du rätt i – du skulle gilla det! Umeå ligger väl bara ett par timmar bort från dig – en dagstur? ;)

  3. Haha jag har bott här i Umeå i två år, och aldrig varit på Rex eller Gotthard faktiskt.. Men Köksbaren däremot, deras middag är den bästa maten jag någonsin ätit faktiskt. Älskar servicen där också :)

    Ska dock flytta tillbaka upp till Gällivare nu, så får väl testa Rex och Gotthard om vi åker hit på besök nån gång :)

    1. Oj, är det möjligt?? Trevligt att höra att du gillar Köksbaren också. Kanske blir det lätt att man återvänder till samma ställe när man hittar någon favorit? ;)

      Och vad spännande med Gällivare-flytt, har du varit borta därifrån under 2 år alltså medan du bott i Umeå? :)

      1. Jo man blir lite ”hemmablind” också, orkar inte alltid testa nytt haha.
        Jag flyttade 2016 från Gällivare till Umeå, och bara varit upp på kortare trippar dit för å hälsa på familj och såna saker! Men fick hemlängtan nu efter familjen och vännerna, så jag och sambon (som jobbar i LK nu efter sina studier här i UÅ) flyttar upp igen. Nu har man iaf testat bo borta och vet hur det känns :) Älskar Umeå men hem är ju alltid hem..

        1. Härligt att ha provat på i alla fall! Är ju fint att få sakna och längta tillbaka också. Man lär sig att se sitt hemma med lite nya ögon :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *