Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Ett år som egenföretagare – hur går det egentligen?

Såhär känns det ett år senare

Det känns som att det tickar på. Ibland vet jag inte riktigt vad jag pysslar med, undrar jaha vad ska jag hitta på idag? Men påminns ganska snabbt om vad det är jag gör, och att det också är en investering i något för framtiden. Och nu när det blev dags att utvärdera så känns det som att: såklart jag ska fortsätta, och den här hösten med fokus på skrivandet. Det är bra att hitta lite olika fokusområden som skapar en större känsla av mening.

Men det är ju inte som att leva i en dröm varje dag, går inte runt och är supermegalycklig över att jag får bestämma själv över mina dagar. Ibland kommer sånna känslor, men de är långt ifrån konstanta – och det ska de kanske inte heller vara. Vi behöver ju lite upp och lite ner för att känna något alls liksom, känna att vi lever. Ångest varvat med eufori. Det är i alla fall så jag fungerar.

Ekonomin då? Den har jag pratat lite om, men det kommer mer. Gilla t.ex. min facebook-sida eller följ mig på Instagram för att hålla dig uppdaterad om nya inlägg på temat.

Vilka jobb har jag gjort?

 • Bloggen & samarbeten
 • Frilansuppdrag

Ungefär så är mitt jobb uppdelat. Samarbetena ser ni ju här på bloggen och frilansuppdragen kan vara inom SEO, annan marknadsföring/sociala medier och att skriva texter (för alla möjliga olika ändamål). Jag jobbar både med företag, många mindre, och en hel del andra bloggare. Och vet ni vad jag älskar med det här? Att det är så varierat, vissa väldigt konkreta uppgifter och andra mer fria och kreativa. En perfekt kombo.

Ibland känns det som att jag kan absolut ingenting. Varför skulle någon behöva mina tjänster? Och det finns ju så många andra experter. Men för varje människa jag möter, som har fråga, ett behov – som jag kan svara på eller hjälpa med, så blir jag övertygad. Jag kan massor, jag behövs (hehe).

Jag märker att det är så mycket som är självklart för mig, men inte alls lika uppenbart för de flesta. Det känns också som att min kunskap är bred snarare är specialiserad och jag tror att det är för att jag jobbat på startups i flera år. Något som jag ser som en stor fördel i mitt företagande just nu.

I skrivande stund på Scandics Grand Central. Älskar all musik de spelar här.

Hur hittar jag nya kunder?

Jag gör en del sälj på egen hand och då mejlar jag främst (har en väldigt soft säljapproach, skulle alltså inte sälja sand i öknen utan vill hellre leverera maximalt med värde till någon som behöver det). Men mycket är via kontakter. Mina vänner vet vad jag pysslar med och har varit den bidragande faktorn till flera jobbuppdrag – så tacksam för det. Andra kontakter hör av sig på olika håll emellanåt och ibland träffar man någon i en tågkupé som senare kan visa sig behöva hjälp.

Det hjälper att berätta vad man gör till andra, var man än är. Och såklart alltid lämna sina kunder nöjda.

Struktur och planering

Jag lever inte i ett totalt kaos, men jag är inte heller särskilt strukturerad och följer inte någon planering till punkt och pricka. Det måste man inte. Vi fungerar olika och det viktigaste är att du: mår bra, har kul och levererar uppdrag av kvalité och i tid. Och ja, lyckas dra in pengar. Hur du sen går tillväga spelar mindre roll. Men jag funderar ändå på att testa ett upplägg för lite mer struktur. När jag hunnit testa det kan jag berätta mer.

Och nu då? Har redan skrivit lite om mina planer och här kan du läsa om mina mål i höst.

Trevligare att sitta i det lilla caféet här på hotellet, än till exempel Espresso House som ligger i änden av byggnaden mitt emot. Går alltid till mina säkra kort, men idag vågade jag gå in här istället. Bra beslut. Och Grand Central by Scandic är alltså ett tips om du hittar dig själv i Stockholm och behöver hänga nära centralen!

FÖLJ:

9 svar

 1. Oj, nu är jag visst flitig att kommentera men jag måste få säga en sak i samband med att du skrev: “Ibland känns det som att jag kan absolut ingenting. Varför skulle någon behöva mina tjänster?”
  Vet du vad, din röst inger förtroende! Jag har tänkt på det tidigare men nu fick jag det formulerat.
  Din röst tillsammans med kunnande är dina verktyg.

  1. Men alltså, kan vara den finaste komplimangen någonsin. Ärlighet är min viktigaste värdering och jag vill att det ska speglas i allt jag gör. Så det är fint att höra. Tack!

 2. Tänk att det redan gått ett år! Samtidigt känns det så självklart att du är egenföretagare, som att du alltid varit de hehe. Kanske för att vi hängt som mest under den tiden du varit det. Hur som helst kan jag hålla med om kommentaren ovan, tycker sååå mycket om att läsa om ditt företagande. Känns som att jag alltid får något nytt med mig antingen i form av en tanke eller tips! Så tack för att du delar med dig! <3

  1. Haha eller som när du sa ”minns du för några år sen” – och ba ”vadå ÅR Corinne, vi har bara hängt i typ ett år”. Sa ja, det är nog det som det beror på hehe.

   Tack fina du <333 Ni får säga till när ni tröttnar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.