Jennifer sandström

7 användbara tips när du ska på roadtrip i Europa med hyrbil

Några av mina bästa roadtrips har skett i Centraleuropa med München som utgångspunkt. Och den typen av roadtrips är lite anledningen till att jag skulle älska att bo i just München. Du kan hoppa in i en bil och inom ett par timmar befinna dig i något av typ nio olika länder. Jag har visserligen också en fantasi om att en dag tågluffa genom för mig ännu oupptäckta länder i Europa, men det är något med den där friheten och spontaniteten som lockar hos just bilen som färdmedel.

Jag och Mumin älskar att vara på en ny plats, hyra en bil och ge oss iväg på ett äventyr. Vi har gjort det 3 gånger i München, en gång i Spanien och två gånger i San Francisco. Det är ett fint sätt för att se mer av ett land, bortom städernas populära stråk och klassiska turistattraktioner. Vi har upptäckt små ställen som vi annars aldrig skulle fått för oss att besöka och så finns det en del intressant att upptäcka längs vägarna för att få en ännu bättre känsla av landet.

Läs också: att tänka på när du hyr bil

roadtrip europa tips

Roadtrip i Europa – mina 7 bästa tips

1. Planera men lämna öppet för spontanitet

Om det är något jag har lärt mig när man är ute och roadtrippar så är det att plötsligt snubblar man över ett riktigt guldkorn och då är det tråkigt att ha en allt för pressad tidsplan. Det kan vara nödvändigt att till exempel boka boende i förväg (annars kan det bli stressigt och sluta med att ni endast jagar caféer med gratis wifi för att leta upp nattens boende) men kanske behöver du bara boka boende de första nätterna och låta slutet av resan vara mer öppet? Så gjorde vi under vår senaste lilla roadtrip i Alperna, vi hade inte bokat boende sista natten ifall vi skulle vilja åka tillbaka till München eller sova i Innsbruck och upptäcka den staden (som det slutade med att vi gjorde).

2. Parkering

Tänk på att kolla att det hotell eller till exempel Airbnb som ni bokar har möjligheter till parkering. På många hotell kostar det extra med parkering så det kan vara bra att komma ihåg när ni jämför hotellpriser.

hyrbil Europa

Här står vi parkerade utanför vårt hotell i Söll, omringade av mysiga granar och mäktiga berg.

Europa roadtrip

Älskar att bila genom dessa landskap.

3. Skippa den klassiska GPS-navigatorn

Idag är det många bilar som har en inbyggd navigator, men att betala extra för den funktionen eller en separat navigator är pengar i sjön. Istället kan jag rekommendera appen Here där du kan ladda ner områden i offlineläge och sedan använda utan problem – dessutom kan du använda den när du flanerar runt till fots. Vi har använt oss av appen under alla våra roadtrips och är supernöjda! Men batteriet i telefonen då, kanske du tänker? Se till att ha en laddare till hands, dagens hyrbilar är 9 av 10 gånger utrustade med USB-uttag (och är bilen inte det kan du införskaffa ett som pluggas in i bilens tändar-uttag).

4. Dubbelkolla färdsträckan

Vägen kan se ut att ha ett visst avstånd på kartan som är missvisande och trafiken kan variera. När vi skulle köra hem från Innsbruck trodde vi att vägen skulle vara lika lång som när vi bilat ner till Österrike, vad vi glömt att kolla var att den vägen vi tänkt köra gick igenom en väldigt bergig terräng. Det är en klassisk miss när man bilar i bergsmiljö – resan tar nämligen ofta längre tid än vad navigatorn beräknat. Så se till att dubbelkolla detta samt om det är någon särskild händelse i staden, helgdagar eller annat som påverkar trafiken på vägarna (4th of the July i USA visade sig vara en typisk sådan grej och det var bra att räkna med någon extra timma på motorvägarna).

5. Vägtullar

I olika länder fungerar sånt här på olika sätt. Om du bilar runt i Centraleuropa så är det vanligt att du måste köpa ett klistermärke för att lagligt få köra på vissa vägar. Det är i så fall tydligt utmärkt med skyltar längs med vägkanten innan du kör in i en sådan zon och klistermärkena kan köpas på närmsta bensinstation. I andra länder kan det hända att du betalar på plats längs med vägen och i så fall kan det vara bra att se till att ha med lite kontanter i bilen.

köra bil i Europa tips

Klistermärket vi köpte och klistrade på vår bilruta innan vi äntrade Österrike. 

6. Matsäck

Ni vet aldrig hur länge ni kan tänkas bli sittande i bilen eller när nästa matställe kommer dyka upp. Därför är det en himla bra idé att se till att man har med sig en liten matsäck med dryck och något att snacksa på när humöret dippar och energin behövs fyllas på. Müslibars eller liknande är för övrigt alltid smidigt att ha med sig i väskan när man är ute och reser.

7. Praktiska detaljer och tips när det kommer till att hyra bil

* Om ni har framförhållning när ni ska hyra bil så kan det vara värt att jämföra priser och där finns flera olika lösningar, vi har brukat använda oss av Auto Europe. På deras sajt kan du utifrån dina önskemål jämföra olika bilmärken, modeller och hur mycket de kostar. Det är ursprungligen en tysk sajt (och tyskt kan man ju lita på när det kommer till bilar?) men finns helt översatta på svenska.

Gå in här för att hitta en prisvärd hyrbil

* Om du inte hunnit planera så går det faktiskt ofta bra att hyra bil så nära inpå som dagen innan eller till och med samma dag. Det har vi gjort ett par gånger och kanske blir det något dyrare men det kan det ju vara värt beroende på situationen. Vid speciella helger i turistiga områden kan bilarna förstås ta slut, så det kan vara värt att ha i åtanke.

* Se till att teckna försäkring på hyrbilen! Oftast lönar det sig att ta bästa möjliga och se till att det täcker till exempel eventuella skador eller om ni låser in bilnycklarna… Det senare lyckades vi (eller ja, det var inte specifikt jag om vi säger så) göra nu när vi var i Alperna. Det gick dock hur smidigt som helst och på två timmar hade vi fått dit en road assistance som lirkat upp dörren och fått ut nycklarna.

roadtrip tips

* När ni hämtar ut hyrbilen: ta kort på eventuella skador som finns på bilen samt på registreringsskylten.

* Om något inte stämmer – dubbelkolla! Vi råkade hämta ut helt fel bil i München, vi gick efter bilen som bilnyckeln låste upp (såklart) trots att de instruerat oss om vilken plats bilen skulle stå på. De hade dessutom uppmärksammat oss på att det var en dieselbil, tackolov dubbelkollade vi detta när vi skulle tanka och mycket riktigt, det var inte alls diesel utan vanlig bensin (det hade kunnat gå riktigt illa). Och dagen efter vi återlämnat bilen ringer de och säger att de inte fått in våran bil – tillslut la vi ihop ett och ett och kom på att vi måste ha fått fel bil från början. Det har dock aldrig hänt tidigare så hör nog mer till det ovanliga…

* Ska bilen lämnas tillbaka med full tank? Kolla att det finns bensinstationer i närheten av återlämningsstället! Det finns typ alltid men när vi var i USA hade vi himla otur då många bensinmackar var stängda och våra kort vägrade fungera, på typ 5:e försöket gick det tillslut… Annars kan det bli lite onödigt kostsamt att betala för bensinen när hyrbilsfirman tankar i efterhand.

* Och här är allt du behöver veta om du ska bila på Balkan!

hyra bil i Europa
roadtrip Centraleuropa tips

Två bilder från Innsbruck precis när vi rullade in i staden mot vårt hotell (det rosa längst till vänster på andra bilden).

Har du varit på roadtrip i Europa eller någon annanstans i världen och har fler tips?

Lämna gärna en kommentar och dela med dig av dina tips när det kommer till roadtrips eller att bila i Europa.

FÖLJ:

12 svar

  1. Ja men visst är det! USA känns som ett bra land för roadtrips, finns mycket att upptäcka där :)

 1. Har bilat i Sydafrika, och följde i princip alla råd du skriver här! Och har man lite sunt förnuft kommer man långt. Fick dock höra massor av skräckhistorier om folk som fått sina bilar kapade längs vägarna, så det var lite nervöst i början. Men vi hade alltid bildörrarna låsta – särskilt när vi stod stilla i t.ex. korsningar och när vi körde genom vissa områden. Hade dock aldrig några problem – mer än folk som körde som idioter, och bitvis dåliga vägar.

  Alltid kul att läsa om andras resor för övrigt! Bra med tips och råd – och inspiration! :)

  1. Wow – vilken upplevelse det måste vara och kan tänka mig att det är lite mer nervöst att bila i ett land som Sydafrika. Spännande att höra om!

   Och tack för din kommentar Matilda :)

  1. Brukar ni alltså hyra bil i Sverige och bila iväg till andra länder? :) Och ja, du kan kika på Auto Europe nästa gång ni ska hyra bil och jämföra priser. Kram!

  1. Min chaufför säger att Here har bättre funktion för offlinekartor. Annars är Google Maps min dagliga räddning ;)

 2. Hej, kul läsning!

  En undran som dyker upp är; kan man återlämna hyrbilen från t.ex Tyskland i ett annat land, förslagsvis inom Östeuropa?

  1. Hej Per, tack så mycket!

   En väldigt bra fundering och det här har jag också tänkt en del på när vi hyrt bil och kört runt i Europa. Sist hyrde vi till exempel bil i Budapest och funderade på att lämna den i ett annat land. Det bör vara möjligt, framför allt hos de större bolagen som finns i flera länder, men det verkar som att det blir ganska kostsamt. Antagligen behöver de själva köra tillbaka bilen till landet där du hämtade den och jag skulle gissa att det är därför det blir dyrt.

   Så ja, det bör vara möjligt att hyra bil i ett land och lämna den i ett annat land, men det kan bli dyrt. Precis som att du ofta kan hyra i en stad och lämna tillbaka bilen i en annan stad – men då brukar också en kostnad tillkomma.

   Mitt förslag är att du kontaktar några olika hyrbilsfirmor och se vad de har för svar på din fråga, de kanske också har olika priser för detta? :)

   Lycka till!

 3. Det var också min uppfattning att det kostade lite mer MEN inte så mycket mer som jag nu blivit
  varse om =(

  Positiva med Centraleuropa är väl kanske då att att man lätt kan köra halvcirkel tillbaka och få besöka typ 59 länder till.. Men skulle du säga att Tyskland, sammantaget är en bra utgångspunkt vad gäller hyrbil? (pris, service etc.) Vi funderar med på att utgå från från norra Polen, ner och tillbaka upp igen. Har du någon erfarenhet av just hyrbil i Polen?

  Tack för en mysig blogg för övrigt =)

  1. Haha ja tyvärr, man är kanske lite osugen på de där 59 extra länderna i slutet av resan… :)

   Vissa länder har restriktioner för vilka länder man får köra in i, eller det tillkommer kostnader för vissa länder, så det är ju bra att kolla upp. Har hyrt bil bla. i Tyskland, Kroatien och Ungern – och egentligen skiljer det sig kanske mer mellan olika hyrbilsfirmor än länderna i sig. Jag tycker ofta det känns som att man blir lurad när man hämtar sin bil för att de alltid vill sälja på någon extra försäkring osv.

   Om ni ska flyga ner är det kanske egentligen bäst att kolla var ni får de billigaste flygbiljetterna – och tänka på om ni behöver övernatta i närheten vid ankomst/avresa, tycker oftast det har större effekt på budgeten i slutändan.

   Och tack för din kommentar Per! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.