Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

7 anledningar att åka på kryssning från Stockholm

åka på kryssning

Åka på kryssning – lockar det dig? Om du vill bli övertygad om varför du bör ta färjan och åka på kryssning från Stockholm ska du läsa det här inlägget!

Har du varit på kryssning? Har du varit på kryssning i Östersjön? Och har du någonsin tagit båten över till Helsingfors? För mig har inte finlandsfärjan alltid varit lika given. Mitt första minne från dessa båtar är när jag som barn åkte med min familj och blev helt förkrossad över att en finsk man bjöd upp min mamma och ville dansa med henne. Traumatiskt för ett litet barn som inte visste särskilt mycket om finländarnas traditioner av tango.

Men hösten 2014 inledde jag och finlandsbåtarna en ny relation. Jag flyttade till Åbo, det var dit den finska kärleken först förde mig – och jag var student. Det billigaste alternativet var att kliva på en båt mellan Åbo och Stockholm varje gång jag skulle ta mig till Sverige. Sen dess har jag tagit båten massor av gånger, och särskilt sen jag blev egenföretagare och har tid att resa lite långsammare. Men jag har också upptäckt att färjan är mer än bara ett sätt att färdas från A till B.

Jag älskar färjan som ett färdsätt, men också som en upplevelse. Därför är jag glad över att göra det här samarbetet tillsammans med Silja Line.

7 anledningar till att åka på kryssning från Stockholm

1. Du har aldrig åkt på kryssning förut

Om du aldrig har gjort en kryssning från Stockholm så är det faktiskt en tillräckligt bra anledning till att boka en resa och hoppa på båten. Damma av dina gamla fördomar om finlandsfärjan och kliv på skeppet med nyfikna ögon.

2. Du vill åka på en weekend-resa

Kikar du på att åka iväg över en helg och har du bara tänkt på möjligheterna som flyget erbjuder? Dags att tänka om – gå in här och se vilka rutter och destinationer de erbjuder. Till och med till Riga kan du ta dig med båten från Stockholm (läs min guide: att göra i Riga under en dag).

Det finns dessutom flera olika typer av kryssningar som du kan göra, som till exempel en spakryssning om det är något som lockar, med kombinerat hotellpaket.

Och visst vet du att du kan ta bilen på båten, om du skulle vill ha friheten att kunna köra iväg en bit längre bort?

Från en dag i vintras när jag klev på Silja Line från Helsingfors till Stockholm.

Ett av de lyxigare alternativen på Silja, renytterfilé på Bon Vivant.

3. Ett unikt sätt att uppleva skärgården

Har du stått på en båt med vinden i håret, blicken i horisonten och glidit fram på mjuka vågor mellan små öar? Har du sett soluppgången eller solnedgången från havet mellan Sverige och Finland? Att gå ut på däck när man tar färjan från Stockholm är något jag verkligen rekommenderar. Det förvånar mig alltid hur folktomt det är ute på däck när jag åker, då det ofta är helt galna vyer. Både soluppgångar och solnedgångar har varit speciella upplevelser! Soluppgången är lättare att uppleva under hösten/vårvintern då den inte går upp så himla tidigt, men nu närmare sommaren hinner du se solnedgången från havet. Vintertid är det även mäktigt med isblocken som flyter omkring ute på vattnet.

Soluppgång i Stockholms skärgård. 

4. Bortom telefontäckningens land = total avkoppling

Varje gång jag kliver på färjan så infinner sig alltid ett särskilt lugn. Det är bara jag och båten, eller mitt sällskap, och jag vet att här egentligen inte finns några måsten eller något att stressa till. Dessutom försvinner snart telefontäckningen och wifi fungerar visserligen men är svajigt ibland och beroende på var i båten du befinner dig. Att wifi är halvbra ser jag dock bara som en fördel. Jag tycker det är FANTASTISKT att vi idag kan få chans att vara lite mer nedkopplade och lite mer fokuserade på det vi gör och var vi är. Det är en av orsakerna till att jag gillar att flyga – och av samma anledning som jag blir så lugn på båten.

Så strunta i att skrolla igenom nyheter och sociala medier, lägg bort telefonen och bara njut.

Silja har också myntat begreppet cruisefulness och jag fattar helt och hållet grejen.

Såhär ser en Deluxe-hytt ut på Silja Serenade.

5. En chans att upptäcka en ny stad!

Tallinn, Helsingfors, Åbo, Riga, Mariehamn – är det någon av städerna som är ny för dig? Siljas båtar kan ta dig till allihopa och du kan välja att till exempel åka fredagkväll och spendera lördagen i en av städerna och sen tillbaka på kvällen och hemma söndag morgon. Eller så checkar du in en natt på hotell i staden, har lite mer tid att upptäcka och är tillbaka i Stockholm igen måndag morgon.

Helsingfors tjusiga skyline i olika ljus.

6. En kryssning är ett klimatsmartare val

Måste vi resa långt bort när vi åker iväg på resor? Jag tycker inte det. Det känns som om vi nästan ursäktar oss och måste hitta på förklaringar ifall vi ska spendera semestern hemma i Sverige. Eller om du ska iväg på en weekend och när folk undrar vart så känns kanske inte “Helsingfors” alls som ett jättespännande svar? För hur kul är Finland? Att åka på weekend till New York däremot, det klingar helrätt i trendiga öron. But I'm telling you, Finland – och Helsingfors, har massor att erbjuda. Läs: mina favorit-barer i Helsingfors.

Att resa nära är att få upp ögonen för det vackra som finns runt omkring oss, i vårt egna land eller i vårt grannland – och det är dessutom ett klimatsmartare val! Färjorna jobbar hela tiden på att minska sina utsläpp och dessutom fraktar de inte bara nöjespassagerare utan också godsvaror. Här kan du läsa om Siljas miljöarbete.

7. En prisvärd resa!

Du kan kryssa lyxigare och du kan kryssa enklare – allt beror på vilka önskemål och vilken budget du har. Men faktum är att du kan hitta prisvärda resor med färjorna. Väl ombord finns olika alternativ inom mat och dryck beroende på hur mycket du vill spendera eller unna dig. Dessutom får du som Club One-medlem tillgång till bra erbjudanden ganska ofta! Så passa på att bli medlem (det är enkelt och kostar inget) – och håll utkik efter framtida erbjudanden.

Du kan faktiskt också vara upp till 4 personer i vissa hytter, och då blir kryssningspriset per resenär betydligt billigare. Ett alternativ för kompisgängets nästa weekend kanske?


(Rabatten har utgått!) Få 10% rabatt när du bokar en kryssning

Om du är sugen på att boka in en kryssning redan nu så har jag en rabattkod hos Silja Line som du kan använda. Rabattkoden ger dig 10% på resor från Sverige för standardhytter (upp till A hytt) och under perioden: 15.01.2018 – 10.6.2018. 

Bokningskod: 126004

Här kan du hitta resor och boka din kryssning.

När åkte du senaste på kryssning – var det kanske längesen? Och vad tycker du om det sättet att resa?

FÖLJ:

10 svar

 1. Alltså jag älskar ju kryssningar! Dygnskryssning med Galaxy, 36-timmar till Helsinki, Riga eller Tallin… love it all haha :D
  Vet inte hur många gånger vi har åkt på olika Tallink Silja kryssningar sen vår dotter föddes 2011, iaf några om året (vet ju dock att många åker ju typ flera gånger i månaden). En del verkar tro att man enbart åker för alkoholens skull, men vi dricker ens knappt alkohol.
  Senaste åkte jag och ungen själv en måndag – tisdag med Galaxy bara för att äta skaldjursplatå. Så najs, nästan helt ensamma på lunchbuffén, hela badavdelningen för oss själva. :D

  1. Åh så roligt att höra! Jag är helt med på ditt spår. Jag dricker inte heller alls mycket alkohol de gånger jag tar båten. Till min middag på Bon Vivant drack jag ett glas rött, men ja väljer lika gärna pepsi max! ;) Och så gulligt att du och dottern åker ihop bara ni två! Under dagar med mindre passagerare är det faktiskt lite härligt att ha mycket för sig själv :)

 2. Jag åker ju sjukt mycket färja (såklart) mellan Sverige och Åland men har faktiskt bara några enstaka gånger åkt till Finland, tror faktiskt aldrig jag tagit färja till Helsingfors (mitt ex bodde ju där men då flög jag Norrköping-Helsingfors). Men visst är det skönt att åka färja, när man har tid att lixom bara åka. Inte när man har lite bråttom och ska transportera sig. MEN. Färjorna förstör skärgården rätt mycket, de drar ut vattnet med sitt sug och där följer stränder och bryggor med.

  1. Sverige till Åland är bra tidsmässigt, och kanske även Åland-Sverige finns bra tider? Helsingfors-Åland visade sig vara knepigare om man inte vill gå upp mitt i natten ;)

   Och ja du har rätt, jag har läst lite om det och det positiva är väl att fartygen utvecklas och förbättras även på den fronten? Det här hittade jag i Siljas miljöfolder “Alla Tallinks och Silja Lines fartyg av nyare modell har särskilt designad skrovform för att minska svall och bottensug och på så vis minska erosion i känsliga farvatten.”
   Nu är ju inte alla fartygen nya men man kan hoppas att det investeras på långsikt… :)

 3. Kryssa är min passion …därför jobbar jag ombord på Viking Grace :) Punkt nummer 4 håller jag inte med i alla fall för oss som jobbar ombord.Det är jätte jobbigt då vi bor här ombord en vecka och nätet kronglar i ett…blir ibland så frustrerad.Själv gillar jag och min familj att kryssa i Karibien med dom stora fartygen Oasis, Allure och Harmony…nästa gång vill vi kryssa med Symphony of the seas (den nyaste).

  1. Oh, spännande att höra! Grace är Vikings nyaste båt va, som går till Åbo? Och kan absolut tänka mig att om man har båten som arbetsplats så värderar man det fungerade wifit :) Tänkte att kanske båtens personal hade tillgång till något super-wifi, men så är det alltså inte?

 4. Vad fint! Har åkt med Silja Line över till mina släktingar varje år i hela mitt liv och får samma nostalgikänsla varje gång. Sist så skulle vi testa Viking Line för ovanlighetens skull men bytte lika snabbt tillbaka till kära gamla Silja igen :-)

  1. Alltså det betyget från er var så klockrent! Det främst märkbara med Silja tycker jag är den känslan med promenaden i mitten, att det är mer öppet… :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.