Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Är jag en digital nomad?

Att jobba som, eller vara, digital nomad – det har trendat de senaste åren. Ett yrke många drömmer om, eller en tillvaro som anses vara den mest optimala och drömmigaste av tänkbara tillvaror. Eller så är det något som bara hypats lite för mycket. Digitala nomader är nog generellt duktiga på att få det att låta som att livet är magiskt – men allting blir ju faktiskt en vardag tillslut. Och visst kan det vara fint att hänga i värmen under palmer (som är vad som dyker upp när man googlar digital nomad), men största delen av dagarna spenderas ju framför en laptop i alla fall. Dessutom, är inte ett tryggt hem med nära och kära på rimligt avstånd egentligen det som vi alla faktiskt värderar högst?

Jag är kanske ingen stereotypisk digital nomad, men jag är det i den mån att jag kan jobba var som helst ifrån. Platsoberoende. Jag har inget kontor och allt jag behöver är min dator och en okej internetuppkoppling. Det är just den friheten som jag älskar. Även om jag också gillar min bas i Helsingfors (ett typiskt nomad-uttryck, att ha en bas). Jag älskar att jag kan ta med mitt jobb. Att jag inte behöver tänka på semesterdagar. Men jag inser också att det ska bli spännande att se hur första sommaren som egenföretagare går, när alla uppdragsgivare har gått på semester och jag sitter där halvstressad med pengaångest. Jag återkommer gällande detta.

Egenföretagare är för övrigt den titeln som jag oftast använder om mig själv. Vissa säger att de är digitala nomader andra entreprenörer. Vissa är frilansare, andra konsulter. Jag gör lite allt möjligt och är lite allt möjligt. På min LinkedIn står det: Content Creator | Storyteller | Marketing Consultant | Traveling & Living Abroad.

Intervjuad av Svenska Nomader

Vad jag egentligen ville komma fram till med det här inlägget är att jag är med i ett nätverk av svenska nomader och de har nyligen gjort ett nomadporträtt med mig! Så i en intervju svarar jag på några frågor om hur mitt liv som egenföretagare är – från ett digital nomad-perspektiv.

Här kan du läsa nomadporträttet och intervjun med mig hos Svenska Nomader.

Jag pratar bland annat om varför jag valt det här livet, hur jag försörjer mig, hur min vardag ser ut och vad den största utmaningen som digital nomad är. Jag ger också mitt bästa tips till dig som drömmer om ett liknande (arbets)liv!

Uppdatering mars 2020: Yles serie Hacka livet om att vara digital nomad

Yles webbserie Hacka Livet har just lanserats och i ett av avsnitten är jag med och pratar om fördelarna med att vara digital nomad.

Här kan du se Hacka Livet om att vara digital nomad!

Foton av Helena / Oh Darling – från när vi var i Tjautjas och fotade/jobbade ihop ett par dagar.

Vad tycker och tänker du om digitala nomad/egenföretagar-livet – verkar det spännande? Lockande? Fruktansvärt? Berätta!


Följ mig på Instagram eller Facebook för fler uppdateringar

FÖLJ:

16 svar

 1. Kul inlägg! Skulle gilla det tror jag, men vill gärna kunna vara på plats också, och ha mina pt-kunder live eller gruppträningskunder… så är klurigt! Olika i olika branscher tänker jag

  1. Ja jag kan tänka mig det – även om du varit väldigt duktig på att lyckas inspirera till träning genom det digitala också! :)

  1. Vad kul att höra Celine! Och herregud vad fina bilder du tar. Vad spännande att plugga foto utomlands också!

 2. Jag är en digital nomad. Begreppet kan nog tolkas olika och lite som man vill :) För mig är en digital nomad någon som inte är bofast (alltså inte har en fast bostad eller basstation) och försörjer sig genom digital teknik. Men ju mer som digitaliseringen breder ut sig försvinner ju snart begrepppet tänker jag. Då blir det bara nomad kvar, för väldigt många använder ju den digitala tekniken. De flesta begrepp är ju dynamiska och förändras i takt med utvecklingen. Jag bor i en husbil och lever på min webbyrå. Har ingen bas och ingen fast plats. Vad jag tycker om det kan jag inte svara på än, då jag är helt ny på detta :) Men spännande och förväntansfull är jag. Och de som vill kalla sig digitala nomader tycker jag ska göra det, jag är inte särskilt förtjust i etiketter egentligen. Sedan har vi ju gig-ekonomin också.. Många begrepp att hålla ordning på.

  1. Åh tack för din kommentar! Vad spännande att du också gett dig in i detta – och du har nog en poäng om det där med att man inte har en fast bostad. Och “digitalt” känns ju ganska mycket som normen nu ja!

   Håller förresten med om det där med etiketter och tänker som du “de som vill kalla sig det – fine” :)

  1. Yeeees – bra jobbat! Nu kommer kunderna bara strömma in. Du är också rätt så mycket en digital nomad du! <3

 3. Hej :) Fast jag jobbar pa stort foretag ar jag i det narmaste ocksa en digital nomad! Jag far ga in till jobbet om jag vill (och det ar ju trevligt att traffa arbetskamraterna ibland!) men om jag vill jobbar jag hemifran eller var jag nu onskar sitta. Vi “hotdeskar” pa kontoret sa ingen har koll om vi ar inne eller inte och ingen som bryr sig bara jobbet blir gjort. Jag jobbar ca tva manader per ar fran Finland (bor ju ej dar) och har aven gjort flera resor dar jag jobbar halvdag och ser mig omkring pa plats resten av tiden. Och en stor anledning till att jag jobbar kvar ar verkligen den har friheten!

  1. Hej Cattis, alltid kul när du kommenterar. Och superspännande att höra! Men visst är du på en konsultfirma – ni är inte ute och jobbar hos kunder något också? Skönt att de ger er en sån frihet! Hänger familjen med när du är i Finland en längre tid eller hur fungerar det? :)

 4. Riktigt bra artikel Jennifer, kul att läsa! Jag ser mig nog lite som digital nomad även fast jag har ett hem här i Sundsvall. Precis som du kan jag arbeta var som helst och jag reser ju runt en hel del jag med. Friheten är ovärderlig! Jag ser fram emot att komma och arbeta med dig i Finland snart :)

  1. Jaaa du är ju lite i samma sits! Och det bästa med nomad-kollegor/vänner är att man kan planera in att mötas upp och jobba ihop. Så fantastiskt att vi faktiskt har inte bara en men TVÅ träffar planerade nu framöver! Finland väntar på dig!

 5. Intressant inlägg! Alltid lika kul att höra om jobbfunderingar. Förresten, hur gick det mer er podd, kan tänka mig att det är svårt att hinna med bland allt jobb och resor osv?

  1. Tack Anna! Och vad fint att du frågar om podden – det har hänt lite grejer där och som du märkt har vi inte uppdaterat på ett tag. Jag kommer berätta mer om det snart. <3

 6. Jag jobbar på att kunna bli egenföretagare. Leva på att vara wellness coach och bloggare och sådant. Lite annat kanske ännu kastas in då jag älskar när dagarna inte ser likadana ut. Och jag tål inte tanken att jobba 9-5.

  1. Härliga drömmar och planer – tycker jag absolut du ska fortsätta jobba på! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.