Jennifer sandström

Search
Close this search box.

25 mål för 2019

Det kan ju tyckas lite deppigt att kolla igenom den där listan med mål man skrev i början av året när året har gått och man ser alla de där målen som aldrig uppnåddes. Det är lätt att känna sig ganska misslyckad.  Kanske uppgiven. Det är ingen idé, nu orkar jag inte sätta fler mål.

Varför lyckas man år efter år sätta upp mål man aldrig fixar?

Jag har kikat på mina planer för 2018 och känner inte alls för att stoltsera med allt jag åstadkom – eftersom det var fler saker jag inte fixade. Men det är egentligen ganska dumt att stirra på på den där deppiga listan och väldigt mycket bättre att fokusera på vad året faktiskt var.

Det var ett fantastiskt år.

Och allt det här har gett mig nya insikter. Som jag skrev på min Instagram för ett tag sedan. Inför 2019 ska jag försöka lyssna lite mer realistiskt till mitt inre. Och inte tro att jag ska vara Den Optimala Supermänniskan Som Gör Allt om ett år.

Mål för 2019 – med hjälp av Warren Buffett

I år kommer mina mål se annorlunda ut. Jag har nämligen kikat på Warren Buffetts teori för att sätta mål:

 • Lista 25 mål för året.
 • Välj ut de 5 viktigaste.
 • Placera resten på en saker du absolut inte får göra-lista.

Så de här 25 hetsiga målen som rubriken syftar på är i själva verket bara 5 mål för året, och 20 saker jag inte, ABSOLUT INTE, får göra. Teorin menar alltså på att de där tjugo sakerna man också vill göra kommer ta fokus från det man verkligen vill upp nå.

Jag tror på att hitta fokus och inte försöka göra allt. Eller, snarare är det ganska exakt vad 2018 lärde mig.

Mina mål för i år

Vad mina mål för 2019 handlar om är 1. bloggen och 2. omsättning. Utanför företaget har jag träningsmål och lite mer mjuka målsättningar som att börja laga mat och ha ett strukturerat hem (tänk KonMari, något in något annat ut, less is more osv.).

Det här året börjar också med en helt annan stabilitet än vad jag haft tidigare. I veckan börjar jag ett stort jobbuppdrag som kommer få mycket fokus och tack vare det kommer jag kunna tacka ja bara till de roligaste jobbuppdragen utöver det.

Andra tankar jag har är att fortsätta resa med eftertanke, shoppa med eftertanke (bilderna här är tagna i mars förra året, men har på mig exakt samma kläder nu) och gärna second hand, prioritera nära och kära och de relationer som ger mer än de tar.

Vill också omvandla jämförelse till inspiration och strunta i vad andra tycker. Det kanske inte är uppenbart, men jämförelsen och oron över vad andra tycker är ganska närvarande. Jag har alltid tänkt att det nog kommer försvinna i och med att man blir lite äldre och så, vad tror ni?

FÖLJ:

12 svar

 1. smart sätt att sätta mål. jag tror mer och mer på att våga uttala sina mål, på så sätt blir de verkliga och det är det enda sättet att närma sig dem!

  1. Hur menar du våga uttala? Alltså berätta om dem för andra och inte hålla på dem för sig själv? ☺️

 2. Ja, åtminstone för mig har behovet att jämföra sig med andra mer eller mindre försvunnit. Jag kan glädjas åt både egna och andras framgångar. T.ex. är det kul att du fått ett nytt stort jobbuppdrag, det glädjer mig. Sedan tror jag det är viktigt att lyfta fram det man lyckades med förra året och inte stirra sig blind på det om inte blev så bra. Förutsättningarna för de mål som inte gick att förverkliga kanske bör göras om.

  1. Tack PJ! Och som du beskriver känner jag med många personer också, att man gläds åt andras framgång och lycka. Därför är det också intressanta att analysera den där känslan av jämförelse… :)

 3. Den där Warren Buffet verkar vara något på spåren känner jag spontant. Jag tror också på att sätta mål, och precis som Sara skriver i kommentar, att faktiskt våga uttala målen för att de ska bli verkliga. Jag tror liksom att man då kommer jobba lite hårdare för att förverkliga dem.

  Jag har påbörjat ett blogginlägg där jag skriver lite mer om mina mål för 2019, men ska nog tänka om lite och försöka skriva 25 mål på ett papper och välja ut de 5 viktigaste att skriva om. Det skulle vara roligt att läsa mer detaljerat om dina 5 mål också!

  1. Kul att du också har ett inlägg på gång. Du får testa 5/25 och se om det kan vara till nytta ☺️

 4. Det låter som en sund inställning att fokusera på några färre mål, men visst kan det vara svårt i stunden om man känner sig full av inspiration och kanske inte tänker på vad som är realistiskt. Svårt att hitta balansen mellan att pusha sig själv och att acceptera att man inte kan hinna med allt.
  Jag tror att detta med att jämföra sig definitivt blir bättre med åldern, även om det kanske inte försvinner helt, åtminstone inte för alla. Det är väl många andra faktorer som spelar in också antar jag, inte bara ålder. Jag är långt ifrån lika benägen att jämföra mig med andra som jag var när jag var yngre, men det är fortfarande något jag måste jobba med och påminna mig själv om.

  1. Jaaa – man måste också få drömma stort och skriva ner saker på en drömmigare typ av vision board ;)
   Du har nog rätt i att det är andra saker som väger in när det kommer till att jämföra sig, men egentligen handlar det ju bara om ett tankemönster – och de är definitivt möjliga att förändra, om man vill jobba på det tänker jag :)

 5. Jag tror på tydliga och specifika mål, samt att skriva ner dem. Finns ju forskning (lärde oss om det i skolan när jag gick projektledarutbildning) hur mycket sannolikheten ökade för att man skulle nå sina mål bara genom att skriva ner dem! Att bryta ner mål i mindre delmål kan ju också vara bra. Vad gäller att jämföra sig med andra vet jag inte hur mycket det har med ålder att göra, visst, man blir kanske mer söker på sig själv med åren. Tänker att det också har att göra med vilken person man är i grund och botten :)

  1. Jaa, delmål känns nästan nödvändigt! Och tror också att målen måste vara förankrade på ett djupare plan – att bara skriva ner saker hjälper ju, men krävs mer än så, i alla fall för mig :)
   Är också övertygad om att man kan jobba bort det mesta och inte att man föds med något sorts behov av att jämföra sig som följer med en livet ut ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.